Loading Догађаји

Планинарење за свакога по Националном парку Фрушка гора – недеља 8. март 2020. године.

Полазак: у 7:00 сати са паркинга на почетку Сарајевске улице – код Мостарске петље, пожељно доћи 15 минута пре поласка. Путујемо ауто-путем преко Марадика, Сремских Карловаца, Петроварадина, Сремске Каменице до манастира Беочин. Планинарска стаза почиње од манастира Беочин, преко Орловца и Павласовог чота до највишег врха Фрушке горе – Црвени чот (539 м.), другог врха по висини у Војводини. Укупна дужина стазе је 15 километара са незнатном висинском разликом и са незаборавним видиковцима и погледима са Фрушке горе. Слободно време проводимо у манастирском врту, који је рађен по узору на Версајски парк.
Полазак за Београд планиран је у вечерњим сатима.

Цена акције: 1300 динара – са собом понети и додатни новац да би се платила улазница за национални парк уколико буде неопходно.

Организатор, водич  и наратор: Живота Лазаревић.
Упис и пријава путем броја 064 169 99 27 – sms, вибер или e-mail zilijenvozd@yahoo.com. Приликом пријаве пожељна је аконтација.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2020. годину.

Опрема: Планинарске ципеле, кабаница, резервна пресвлака, осмех на лицу и позитивна енергија.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .  Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Римљани су Фрушку гору звали Alma Mons ( плодна планина) и била је прва провинција ван Рима на којој је узгајано грожђе. Некада је била острво у Панонском мору, а данас је ниска планина са благим падинама, столетним шумама, великим бројем врста биљака, животиња и гљива, чувеним виногорјем и многим манастирима. Због многих природних и културно историјских вредности Фрушка гора је проглашена 1960. године за национални парк.

Ево ти горе, ево – којој си слатко пево!
Сад јој славуји поје Негдање песме твоје,
гора ти чува тело, а спомен Српство цело

стихови које је Јован Јовановић Змај посветио песнику Јовану Грчићу Миленку који је сахрањен у порти манастира Беочин.