Loading Догађаји

Трем је са својом висином од 1810 метара највиши врх Суве планине на њеном западном краку. Предео око врха је каменит, састављен од вртача и увала које су на свом дну травнате.Трем, један од највиших врхова у Србији важи и за најатрактивнији врх, највише због тога што северни део кречњачке стене која формира врх има вертикални пад од 1.000 метара. Са врха се пружа поглед готово на целу југоисточну Србију, укључујући масив Старе планине са врхом Миџор, као и на Сврљишке планине и цело Заплање.

ПК Железничар из Ниша традиционално 26-ти пут организује републичку планинарску акцију- Зимски успон на Трем.

Цена акције: 2500 динара

У цену је урачанат превоз минибусом, путарине и трошкови око смештаја и исхране возача.

Ноћење у Доњем Душнику није урачунато у цену и плаћа га свако понаособ на лицу места. Цена ноћења је 800 динара.

Опрема: слојевита одећа за високогорске успоне, чеона лампа са резервном батеријом

Храна: из ранца, минимум 1,5л воде

Документа: планинарска картица са плаћеном чланарином за 2022. годину, здравствена књижица

Водич: Бојан Јелић МБ 675, тел 064 031 0146 , и-мејл: bokijelic3@gmail.com

Пријаве код водича уз уплату од 2500 дин, сваког четвртка у просторијама ПК Раднички, Ђурићева 3а, Звездара. Могућа је и уплата преко рачуна. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. У случају одустајања пронаћи замену, у противном уплаћени новац се не враћа.

План

Петак 18. фебруар:

Полазак је у 17:30 из улице др. Агостина Нета, са паркинга преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја. Паркинг је најближи згради Техноманије.

У село Доњи Душник долазимо у 21:30, где ћемо се сместити у приватним домаћинствима у две одвојене куће. Собе су двокреветне и трокреветне са грејањем, чистом постељином и засебним купатилима. Ношење вреће није потребно.

Субота 19. фебруар:

Свечано отварање и старт акције је у 7:00 из центра Доњег Душника са 600 мнв. Стаза води преко села Горњи Душник, након чега шумском стазом излазимо на превој Девојачки гроб 1311 мнв, а затим гребеном Суве Планине, настављамо до врха Трем 1810 мнв. Повратак је истом стазом до села Доњи Душник. Дужина стазе је 21 км, са висинском разликом од 1200 мнв. Акција је кондиционо захтевна и не препоручује се почетницима и планинарима слабе кондиције. Такође, снежне стрехе по ободима гребена су замке опасне по живот, где се нипошто не треба приближавати ивици гребена. Генерално око целе акције поштоваћемо упутства и препоруке организатора ПК Железничара из Ниша. Након завршетка акције, претпоставка је да неће бити традиоционалног пасуља, додела захвалница и колективног дружења због епидемиолошке ситуације. Повратак свих планинара у село и затварање акције је до 17 часова.

Након тога, такође у Доњем Душнику одлазимо у ресторан “Заплањско огњиште“, на чијем богатом менију се налазе многобројна врхунска традиционална јела. Места у ресторану унапред су нам резервисана, а за то као и за смештај у селу дугујемо захвалност нашој другарици Јелици Михајловић, дугогодишњем пријатељу Радничког, иначе чланици ПД Морич из Власотинца. Након ручка и дружења око 19 часова напуштамо Доњи Душник и полазимо ка Београду.

Долазак у Београд планинаран је до 23 часова.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.