Loading Догађаји

полазак у 6,30 сати ујутру са паркинга на почетку Сарајевске улице. Пожељно доћи 10 минута пре поласка.
Стаза је лагана и прилагођена свим узрастима и љубитељима природе.Необичан изглед стена и поглед који се простире на готово целу Шумадију  питому долину Груже неће никога оставити равнодушним.

Окамењене скулптуре, торњеви и куле од лаве, заспали ратници, чувари векова који су извајани силом природе, начинили су Борачки крш најлепшим делом Груже и целе Шумадије… Борач се по природним лепотама и својој прошлости убраја у најлепша села гружанског краја. Налази се на надморској висини од 333м. Карактерише га богато културно-историјско наслеђе, погодан географски положај и разноврсност флоре и фауне. Читавим селом доминира Борачки крш (503 м), природна реткост вулканског порекла са андеситним стенама, по коме је читав крај препознатљив. На врху Борачког крша се налазе остаци старог средњовековног града Борач из доба деспота Стефана Лазаревића. У 15. веку био је то важан пут, пут каравана од Београда преко Сребренице код села Страгари па даље до Котора и Дубровника. У подножју крша се налази црква из 14. века (1359) године посвећена Светом Архангелу Гаврила и гробље из 17. века. Пут поред цркве води ка врху Борачког крша на коме се налази Крива плоча, најтеже доступно место на кршу. Ово место пружа јединствени поглед на гружански крај. Посебно обележје селу даје Борачка река, чиста, незагађена вода која се улива у Гружанско језеро. Село је прослављено снимањем серије „Мој рођак са села“.
У повратку свраћамо у манастир Враћевшница и ресторан „Кота 555“ на Руднику,  где можемо да уживамо у националној кухињи, са погледом на Острoвицу.
Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Цена: 1400 динара (аконтацијом од 1000 динара обезбеђујете место и сигуран полазак).
Водич: Живота Лазаревић, МБ 667, тел. 064 169 99 27.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Опрема: Планинарске ципеле, кабаница, резервна пресвлака, фото апарат, осмех на лицу и добро расположење.

Учесници акције на акцију полазе на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf

Човек путује светом у потрази за оним што треба, а када се врати кући, то и нађе  ( Џорџ Едвард Мур)