04.03.2017. — Радовањска брда

//04.03.2017. — Радовањска брда

Стаза „Карађорђевим стопама“ налази се на стотинак километара од Београда – у срцу Србије, на подручју Радовањских брда, југозападно од Велике Плане. Ово је изузетно пријатна брдска траса коју, осим питоме природе, одликује и историографија. Радовањски луг је место значајних догађаја из новије историје наше земље.

Оснивање стазе посвећено је значајним годишњицама за Велику Плану (280 година од првог писаног помињања Велике Плане, 80 година од проглашења Велике Плане за варошицу и 200 година од почетка Првог српског устанка).

 

ПОЛАЗАК: Окупљамо се на паркингу Устаничка 125ц, Коњарник, код хотела „Србија“ у 08:00. Дођите десетак минута раније како бисмо кренули на време. Путујемо аутопутем до Велике Плане, где ћемо направити паузу за кафу и доручак. Одатле се возимо још десетак километара до манастира Копорин одакле почињемо наше пешачење.

 

Овај манастир је познат по томе што се у њему посебно читају молитве за бездетне родитеље. Манастир поседује и књигу Копоринска деца у коме су сведочанства о деци рођеној захваљујући молитвама Светог деспота Стефана. У непосредној близини манастира налази се и извор Пресвете Богородице са лековитом водом.

Након посете манастиру настављамо до Карађорђеве цркве. Подигао ју је српски народ у знак захвалности свом Вожду за подизање устанка против Турака 1936. године на месту где је убијен. У цркви се налази велика Вождова слика чије вас очи прате где год да станете.

Након краће паузе код цркве, стаза нас даље води ка манастиру Покајница где завршавамо наше пешачење. Одмор и уживање у лепоти манастирског комплекса уз могућност обиласка изложбе експоната из прошлог века. Манастир са црквом Покајницом коју је подигао Милош Обреновић у знак покајања због убиства свога кума вожда Карађорђа посебно је интересантан јер је то једна од ретких добро сачуваних цркава брвнара.

Траса је дуга око 15 километара симболичне висинске разлике, тако да је препоручљива за свакога. Ради се о стази здравља која није кондиционо захтевна, тако да могу да крену сви који желе…

Враћамо се за Београд аутопутем уз успутни обилазак етно села „Моравски конаци“. Стижемо најкасније до 21:30.

ИЗНОС КОТИЗАЦИЈЕ: 1.200 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац, вода и храна из ранца, одећа прилагођена временским условима, заштита од ветра и евентуалних падавина.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба.

Водич Ненад Царевић, 064 684 01 37

2017-07-18T08:05:22+00:00