Loading Догађаји

Водопади Изубре, Кошанинова језера и прекорачење планине Чемерно

правац југ –север

(Смдрључ 1537м, Ком 1569, Рудо брдо 1454 м)

Северно од манастира Студеница, налази се планина ЧЕМЕРНО позната по чувеној и веома важној бици која се у Првом светском рату одиграла баш овде давне 1915.године. Својим највећим делом прекривена је густом четинарском шумом, богата водом и бројним изворима, али испресецана и травнатим пропланцима са којих се пружају изузетни видици. Ову прелепу планину краси и неколико врхова преко 1000 метара: Голеш (1348 м), Гвоздац (1456 м), Рудо брдо (1454 м), Гусарица (1535 м) и највиши Смрдључ (1537 м), на коме је постављен је освештани крст у част српских војника који су правили одступницу током повлачења српске војске ка Албанији.

На највиши врх, са кога се пружа изузетан поглед на Копаоник, Златар, Јавор, Мучањ, Столове, Троглав, Голију, Радочело и друге планине, изаћи ћемо са јужне стране, из долине Студенице и прекорачaћемо планину, па ћемо се после 11 сати хода у подножје село Толишница, подно планине Троглав, спустити северном страном.

Овај крај је познат по манастиру Студеница из XII века (задужбина Стефана Немање у коме се чувају његове мошти, налази се на УНЕСКО-вој листи светске баштине човечанства, често се наводи као први у рангу и најугледнији српски манастир), манастиру Жича, средњовековном замку Маглич из XIII века, долини Ибра, планини Голији, Матарушкој и Богутовачкој бањи али и по бројним ћумуранама у Толишници које ће се димити када будемо крај њих пролазили и наравно, по лопатничарењу (уживању крај реке Лопатнице, посебно лети, треба то да пробате!).

Са јужне стране планине Чемерно, изнад манастира Студеница, на обронцима Градине, налазе се испоснице Светог Саве уклесане у стени (горња), које свакако треба да посетите ако то до сада нисте учинили. Осим што су у питању келије у којима је живео Свети Сава и што је  у питању ремек дело архитектуре и градитељства, то је једно нестварно лепо и посебно место, у сваком смислу те речи, а највише у духовном.

На стази има и неколико извора питке воде од којих је надалеко позната Савина вода (на око 700 м.н.в.) и само ову живу воду ћемо и пити читавог дана, док чувена Голијска трансверзала, такође пролази преко планине Чемерно и наставља даље ка Голији и Дугој пољани, али тамо ћемо заједно неки други пут.

Врх Смрдључ 1579 м

Испосница Светог Саве

Водичи: Исидора Радоњић, МБ 810; тел: 063 1 639 198 и Златан Ђорђевић, ПК Раднички из Београда.

Превоз:  6.000,00 динара, минибус.

(обухвата трошкове превоза, путарине, смештај и исхрану за возача за два дана)

Ноћење: 2.100,00 динара по особи у двокреветним и/или трокреветним собама са постељином и купатилом. Плаћа се на лицу места власнику смештаја.

Смештај је јако комфоран и удобан. У оквиру објекта је и ресторан у коме се могу поручити и други оброци (вечера у суботу увече и доручак у недељу рано ујутру, по повољним ценама). Храна је домаћа, укусна и спрема се на лицу места. Власник објекта поседује рибњак.

Документа: чланска картица са маркицом за 2024. годину, здравствена књижица и лична карта.

Опрема:  ранац, слојевита одећа, дубоке ципеле, камашне, штапови, кабаница, резервна преобука (остаје у аутобусу), батеријска лампа и резервне батерије.

Храна и вода: минимум 1,5 литар воде, сендвичи, свеже воће и суво воће (за стазу  током суботе и недеље.

Пријаве и инфо код водича на Вибер. Учешће се потврђује уплатом укупног износа превоза на редовним састанцима клуба четвртком од 19 часова (Ђурина 3а) или на рачун клуба (инструкције за уплату ће вам послати водич након што вам потврди да има места за акцију). У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа нити се може распоредити на неку другу акцију.

Кошанинова језера

Рудо брдо

Програм

Субота 20.04.2024.

Полазак у суботу у 07:15 са паркинга код Сава центра. Око 11:30, планиран је долазак у манастир СТУДЕНИЦА који ћемо заједно обићи а потом попити кафу или чај у кантини конака манастира. После одмора, путовање настављамо до села Девићи одакле почиње стаза за пролазак кроз кањон реке Изубре. Обилазимо све каскаде и водопаде Изубре и излазимо до засеока Рудно где ће нас сачекати превоз. Цео крај од села Девићи па до села Рудно је веома живописан и леп и са валовитим травнатим терасама, а уколико буде и довољно воде, водопади Изубре ће у потпуности ову лагану и лепу шетњу од неколико километара претворити у јединствен доживљај.

Статистика стазе за Изубру: 10-так километара и око 400 метара кумулативног успона.

Напомена: Уколико остане довољно времена првог дана, са групом ћемо после Изубре посетити и манастир Придворицу[1] и изаћи до Кошанинових језера[2], која се налазе у сливу Студенице, сакривених у густој четинарској шуми на планини Радочело, која су природни феномен овог краја. У питању су два језера, мало и велико облика елипсе и на око 900 метара н.в. Наиме, када су кишни дани, ниво воде у језеру опада и обратно, када је сунчано, вода у језеру надолази. Језеро је добило име по нашем познатом ботаничару и академику Недељку Кошанину који је описао овај феномен. Велико језеро у суштини представља биљну формацију јер се у овој тресави населио Carex paniculata – метласта оштрица која је формирала велике и високе бусене који подсећају на „седишта“ а свеукупно, на појединим местима, језеро изгледа као ливада. Мало језеро је неколико метара више од великог па вода повремено отиче бочним каналима. На основу чињенице да се жабе налазе само у горњем делу језера, истраживачи (Б. Матијевић и М.Гајић) су утврдили да је вода у доњој тресави Кошаниновог језера слана!

После ИЗУБРЕ и/или КОШАНИНОВИХ ЈЕЗЕРА, превозом идемо до смештаја подно РАДОЧЕЛА у који ћемо доћи предвече. Ту ћемо заједно вечерати и раније лећи да би се одморили за главни део нашег путовања: прекорачење планине ЧЕМЕРНО и стазу дугу 30-так километара наредног дана.

Напомена: Уколико из логистичких разлога не будемо могли да прођемо кањоном реке Изубре  (ако локални пут од Девића до села Рудно буде био затворен услед одрона због падавина које су овде честе), након посете манастира Студеница, алтернативни успон првог дана путовања биће:

1) излазак на КОШАНИНОВА ЈЕЗЕРА (900 м.н.в) и на врх ЦРЕПУЉНИК, 1532 м, на планини РАДОЧЕЛО. Црепуљник је врх који се изузетно ретко пење иако је поглед са врха изузетан.

Статистика стазе за Црепуљник: око 17 км и око 1200 метара кумулативног успона и толико спуста.  

Поглед са врха Црепуљник можете погледати ОВДЕ   

или

2) кружна тура по западним обронцима планине Чемерно, из села ОСОНИЦА и излазак на врхове који се налазе са западне стране планине: ПАВЛОВА ГЛАВА 1139, ГОЛЕШ 1357, ГВОЗДАЦ 1464м и ВРХОВЕ 1293.

Статистика стазе за кружну туру из Осонице: 17 км и око 900 метара кумулативног успона.

[1] Легенда о манастиру Придворица каже да је грађен у исто време када и манастир Студеница, при двору Рашке државе, па по томе и носи име Придворица. Постоји још једна веома занимљива прича која се односи на овај манастир али то ћу вам рећи на лицу места.

[2] Према једној легенди виле су се окупљале и играле коло код ових језера и сваки бусен на великом језеру представља једну вилу. Вилино коло представља круг у трави  посебне боје, различите од растиња које окружује Кошаниново језеро. Када се на пашњаку угледа вилино коло, то је поуздан знак  да су се ноћ пре на том месту окупиле горске виле и играле до првих сунчаних зрака.

Водопади Изубре

Недеља 21.04.2024.

У недељу ујутру, рано ћемо доручковати у смештају, а потом превозом отићи до места где се улази у стазу за Савине испоснице које се налазе на Градини. На успон крећемо најкасније у  8 часова. Стаза је са јужне стране  маркирана, успон је константан али није технички захтеван. Пролазимо поред доње и горње испоснице Светог Саве, а дужу паузу правимо на изласку из горње испоснице, на око 900 метара. Касније, маркације су све ређе да би у потпуности изостале два сата пре изласка на гребен Чемерног. По изласку на врх Смрдључ 1579м, на планини Чемерно, планирано је да обиђемо и врхове  Ком (1537м) и Рудо брдо (1454 м) и КРСТ подигнут палим српским борцима, прекорачамо планину и спуститимо се са друге, северне стране у  село Толишница где ће нас чекати превоз око 19 часова. Тада ћемо коначно имати прилике мало и да лопатничаримо. Полазак за Београд планиран је из села Толишница око 20 сати.  

Статистика за Чемерно: укупна дужина стазе око 30 км, кумулативни успон око 1200 метара.

Уколико будемо расположени, пре повратка за Београд, заједно ћемо вечерати у Богутовачкој бањи или у некој другој локалној кафани.

Планирани долазак у Београд је у касним вечерњим часовима.

Извештај са ове акције коју смо први пут организовали 2022.г можете погледати ОВДЕ или ОВДЕ 

Извор за Кошанинова језера: https://ivatourism.org/kosaninova-jezera/.

Хвала мом драгом колеги Марку Ранђићу који на најлепши могући начин промовише све лепоте Западне Србије.

Манастир Студеница

Испосница Св.Саве

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.