Loading Događaji

Homoljski maraton 14-ti put za redom već tradicionalno organizuje PD „Vukan“ iz Požarevca. Glavna staza maratona, iako duga i naporna, pokazuje izdašnu prirodu Homolja, mnoge predivne krajolike okupane zelenilom ranog proleća, atraktivne vrhove, pećine, vrela, rečica… Vremenom maraton je mnogima postao omiljena i kultna akcija koja okuplja planinare i ljubitelje prirode iz cele Srbije.

Cena akcije: 2.500 din (obuhvata prevoz iznajmljenim minibusom sa putarinama, kao i noćenje i obroci za vozača)

Noćenje: 500 dinara (u izviđačkom domu i plaća se na licu mesta domaćinima)

Kotizacija za učešće: 300 din  (vrši se uplatom na račun kluba PK ,,Vukan“, Požarevac ; ul. Voje Dulića 41, Požarevac; broj računa: 205-0000000274265-47, svrha uplate: kotizacija za Homoljski maraton) -svako uplaćuje za sebe.

Za sve učesnike akcije obezbeđen je ručak koji se posebno naplaćuje na licu mesta.

Dokumenta: članska kartica sa markicom za 2023.g, lična karta i zdravstvena knjižica.

Oprema: planinarska obuća i odeća sa rezervnom presvlakom koja ostaje u prevozu, čeona lampa, štapovi.

Hrana: hrana iz ranca (na stazi), a nakon maratona domaćin priprema pasulj po simboličnoj ceni. Poneti minimum 1,5 l vode (na stazi maratona postoje dva izvora, a na polumaratonskoj ne)

Vodič na maratonskoj stazi:

Bojan Jelić MB 675, tel:064/0310146, i-mejl bokijelic3@gmail.com ()

Vodič na polumaratonskoj stazi:

Isidora Radonjić MB 810, tel 063 1639198, i-mejl: isidoramradonjic@gmail.com

Prijave uz uplatu punog iznosa akcije četvrtkom od 19-20:30 na redovnim sastancima kluba u ulici Đurićeva 3a na Zvezdrari, zgrada iza Univereksport marketa ili na račun planinarskog kluba. Bez izvršene uplate prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, jer se plaćeni iznos se ne vraća.

Prijaviti se najkasnije do 26. marta, zbog rezervacije prevoza.

Program

Petak 31. mart

Polazak u 18:00 iz ulice Dr. Agostina Neta, sa parkinga preko puta Delta sitija u pravcu Savskog keja. Parking je najbliži zgradi Tehnomanije. U 20:30 dolazimo u izviđački dom u selu Ždrelo, gde ćemo se smestiti i gde ćemo prenoćiti. U domu, uz druženje ćemo pripremati večeru; dom poseduje opremljenu kuhinju kao i kupatila, a poželjno je nošenje svoje vreće za spavanje.

Subota 1. april

Buđenje je u 7:00. Nakon kafe i doručka u 7:45 napuštamo dom u koji se nećemo vraćati i vozimo se 20-ak minuta do sela Vitovnice gde je u 8:00 zvanično otvaranje manifestacije. Prijava kod organizatora, obavljanje  formalnosti i nakon svečanog otvaranja, polazak na glavnu stazu maratona u 8:30, odnosno u 8:45, na polumaratonsku stazu.

1.Duža staza- maraton

Staza je izuzetno kondicino zahtevna, iznosi 36 km, sa čak 1850m visinske razlike u usponu i isto toliko u spustu. Nakon 15-ak km staza se ne može prekratiti, i ko krene na ovu stazu, mora proći celu deonicu. Kako se ne bi vraćali u kasne sate i po mraku i dovodili druge u neugodnu situaciju, izričito se zahteva dobra kondiciona spremnost!!!

Staza ima 7 kontrolnih tačaka: KT-1 vrh Štubej 940m, KT-2 vrh Veliki Vranj 884m, KT-3 izvor Krepoljinske reke, gde je ujedno i voda za piće, KT-4 Mijucića pećina, gde takođe ima vode za piće,  KT-5 Hajdučka pećina, KT-6 vrh Vrata 815m, KT-7 vrh Kobilja glava 778m. Cilj je u selu Vitovnica. Posebno obratiti pažnju na deo staze KT-2, pri kretanju po stenama vrha Veliki Vranj. Ruta maratona je besprekorno i jasno markirana na svakom svom delu.

Napomena za one koji žele zvanično da se takmiče:

Svaka kontrolna tačka ima svoje prizme i performatore, gde je obavezna overa prolaska. Po dolasku na cilj overena knjižica se daje na uvid zapisničarskom stolu. Od 16:30 počinje proglašenje pobednika u muškoj i ženskoj konkurenciji za prva tri mesta. Za prva tri takmičara na velikom maratonu obezbeđene su medalje i diplome, a za polumaraton samo diplome za prva 3 mesta. Zvanično zatvaranje staze velikog maratrona je u 20 časova.

2. Kraća staza- polumaraton

Staza polumaratona nije preterano zahtevna, pogodna je za sve kategorije planinara kao i za decu.

Svako ko neće da se izlaže naporima maratona, može uživati u ovoj lepoj i pitomoj šetnji. Staza prolazi dva vrha i ima nekoliko atraktivnih vidikovaca. Dve kontrolne tačke su KT-6 vrh Vrata 815m, KT-7 vrh Kobilja glava 778m. Cilj je takođe u selu Vitovnica. Staza je dugačka 17 km i ima 760m visinske razlike u usponu i spustu. Nešto pre cilja i dolaska u selo Vitovnicu, uz samu stazu nalazi se restoran “Ribnjak“ gde se mogu sačekati planinari koji učestvuju na maratonskoj stazi. Takođe, vreme se može iskoristiti i za obilazak manastira Vitovnica.

Po dolasku svih u selo i na cilj domaćin PD ,,Vukan“ po tradiciji organizuje druženje uz igru i pesmu, u duhu naše narodne tradicije. Takođe kuvaće se i pasulj za sve učesnike, pa je poželjno poneti i svoj pribor za jelo. Cena ručka će biti simbolična.

Polazak za Beograd biće oko 20 čaova. Dolazak u Beograd je planiran oko 22:00.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.