Loading Догађаји

Торничка Бобија 1273 м, Опаљена стена 1156 м, Оштра стена 1158 м

Бобија је планина у западном делу Србије, на подручју Азбуковице, у близини Љубовије и на око двеста километара од Београда. Позната је по приступачним видиковцима, добро маркираним стазама које су погодне за планинаре почетнике, али и по изворима питке воде којих на овој планини има преко стотину. Мештани тврде да је температура свих извора на Бобији преко целе године уједначена и да је увек око 7 степени. Ова планина је окружена кањонима  Трибуће, Сушице, Љубовиђе и Трешњице. Поглед на Тару и Ваљевске планине, посебно на Медведник, са Бобије је изузетан. На овом путовању, изаћићемо на неколико врхова и уживати у погледу на кањоне са бројних видиковаца, а због близине Трешњице, имаћемо прилике да видимо и белоглаве супове.

Трошкови превоза:  2200 динара, минибус.

Водич: Исидора Радоњић, МБ 810;  тел: 063 1 639 198

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, здравствена књижица и лична карта.

Опрема:  ранац, слојевита топла одећа, дубоке ципеле, камашне, кабаница, штапови, резервна преобука (остаје у аутобусу)

Храна и вода: минимум 2 литра воде, сендвичи, свеже воће, суво воће

Пријаве и инфо код водича . Учешће се потврђује уплатом целокупног износа превоза на рачун клуба  „Планинарски клуб Раднички“, Ђурићева 3а, 11000 Београд. У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа.

Пријавити се код водича најкасније до 02. априла.

План

Полазак у суботу 08. априла у 06:15 са паркинга код Сава центра, скуп свих учесника акције у 06.00.

Велики кружну туру око Бобије започећемо обиласком Обрадовића водопада, затим излазимо на Опаљену стену (1156 м), обилазимо дрвену Рачића цркву и извор Добре воде, посетићемо Дражин видиковац, евентуално изаћи и на Оштру стену (1158 м) и направити краћу паузу у близини извора Студена вода. Након паузе следи излазак на највиши врх Торничка Бобија (1272 м) и дужи одмор на Јужном видиковцу. После одмора настављамо даље, пролазимо поред Црног врха (у шуми, 1264 м), излазимо на Лучеву стену и на видиковац Стојковац, да би на крају акције посетили и чувеног чика Перу у „Шумској кући“ о коме је и Јован Мемедовић посветио једну своју емисију „Сасвим природно“, са којим ћемо попити топлу кафу или чај.

Укупна дужина стазе је око 15 км, кумулативни успон је око 450 метара, а стаза је добро маркирана, проходна и приступачна. Могуће је да ће на стази бити снега. Стаза је кружна. Планирани долазак у Београд је око 22 часова.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.