Loading Догађаји

Извори Крке и Цетине, Манајловачки бук, Билушића бук

Велебит је најдужи планински масив у Хрватској (145км) и припада Динарским планинама. Велебит  спаја Јадранско море са копненим делом Хрватске, а дели се на четири дела: северни, средњи, јужни и југоисточни Велебит. Ми ћемо путовати ка југоисточном делу и каменој громади Црнопца (највиши врх Велики Црнопац 1403 м), где нас очекује “Пут малог принца“, чудесна стаза са безброј високих стена, дубоких јама, камених мостова … На постојању ове стазе треба захвалити задарском планинару Славку Томерлину Татеку, по којем се зове и склониште одакле почиње ова бајковита стаза.

Свилаја са истоименим врхом (некада се звао Бат-1508 м), динарска је планина између Сињског и Петровог поља, и протеже се у дужини око 40 км упоредо са масивом Динаре. Са њеног гребена поглед сеже ка Перучком језеру, долини Цетине, Динари и Троглаву, те на југу ка Мосору и Биокову.

Динара, највиша планина Р. Хрватске, 84 км је дуг масив који осим Динаре над Книном обухвата и планине Камешницу и Троглав. Природна је међа између Босне и Далмације. Пењаћемо се ка Сињалу – 1831 м са книнске стране и уживати у  лепоти успона кроз Парк природе Динара.  

Превоз: око 70 евра у динарској противвредности на дан уплате

(обухвата превоз за 5 дана, путарине, трошкове за смештај и исхрану возача)

Смештај: 24 евра (3 ноћења у планинарским домовина и плаћа свако за себе на лицу места)

Улазнице: око 21 евро (Национални парк Крка, Книнска тврђава-плаћа свако за себе на лицу места)

Ручак последњег дана: око 15 евра (плаћа свако за себе на лицу места)

*све цене су оквирне 

Водич: Јагода Новески, Мб: 467, на тел. 060/751 32 97

Документа: важећи пасош, чланска картица са маркицом за текућу годину, путно осигурање..

Опрема: прилагођена временским условима, гојзерице, понети капу и рукавице, као и рукавице за сајле (није потребна опрема за ферате) и врећу за спавање.

Храна: у сопственој режији, са изузетком задњег дана када имамо организован ручак. Понети флашице за минимум 1,5 л воде.

Планинарски домови Брезовац и Орлове стине имају кухињу где се може скувати и нешто топло појести и попити. 

Пријава код водича на тел. 060  751 32 97, или лично на састанку клуба четвртком од 19-20:30,  Ђурићева 3а. Приликом пријаве написати бр.планинарске картице, клуб и број пасоша. Пријава је валидна уз уплату аконтације од  70 евра у динарској противредности (контактирати водича у вези начина уплате).

Важно!!!

Ова акција није за планинаре почетнике, нити за оне са слабом кондицијом – мешавина је интезивног планинарења и уживања у врлетима и врховима Далмације, те водама неизмерне лепоте: Цетине, Крчића, Крке.                     

Пријавити се водичу најкасније до 09. септембра, због резервације превоза.

Пут Малог принца 

Програм

Четвртак 14. септембар

Полазак у 21:00 са паркинга код Сава Центра (доћи пола сата раније). Путујемо ауто-путем ка граничном прелазу Батровци-Бајаково, а затим ка Карловцу и Грачацу до превоја Презид (766 м).

Петак 15. септембар

У раним јутарњим часовима требали бисмо бити превоју Презид 766 м, одакле се успињемо ка склоништу Црнопац и после одмора идемо на стазу “Пут Малог принца” која води до врха Били кук (1171 м). Прећи ћемо кружну стазу и преко овог врха доћи опет до склоништа. Дужина саме стазе је 2,5 км  али је планинари прелазе за 3 – 4 сата. Јер, треба проћи, застати и уживати кроз чудесне облике далматинског краса који је инспирисао чувеног Татека и Зденка Моровића да ову лепоту покажу и другима (Двори, Коноба, Дворска врата, Зденкова јама, Небеска врата и др). Између 14 и 15 часова требали бисмо бити на Президу и одатле наставити пут ка Книну и Сињу, те планинарском дому Орлове стине”(1065 м) подно Свилаје, где ћемо преспавати.

Врх Свилаја 1508 м

Поглед на гребен са врха

Субота 16. септембар

Успон на Свилају 1508 м, од дома, у раним јутарњим часовима, преко Бадњева. Успон и силазак до дома би требао трајати 3-4 сата. Стаза је кружна са 465 м успона и силаска. Након силаска, паковање ранчева и полазак  ка Мирковићима и Подинарју. Полазишна тачка је на 445м и треба савладати неких 600 м успона да бисмо стигли до планинарског дома Брезовац, где ћемо преспавати. Успон ће трајати око 3 сата.

Сињал 1831 м

Извор Цетине

Недеља 17. септембар

Успон на највиши врх Р.Хрватске, Сињал 1831 м, од планинарског дома Брезовац преко Дулера и Самара. Успон траје око 2 сата и 30 минута. Спуштамо се до Мирковића тзв. “Јогурт стазом“-преко планин. склоништа Златко Пргин. Око 15 часова би требали бити у Мирковићима и наставити пут ка месту Кијево, где ћемо преспавати. Дан ћемо завршити посетом  једном од најлепших места у Далмацији -магичном крашком врелу најдуже реке Далмације-Цетине.

Поглед са видиковца на манастир Крка

Манастир Крка

Манастир Крка

Понедељак 18. септембар

Овај дан посвећујемо реци Крки, крашкој лепотици, која пробијајући се према мору обликује бројне брзаце, језера и слапове (има их 7). У јутарњим часовима враћамо се ка Книну и извору Крке. Уживаћемо у Топољском буку, завршном слапу реке Крчић, испод кога је један од извора Крке. Настављамо ка месту Кистање, где посећујемо манастир Крку. Манастир је задужбина принцезе Јелене, сестре краља Душана, удате за хрватског кнеза Младена Шубића, манастир је стар преко 600 год. и посвећен је Арханђелу Михаилу. Враћамо се узводно ка Манајловачком буку, раскошном слапу највишем на Крки, а  затим ка селу Радучић и Билушића буку. У том селу имаћемо заједнички ручак, после кога одлазимо ка Книну и посећујемо Книнску тврђаву ( једну од највећих војних тврђава у Европи, налази се на брду Спас ) одакле гледамо на град Книн и његову околину, још мало “очијукамо” са Динаром и Велебитом  и полазимо на пут према Србији, овај пут преко граничног прелаза Стрмица и Босне.

Очекивани долазак у Београд је до поноћи.

Топољски бук

Билушића бук

Манајловачки бук

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.