Loading Događaji

Izvori Krke i Cetine, Manajlovački buk, Bilušića buk

Velebit je najduži planinski masiv u Hrvatskoj (145km) i pripada Dinarskim planinama. Velebit  spaja Jadransko more sa kopnenim delom Hrvatske, a deli se na četiri dela: severni, srednji, južni i jugoistočni Velebit. Mi ćemo putovati ka jugoistočnom delu i kamenoj gromadi Crnopca (najviši vrh Veliki Crnopac 1403 m), gde nas očekuje “Put malog princa“, čudesna staza sa bezbroj visokih stena, dubokih jama, kamenih mostova … Na postojanju ove staze treba zahvaliti zadarskom planinaru Slavku Tomerlinu Tateku, po kojem se zove i sklonište odakle počinje ova bajkovita staza.

Svilaja sa istoimenim vrhom (nekada se zvao Bat-1508 m), dinarska je planina između Sinjskog i Petrovog polja, i proteže se u dužini oko 40 km uporedo sa masivom Dinare. Sa njenog grebena pogled seže ka Peručkom jezeru, dolini Cetine, Dinari i Troglavu, te na jugu ka Mosoru i Biokovu.

Dinara, najviša planina R. Hrvatske, 84 km je dug masiv koji osim Dinare nad Kninom obuhvata i planine Kamešnicu i Troglav. Prirodna je međa između Bosne i Dalmacije. Penjaćemo se ka Sinjalu – 1831 m sa kninske strane i uživati u  lepoti uspona kroz Park prirode Dinara.  

Prevoz: oko 70 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate

(obuhvata prevoz za 5 dana, putarine, troškove za smeštaj i ishranu vozača)

Smeštaj: 24 evra (3 noćenja u planinarskim domovina i plaća svako za sebe na licu mesta)

Ulaznice: oko 21 evro (Nacionalni park Krka, Kninska tvrđava-plaća svako za sebe na licu mesta)

Ručak poslednjeg dana: oko 15 evra (plaća svako za sebe na licu mesta)

*sve cene su okvirne 

Vodič: Jagoda Noveski, Mb: 467, na tel. 060/751 32 97

Dokumenta: važeći pasoš, članska kartica sa markicom za tekuću godinu, putno osiguranje..

Oprema: prilagođena vremenskim uslovima, gojzerice, poneti kapu i rukavice, kao i rukavice za sajle (nije potrebna oprema za ferate) i vreću za spavanje.

Hrana: u sopstvenoj režiji, sa izuzetkom zadnjeg dana kada imamo organizovan ručak. Poneti flašice za minimum 1,5 l vode.

Planinarski domovi Brezovac i Orlove stine imaju kuhinju gde se može skuvati i nešto toplo pojesti i popiti. 

Prijava kod vodiča na tel. 060  751 32 97, ili lično na sastanku kluba četvrtkom od 19-20:30,  Đurićeva 3a. Prilikom prijave napisati br.planinarske kartice, klub i broj pasoša. Prijava je validna uz uplatu akontacije od  70 evra u dinarskoj protivrednosti (kontaktirati vodiča u vezi načina uplate).

Važno!!!

Ova akcija nije za planinare početnike, niti za one sa slabom kondicijom – mešavina je intezivnog planinarenja i uživanja u vrletima i vrhovima Dalmacije, te vodama neizmerne lepote: Cetine, Krčića, Krke.                     

Prijaviti se vodiču najkasnije do 09. septembra, zbog rezervacije prevoza.

Put Malog princa 

Program

Četvrtak 14. septembar

Polazak u 21:00 sa parkinga kod Sava Centra (doći pola sata ranije). Putujemo auto-putem ka graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo, a zatim ka Karlovcu i Gračacu do prevoja Prezid (766 m).

Petak 15. septembar

U ranim jutarnjim časovima trebali bismo biti prevoju Prezid 766 m, odakle se uspinjemo ka skloništu Crnopac i posle odmora idemo na stazu “Put Malog princa” koja vodi do vrha Bili kuk (1171 m). Preći ćemo kružnu stazu i preko ovog vrha doći opet do skloništa. Dužina same staze je 2,5 km  ali je planinari prelaze za 3 – 4 sata. Jer, treba proći, zastati i uživati kroz čudesne oblike dalmatinskog krasa koji je inspirisao čuvenog Tateka i Zdenka Morovića da ovu lepotu pokažu i drugima (Dvori, Konoba, Dvorska vrata, Zdenkova jama, Nebeska vrata i dr). Između 14 i 15 časova trebali bismo biti na Prezidu i odatle nastaviti put ka Kninu i Sinju, te planinarskom domu Orlove stine”(1065 m) podno Svilaje, gde ćemo prespavati.

Vrh Svilaja 1508 m

Pogled na greben sa vrha

Subota 16. septembar

Uspon na Svilaju 1508 m, od doma, u ranim jutarnjim časovima, preko Badnjeva. Uspon i silazak do doma bi trebao trajati 3-4 sata. Staza je kružna sa 465 m uspona i silaska. Nakon silaska, pakovanje rančeva i polazak  ka Mirkovićima i Podinarju. Polazišna tačka je na 445m i treba savladati nekih 600 m uspona da bismo stigli do planinarskog doma Brezovac, gde ćemo prespavati. Uspon će trajati oko 3 sata.

Sinjal 1831 m

Izvor Cetine

Nedelja 17. septembar

Uspon na najviši vrh R.Hrvatske, Sinjal 1831 m, od planinarskog doma Brezovac preko Dulera i Samara. Uspon traje oko 2 sata i 30 minuta. Spuštamo se do Mirkovića tzv. “Jogurt stazom“-preko planin. skloništa Zlatko Prgin. Oko 15 časova bi trebali biti u Mirkovićima i nastaviti put ka mestu Kijevo, gde ćemo prespavati. Dan ćemo završiti posetom  jednom od najlepših mesta u Dalmaciji -magičnom kraškom vrelu najduže reke Dalmacije-Cetine.

Pogled sa vidikovca na manastir Krka

Manastir Krka

Manastir Krka

Ponedeljak 18. septembar

Ovaj dan posvećujemo reci Krki, kraškoj lepotici, koja probijajući se prema moru oblikuje brojne brzace, jezera i slapove (ima ih 7). U jutarnjim časovima vraćamo se ka Kninu i izvoru Krke. Uživaćemo u Topoljskom buku, završnom slapu reke Krčić, ispod koga je jedan od izvora Krke. Nastavljamo ka mestu Kistanje, gde posećujemo manastir Krku. Manastir je zadužbina princeze Jelene, sestre kralja Dušana, udate za hrvatskog kneza Mladena Šubića, manastir je star preko 600 god. i posvećen je Arhanđelu Mihailu. Vraćamo se uzvodno ka Manajlovačkom buku, raskošnom slapu najvišem na Krki, a  zatim ka selu Radučić i Bilušića buku. U tom selu imaćemo zajednički ručak, posle koga odlazimo ka Kninu i posećujemo Kninsku tvrđavu ( jednu od najvećih vojnih tvrđava u Evropi, nalazi se na brdu Spas ) odakle gledamo na grad Knin i njegovu okolinu, još malo “očijukamo” sa Dinarom i Velebitom  i polazimo na put prema Srbiji, ovaj put preko graničnog prelaza Strmica i Bosne.

Očekivani dolazak u Beograd je do ponoći.

Topoljski buk

Bilušića buk

Manajlovački buk

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.