Loading Догађаји

Торничка Бобија 1273 м, Опаљена стена 1156 м, Оштра стена 1158 м

Бобија лепотица планина је позната по бројним приступачним видиковцима, добро маркираним стазама али је позната и по изворима питке воде којих на овој планини има преко стотину! Мештани тврде да је температура свих извора на Бобији преко целе године уједначена и да је увек око 7 степени. Ова планина је окружена кањонима Трибуће, Сушице, Љубовиђе и Трешњице. Поглед на Ваљевске планине, посебно на Медведник и Тару, са Бобије је изузетан. На овом путовању, изаћићемо на неколико врхова и уживати у погледу на кањоне са бројних видиковаца, а због близине Трешњице, имаћемо прилике да видимо и белоглаве супове.

Трошкови превоза:  2500 динара

(обухвата превоз најмљеним возилом и исхрану за возача)

Водич: Исидора Радоњић, МБ 810;  тел: 063 1 639 198 и Златан Ђорђевић

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, здравствена књижица и лична карта.

Опрема: ранац, слојевита топла слојевита одећа, дубоке ципеле, камашне, кабаница, топлија јакна, рукавице, капа, шал, штапови и комплетна резервна преобука (остаје у аутобусу)

Храна и вода: минимум 1,5 литра воде, сендвичи, свеже воће, суво воће

Пријаве и инфо код водича на Вибер. Учешће се потврђује уплатом целокупног износа на  рачун Планинарски клуб Раднички“, Ђурићева 3а, 11000 Београд. У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа нити се може пренети на другу акцију.

Пријавити се код водича најкасније до 18. марта.

План

Полазак у суботу 23. марта 2024. у 06:15 са паркинга код Сава центра, скуп свих учесника акције у 06:00.

Велики кружну туру око Бобије започећемо обиласком Обрадовића водопада, затим излазимо на Опаљену стену (1156 м), обилазимо дрвену Рачића цркву и извор Добре воде, посетићемо Дражин видиковац, Вилину стену (1174 м), (уколико времснки услови дозволе изаћи и на Оштру стену, 1158 м) и направити краћу паузу у близини извора Студена вода. Након паузе следи излазак на највиши врх Торничка Бобија (1272 м) и дужи одмор на Јужном видиковцу. После одмора настављамо даље, излазимо на Црни врх (1264 м), видиковац изнад Авшеничке стене, евентуално на Лучеву стену (око 1250 м), а свакако на видиковац Стојковац, да би на крају акције посетили и надалеко чувеног Перу у „Шумској кући“ о коме је и Јован Мемедовић посветио једну своју емисију „Сасвим природно“,  са којим ћемо попити топлу кафу или чај.

Укупна дужина стазе ако временски услови дозволе и изађемо на све видиковце и врхове је 15,8 км, кумулативни успон је око 734 метара, укупан спуст 760 метара, стаза је добро маркирана, проходна и приступачна и спада у лакше па је погодна за почетнике. Стаза је кружна. Планирани долазак у Београд је око 22:30 часова.

Како нам је било прошле године на Бобији можете погледати ОВДЕ (Бобија 1) или ОВДЕ (Бобија 2).

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.