Loading Događaji

Tornička Bobija 1273 m, Opaljena stena 1156 m, Oštra stena 1158 m

Bobija je planina u zapadnom delu Srbije, na području Azbukovice, u blizini Ljubovije i na oko dvesta kilometara od Beograda. Poznata je po pristupačnim vidikovcima, dobro markiranim stazama koje su pogodne za planinare početnike, ali i po izvorima pitke vode kojih na ovoj planini ima preko stotinu. Meštani tvrde da je temperatura svih izvora na Bobiji preko cele godine ujednačena i da je uvek oko 7 stepeni. Ova planina je okružena kanjonima  Tribuće, Sušice, Ljuboviđe i Trešnjice. Pogled na Taru i Valjevske planine, posebno na Medvednik, sa Bobije je izuzetan. Na ovom putovanju, izaćićemo na nekoliko vrhova i uživati u pogledu na kanjone sa brojnih vidikovaca, a zbog blizine Trešnjice, imaćemo prilike da vidimo i beloglave supove.

Troškovi prevoza:  2200 dinara, minibus.

Vodič: Isidora Radonjić, MB 810;  tel: 063 1 639 198

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, zdravstvena knjižica i lična karta.

Oprema:  ranac, slojevita topla odeća, duboke cipele, kamašne, kabanica, štapovi, rezervna preobuka (ostaje u autobusu)

Hrana i voda: minimum 2 litra vode, sendviči, sveže voće, suvo voće

Prijave i info kod vodiča . Učešće se potvrđuje uplatom celokupnog iznosa prevoza na račun kluba  „Planinarski klub Radnički“, Đurićeva 3a, 11000 Beograd. U slučaju odustajanja naći zamenu jer se novac ne vraća.

Prijaviti se najkasnije do 19. marta.

Plan

Polazak u subotu 25. marta u 06:15 sa parkinga kod Sava centra, skup svih učesnika akcije u 06.00.

Veliki kružnu turu oko Bobije započećemo obilaskom Obradovića vodopada, zatim izlazimo na Opaljenu stenu (1156 m), obilazimo drvenu Račića crkvu i izvor Dobre vode, posetićemo Dražin vidikovac, eventualno izaći i na Oštru stenu (1158 m) i napraviti kraću pauzu u blizini izvora Studena voda. Nakon pauze sledi izlazak na najviši vrh Tornička Bobija (1272 m) i duži odmor na Južnom vidikovcu. Posle odmora nastavljamo dalje, prolazimo pored Crnog vrha (u šumi, 1264 m), izlazimo na Lučevu stenu i na vidikovac Stojkovac, da bi na kraju akcije posetili i čuvenog čika Peru u „Šumskoj kući“ o kome je i Jovan Memedović posvetio jednu svoju emisiju „Sasvim prirodno“, sa kojim ćemo popiti toplu kafu ili čaj.

Ukupna dužina staze je oko 15 km, kumulativni uspon je oko 450 metara, a staza je dobro markirana, prohodna i pristupačna. Moguće je da će na stazi biti snega. Staza je kružna. Planirani dolazak u Beograd je oko 22 časova.

Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju preporuka za primenu mera prevencije i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kao i mera koje su propisane u inostranstvu.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.