Loading Događaji

Planinarenje za svakoga po Nacionalnom parku Fruška gora – nedelja 8. mart 2020. godine.

Polazak: u 7:00 sati sa parkinga na početku Sarajevske ulice – kod Mostarske petlje, poželjno doći 15 minuta pre polaska. Putujemo auto-putem preko Maradika, Sremskih Karlovaca, Petrovaradina, Sremske Kamenice do manastira Beočin. Planinarska staza počinje od manastira Beočin, preko Orlovca i Pavlasovog čota do najvišeg vrha Fruške gore – Crveni čot (539 m.), drugog vrha po visini u Vojvodini. Ukupna dužina staze je 15 kilometara sa neznatnom visinskom razlikom i sa nezaboravnim vidikovcima i pogledima sa Fruške gore. Slobodno vreme provodimo u manastirskom vrtu, koji je rađen po uzoru na Versajski park.
Polazak za Beograd planiran je u večernjim satima.

Cena akcije: 1300 dinara – sa sobom poneti i dodatni novac da bi se platila ulaznica za nacionalni park ukoliko bude neophodno.

Organizator, vodič  i narator: Života Lazarević.
Upis i prijava putem broja 064 169 99 27 – sms, viber ili e-mail zilijenvozd@yahoo.com. Prilikom prijave poželjna je akontacija.

Dokumenta: Lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Oprema: Planinarske cipele, kabanica, rezervna presvlaka, osmeh na licu i pozitivna energija.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .  Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Rimljani su Frušku goru zvali Alma Mons ( plodna planina) i bila je prva provincija van Rima na kojoj je uzgajano grožđe. Nekada je bila ostrvo u Panonskom moru, a danas je niska planina sa blagim padinama, stoletnim šumama, velikim brojem vrsta biljaka, životinja i gljiva, čuvenim vinogorjem i mnogim manastirima. Zbog mnogih prirodnih i kulturno istorijskih vrednosti Fruška gora je proglašena 1960. godine za nacionalni park.

Evo ti gore, evo – kojoj si slatko pevo!
Sad joj slavuji poje Negdanje pesme tvoje,
gora ti čuva telo, a spomen Srpstvo celo

stihovi koje je Jovan Jovanović Zmaj posvetio pesniku Jovanu Grčiću Milenku koji je sahranjen u porti manastira Beočin.