Loading Događaji

„Ova naša putovanja su sama po sebi izazov: idemo među divlje zveri, a rizikujemo da ne uspemo. Neki ljudi u tome ne vide ništa loše i zadovoljstvo nalaze u samom iščekivanju. Za to treba imati filozofski duh zanesen nadom. Avaj, ja sam jedan od njih!“.

Pre desetak godina sam odmah popela oba durmitorska Kuka, pre nego što je parking na Sedlu počeo da podseća na podzemnu garažu TC Ušće. Još tada mi je bilo jasno da je Durmitor mnogo više od svog najvišeg vrha i Crnog jezera. Velika Kalica jeste nestvarno lepo mesto i vrhovi koji se iz Kalice i Lokvica penju jesu nestvarno lepi takođe, ali od svakog sledećeg dola, prevoja i cirka, tek zastaje dah: na najlepšoj crnogorskoj planini ima toliko fantastičnih markiranih i nemarkiranih staza koje vas vode u nebo, na desetine još nestvarnijih ledničkih jezera koja se naravno, ne nalaze u centru Žabljaka, moćnih, ledenih, smaragdno zelenih reka koje nose sve vaše brige i dube najlepše kanjone na svetu, vrtača boje šumskog meda koje liče na kratere na Marsu ali Durmitor je i nepregledno prostranstvo sipara, krša, stena i bora krivulja na kome je ostalo da živi tako malo ljudi.

Program za Durmitor 2023:  Uspon na Minin Bogaz 2387m, Šarene pasove 2248m, Sedlenu Gredu 2227m, prolazak kroz kanjon Bukovice, kupanje u Vražjem, Ribljem, Zminjem i Crnom jezeru, obilazak vodopada na reci Ljutici i spust do ušća Ljutice u Taru kod mosta Đurđevića na Tari.

VAŽNO!!! Broj mesta za sve visokogorske uspone je ograničen.

Ova visokogorska akcija nije za planinare početnike i namenjena je isključivo iskusnim planinarima koji su dobro kondiciono i mentalno pripremljeni za svakodnevne uspone na vrhove preko 2000 i koji poseduju svu neophodnu opremu za visokogorske uspone.

Vodič: Isidora Radonjić, licencirani planinarski vodič, MB 810 i spasilac na vodi

Troškovi prevoza: 12.000,00 dinara

(obuhvata  prevoz najmljenim vozilom,  dnevnice i ishranu za vozača za četiri dana putovanja  i tri noćenja za vozača)

Noćenje u kampu na Durmitoru:  11 evra/noć/ po osobi (plaća svako za sebe na licu mesta)

Boravišna taksa: 1 evro/na dan/po osobi (plaća svako za sebe na licu mesta)

Ulazak u Nacionalni park Durmitor: 5 evra/na dan/po osobi (plaća svako za sebe na licu mesta)

Dokumenta: važeća lična karta ili pasoš, članska kartica sa markicom za tekuću godinu i zdravstvena kartica.

Oprema:  duboke planinarske cipele, planinarski ranac, kamašne, kabanica, čeona lampa i rezervne baterije, slojevita topla odeća, štapovi i rezervna odeća i obuća za sve dane visokogorske akcije.

Hrana i voda: minimum 2, 5 litara vode dnevno po usponu; hrana iz ranca za sve dane puta.

Prijave i info kod vodiča. Učešće se potvrđuje uplatom celokupnog iznosa na račun  „Planinarski klub Radnički“, Đurićeva 3a, 11000 Beograd. U slučaju odustajanja naći zamenu jer se novac ne vraća.

Prijaviti se najkasnije do 20. jula, zbog rezervacije prevoza.

Program

Četvrtak 03. avgust

Polazak iz Beograda u 08.15 časova sa parkinga kod Sava centra, skup svih učesnika akcije do 08.00 kako bismo u četvrtak posle podne mogli da se smestimo u kamp, raspakujemo i kasnije okupamo na Zminjem i Crnom jezeru  i na taj način osvežimo posle puta i pripremimo za najteži uspon koji je planiran narednog dana.

Petak 04.avgust

Ustajanje u 05:00. Polazak u 06:00 sati na Minin Bogaz 2387 m. Ukoliko uslovi to budu dozvoljavali, u povratku sa Mininog Bogaza ćemo obići i Ledenu pećinu.

Ukupna dužina staze je 16,6 km, ukupan uspon je 1524 m, ukupan spust 1528 m. Staza je kondiciono i tehnički veoma zahtevna. Postoji jedna dugačka sajla pri usponu na vrh.

U slučaju loše vremenske prognoze, alternativni uspon će biti velika kružna tura na vrhove Crvene grede 2175 m.

Ukupna dužina kružne staze preko vrhova Crvene grede je 20 km, ukupan uspon je 1454 m, ukupan spust 1451 m; staza je kondiciono zahtevna i tehnički nezahtevna.

Subota 05. avgust

Ustajanje u 06:00. Polazak u 07:00 na Šarene pasove 2248 m. Sa grupom izlazimo sve do grebena sa koga se pruža fantastičan pogled na Škrčka jezera, a samo najiskusniji planinari sa vodičima će izaći i na najviši vrh, Šarenih pasova, Štit. U povratku sa staze odlazimo na Vražje i Riblje jezero.

Ukupna dužina staze je 8,5 km, ukupan uspon je 928 m, a ukupan spust 749 m; staza je kondiciono i tehnički delimično zahtevna. Postoji par sajli prilikom silasku do Sedla.

Nedelja 06. avgust

Ustajanje u 06:00. Polazak u 07:00 na Sedlenu gredu 2227 m. Izlazimo na najviši vrh sa koga se pruža fantastičan pogled na kanjon Komarnice i Nevidio, Lojanik, Boljsku gredu, Bobotov kuk, Maglić.. Staza je kružna..

Ukupna dužina staze je 6 km, ukupan uspon je 501 m, a ukupan spust 493 m. Staza kondiciono  nije zahtevna, ali je tehnički delimično zahtevna. Postoji nekoliko eksponiranih deonica ispod samog vrha pa pojedinci mogu ostati na grebenu da sačekaju ostatak grupe da izađe na vrh.

Po silasku sa Sedlene grede, putovanje nastavljamo u kanjon Bukovice kroz koji ćemo proći, gde ćemo se okupati i relaksirati nakon fizičkih napora. Posle kanjona Bukovice, putovanje nastavljamo do mosta Đurđevića na Tari gde ćemo se spustiti do kanjona Tare i posetiti mesto gde se Ljutica uliva u Taru. Ovaj silazak je zahtevan pa ćemo na ovom mestu postaviti gelender i na taj način grupi omogućiti silazak do nivoa Tare.

Planirani dolazak u Beograd je u nedelju u kasnim večernjim satima i zavisi od dužine zadržavanja na graničnim prelazima.

Napomena: Putopis sa kompletnim fotografijama koje se odnosi na prošlogodišnju planinarsku akciju na Durmitor možete pogledati na FB stranici Isidora Radonjić (DURMITOR – MOJE MORE, 10.08.2023) OVDE

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.