Loading Догађаји

…а још даље, иза Троглава, налази се готово непозната планина Чемерно која је својим највећим делом прекривена шумом и на којој се осим највишег Смдључа (1579м), издваја још неколико врхова преко 1000 метара: Голеш (1348 м), Гвоздац (1456 м), Рудо брдо (1454 м), Гусарица (1535 м) и други. На врху Смрдључ, постављен је освештани крст у част српских војника који су правили одступницу током повлачења српске војске ка Албанији у Првом светском рату, 1915.године. На највиши врх, са кога се пружа изузетан поглед на Златар, Јавор, Мучањ, Столове, Троглав, Голију, Радочело и друге планине, попећемо се са јужне стране, из долине Студенице и прекорачићемо планину, па ћемо се у подножје села Толишница, спустити северном страном. И овај крај је познат по манастиру Студеница из XII века (задужбина Стефана Немање у коме се чувају његове мошти, налази се на УНЕСКО-вој листи светске баштине човечанства, често се наводи као први у рангу и најугледнији српски манастир) и средњовековном замку Маглич из XIII века, долини Ибра, Матарушкој и Богутовачкој бањи али и по бројним ћумуранама у Толишници које ће се димити када будемо крај њих пролазили и наравно, по лопатничарењу (уживању крај реке Лопатнице, посебно лети, треба то да пробате!). Са јужне стране планине Чемерно, изнад манастира Студеница, налазе се испоснице Светог Саве које ћемо обићи, а проћи ћемо и поред бројних извора питке воде од којих је надалеко позната Савина вода (на око 700 м.н.в.). Чувена Голијска трансверзала такође пролази преко планине Чемерно и наставља даље ка Голији и Дугој пољани где се завршава, али тамо ћемо заједно неки други пут…

*За ову акцију потребна је јака физичка кондиција и издржљивост!

Врх Смрдључ 1579 м

Рудо брдо

 

 

 

 

 

 

 

Трошак превоза:  3700 динара (минибус).

Ноћење: 1300 динара по особи у вишекреветним собама, плаћа се на лицу места

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, здравствена књижица и лична карта.

Опрема:  ранац, слојевита одећа, дубоке ципеле, камашне, штапови, кабаница, резервна преобука (остаје у аутобусу)

Храна и вода: минимум 2 литра воде, сендвичи, свеже воће и суво воће.

Водич: Исидора Радоњић, МБ 810; тел: 063 1 639 198

Пријаве и инфо код водича. Учешће се потврђује уплатом целокупног износа на редовним састанцима клуба четвртком од 19 часова (Ђурићева 3а) или у договору са водичем. У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа.

План

Полазак у петак 10.06.2022 у 18:00 са паркинга код Сава центра. Око 21:30 планиран је долазак до смештаја где ћемо преспавати. У суботу ујутру, 11.06.2022.године, рано ћемо доручковати и упутити се превозом до манастира Студеница (530 м.н.в.) који ћемо заједно обићи. На успон крећемо око 9 часова. Стаза је са јужне стране маркирана, успон је константан, али није технички захтеван. Пролазимо поред доње и горње испоснице Светог Саве а дужу паузу правимо на изласку из горње испоснице, на око 900 метара. По изласку на врх Смдључ 1579м, планирано је да обиђемо врхове Ком (1537м) и Рудо брдо (1454 м), прекорачимо планину и спуститимо се са друге, северне стране у  село Толишница где ће нас чекати аутобус. Тада ћемо коначно имати прилике мало и да лопатничаримо. Полазак за Београд планиран је из села Толишница око 20 сати.

Укупна дужина стазе око 32 км, укупан успон око 1200 метара. Планирани долазак у Београд је у суботу, у касним вечерњим часовима.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.