Loading Догађаји

Хомољски маратон 14-ти пут за редом већ традиционално организује ПД „Вукан“ из Пожаревца. Главна стаза маратона, иако дуга и напорна, показује издашну природу Хомоља, многе предивне крајолике окупане зеленилом раног пролећа, атрактивне врхове, пећине, врела, речица… Временом маратон је многима постао омиљена и култна акција која окупља планинаре и љубитеље природе из целе Србије.

Цена акције: 2.500 дин (обухвата превоз изнајмљеним минибусом са путаринама, као и ноћење и оброци за возача)

Ноћење: 500 динара (у извиђачком дому и плаћа се на лицу места домаћинима)

Котизација за учешће: 300 дин  (врши се уплатом на рачун клуба ПК ,,Вукан“, Пожаревац ; ул. Воје Дулића 41, Пожаревац; број рачуна: 205-0000000274265-47, сврха уплате: котизација за Хомољски маратон) -свако уплаћује за себе.

За све учеснике акције обезбеђен је ручак који се посебно наплаћује на лицу места.

Документа: чланска картица са маркицом за 2023.г, лична карта и здравствена књижица.

Опрема: планинарска обућа и одећа са резервном пресвлаком која остаје у превозу, чеона лампа, штапови.

Храна: храна из ранца (на стази), а након маратона домаћин припрема пасуљ по симболичној цени. Понети минимум 1,5 л воде (на стази маратона постоје два извора, а на полумаратонској не)

Водич на маратонској стази:

Бојан Јелић МБ 675, тел:064/0310146, и-мејл bokijelic3@gmail.com ()

Водич на полумаратонској стази:

Исидора Радоњић МБ 810, тел 063 1639198, и-мејл: isidoramradonjic@gmail.com

Пријаве уз уплату пуног износа акције четвртком од 19-20:30 на редовним састанцима клуба у улици Ђурићева 3а на Звездрари, зграда иза Универекспорт маркета или на рачун планинарског клуба. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. У случају одустајања пронаћи замену, јер се плаћени износ се не враћа.

Пријавити се најкасније до 26. марта, због резервације превоза.

Програм

Петак 31. март

Полазак у 18:00 из улице Др. Агостина Нета, са паркинга преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја. Паркинг је најближи згради Техноманије. У 20:30 долазимо у извиђачки дом у селу Ждрело, где ћемо се сместити и где ћемо преноћити. У дому, уз дружење ћемо припремати вечеру; дом поседује опремљену кухињу као и купатила, а пожељно је ношење своје вреће за спавање.

Субота 1. април

Буђење је у 7:00. Након кафе и доручка у 7:45 напуштамо дом у који се нећемо враћати и возимо се 20-ак минута до села Витовнице где је у 8:00 званично отварање манифестације. Пријава код организатора, обављање  формалности и након свечаног отварања, полазак на главну стазу маратона у 8:30, односно у 8:45, на полумаратонску стазу.

1.Дужа стаза- маратон

Стаза је изузетно кондицино захтевна, износи 36 км, са чак 1850м висинске разлике у успону и исто толико у спусту. Након 15-ак км стаза се не може прекратити, и ко крене на ову стазу, мора проћи целу деоницу. Како се не би враћали у касне сате и по мраку и доводили друге у неугодну ситуацију, изричито се захтева добра кондициона спремност!!!

Стаза има 7 контролних тачака: КТ-1 врх Штубеј 940м, КТ-2 врх Велики Врањ 884м, КТ-3 извор Крепољинске реке, где је уједно и вода за пиће, КТ-4 Мијуцића пећина, где такође има воде за пиће,  КТ-5 Хајдучка пећина, КТ-6 врх Врата 815м, КТ-7 врх Кобиља глава 778м. Циљ је у селу Витовница. Посебно обратити пажњу на део стазе КТ-2, при кретању по стенама врха Велики Врањ. Рута маратона је беспрекорно и јасно маркирана на сваком свом делу.

Напомена за оне који желе званично да се такмиче:

Свака контролна тачка има своје призме и перформаторе, где је обавезна овера проласка. По доласку на циљ оверена књижица се даје на увид записничарском столу. Од 16:30 почиње проглашење победника у мушкој и женској конкуренцији за прва три места. За прва три такмичара на великом маратону обезбеђене су медаље и дипломе, а за полумаратон само дипломе за прва 3 места. Званично затварање стазе великог маратрона је у 20 часова.

2. Краћа стаза- полумаратон

Стаза полумаратона није претерано захтевна, погодна је за све категорије планинара као и за децу.

Свако ко неће да се излаже напорима маратона, може уживати у овој лепој и питомој шетњи. Стаза пролази два врха и има неколико атрактивних видиковаца. Две контролне тачке су КТ-6 врх Врата 815м, КТ-7 врх Кобиља глава 778м. Циљ је такође у селу Витовница. Стаза је дугачка 17 км и има 760м висинске разлике у успону и спусту. Нешто пре циља и доласка у село Витовницу, уз саму стазу налази се ресторан “Рибњак“ где се могу сачекати планинари који учествују на маратонској стази. Такође, време се може искористити и за обилазак манастира Витовница.

По доласку свих у село и на циљ домаћин ПД ,,Вукан“ по традицији организује дружење уз игру и песму, у духу наше народне традиције. Такође куваће се и пасуљ за све учеснике, па је пожељно понети и свој прибор за јело. Цена ручка ће бити симболична.

Полазак за Београд биће око 20 чаова. Долазак у Београд је планиран око 22:00.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.