Loading Догађаји

„Ова наша путовања су сама по себи изазов: идемо међу дивље звери, а ризикујемо да не успемо. Неки људи у томе не виде ништа лоше и задовољство налазе у самом ишчекивању. За то треба имати филозофски дух занесен надом. Авај, ја сам један од њих!“.

Пре десетак година сам одмах попела оба дурмиторска Кука, пре него што је паркинг на Седлу почео да подсећа на подземну гаражу ТЦ Ушће. Још тада ми је било јасно да је Дурмитор много више од свог највишег врха и Црног језера. Велика Калица јесте нестварно лепо место и врхови који се из Калице и Локвица пењу јесу нестварно лепи такође, али од сваког следећег дола, превоја и цирка, тек застаје дах: на најлепшој црногорској планини има толико фантастичних маркираних и немаркираних стаза које вас воде у небо, на десетине још нестварнијих ледничких језера која се наравно, не налазе у центру Жабљака, моћних, ледених, смарагдно зелених река које носе све ваше бриге и дубе најлепше кањоне на свету, вртача боје шумског меда које личе на кратере на Марсу али Дурмитор је и непрегледно пространство сипара, крша, стенa и бора кривуља на коме је остало да живи тако мало људи.

Програм за Дурмитор 2023:  Успон на Минин Богаз 2387м, Шарене пасове 2248м, Седлену Греду 2227м, пролазак кроз кањон Буковице, купање у Вражјем, Рибљем, Змињем и Црном језеру, обилазак водопада на реци Љутици и спуст до ушћа Љутице у Тару код моста Ђурђевића на Тари.

ВАЖНО!!! Број места за све високогорске успоне је ограничен.

Ова високогорска акција није за планинаре почетнике и намењена је искључиво искусним планинарима који су добро кондиционо и ментално припремљени за свакодневне успоне на врхове преко 2000 и који поседују сву неопходну опрему за високогорске успоне.

Водич: Исидора Радоњић, лиценцирани планинарски водич, МБ 810 и спасилац на води

Трошкови превоза: 12.000,00 динара

(обухвата  превоз најмљеним возилом,  дневнице и исхрану за возача за четири дана путовања  и три ноћења за возача)

Ноћење у кампу на Дурмитору:  11 евра/ноћ/ по особи (плаћа свако за себе на лицу места)

Боравишна такса: 1 евро/на дан/по особи (плаћа свако за себе на лицу места)

Улазак у Национални парк Дурмитор: 5 евра/на дан/по особи (плаћа свако за себе на лицу места)

Документа: важећа лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за текућу годину и здравствена картица.

Опрема:  дубоке планинарске ципеле, планинарски ранац, камашне, кабаница, чеона лампа и резервне батерије, слојевита топла одећа, штапови и резервна одећа и обућа за све дане високогорске акције.

Храна и вода: минимум 2, 5 литара воде дневно по успону; храна из ранца за све дане пута.

Пријаве и инфо код водича. Учешће се потврђује уплатом целокупног износа на рачун  „Планинарски клуб Раднички“, Ђурићева 3а, 11000 Београд. У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа.

Пријавити се најкасније до 20. јула, због резервације превоза.

Програм

Четвртак 03. август

Полазак из Београда у 08.15 часова са паркинга код Сава центра, скуп свих учесника акције до 08.00 како бисмо у четвртак после подне могли да се сместимо у камп, распакујемо и касније окупамо на Змињем и Црном језеру  и на тај начин освежимо после пута и припремимо за најтежи успон који је планиран наредног дана.

Петак 04.август

Устајање у 05:00. Полазак у 06:00 сати на Минин Богаз 2387 м. Уколико услови то буду дозвољавали, у повратку са Мининог Богаза ћемо обићи и Ледену пећину.

Укупна дужина стазе је 16,6 км, укупан успон је 1524 м, укупан спуст 1528 м. Стаза је кондиционо и технички веома захтевна. Постоји једна дугачка сајла при успону на врх.

У случају лоше временске прогнозе, алтернативни успон ће бити велика кружна тура на врхове Црвене греде 2175 м.

Укупна дужина кружне стазе преко врхова Црвене греде је 20 км, укупан успон је 1454 м, укупан спуст 1451 м; стаза је кондиционо захтевна и технички незахтевна.

Субота 05. август

Устајање у 06:00. Полазак у 07:00 на Шарене пасове 2248 м. Са групом излазимо све до гребена са кога се пружа фантастичан поглед на Шкрчка језера, а само најискуснији планинари са водичима ће изаћи и на највиши врх, Шарених пасова, Штит. У повратку са стазе одлазимо на Вражје и Рибље језеро.

Укупна дужина стазе је 8,5 км, укупан успон је 928 м, а укупан спуст 749 м; стаза је кондиционо и технички делимично захтевна. Постоји пар сајли приликом силаску до Седла.

Недеља 06. август

Устајање у 06:00. Полазак у 07:00 на Седлену греду 2227 м. Излазимо на највиши врх са кога се пружа фантастичан поглед на кањон Комарнице и Невидио, Лојаник, Бољску греду, Боботов кук, Маглић.. Стаза је кружна..

Укупна дужина стазе је 6 км, укупан успон је 501 м, а укупан спуст 493 м. Стаза кондиционо  није захтевна, али је технички делимично захтевна. Постоји неколико експонираних деоница испод самог врха па појединци могу остати на гребену да сачекају остатак групе да изађе на врх.

По силаску са Седлене греде, путовање настављамо у кањон Буковице кроз који ћемо проћи, где ћемо се окупати и релаксирати након физичких напора. После кањона Буковице, путовање настављамо до моста Ђурђевића на Тари где ћемо се спустити до кањона Таре и посетити место где се Љутица улива у Тару. Овај силазак је захтеван па ћемо на овом месту поставити гелендер и на тај начин групи омогућити силазак до нивоа Таре.

Планирани долазак у Београд је у недељу у касним вечерњим сатима и зависи од дужине задржавања на граничним прелазима.

Напомена: Путопис са комплетним фотографијама које се односи на прошлогодишњу планинарску акцију на Дурмитор можете погледати на ФБ страници Исидора Радоњић (ДУРМИТОР – МОЈЕ МОРЕ, 10.08.2023) ОВДЕ

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.