Loading Догађаји

Планинарење за свакога по Националном парку Фрушка гора – субота 28. септембар

Римљани су је Фрушку гору звали Alma Mons (плодна планина). Некада је била острво у Панонском мору, а данас је ниска планина са благим падинама, столетним шумама, великим бројем врста биљака, животиња и гљива, чувеним виногорјем и многим манастирима. Због многих природних и културно историјских вредности Фрушка гора је проглашена 1960. године за национални парк. Сремски Карловци су живописно место на обронцима Фрушке горе и представља праву културно-историјску ризницу за српски народ. Стиховима га је овенчао Велики Бранко:  Ој Карловци место моје драго ко детенце дошао сам амо,  Ој Карловци, лепо л’ живе туде,  Ал’ што мора бити нека буде.

Полазак у 7,00 сати ујутру са паркинга на почетку Сарајевске улице – паркинг код Мостарске петље. Пожељно је доћи 15 минута пре поласка. Путујемо аутопутем преко Марадика, Сремских Карловаца до Стражилова.

Планинарска стаза почиње код Бранковог чардака поред планинарског дома Стражилово (где правимо паузу да видимо арборетум), даље преко фрушког виногорја све до Дворске баште, која је споменик природе. Укупна дужина стазе је осам километара, са незнатном висинском разликом и са незаборавним видиковцима и погледима на Фрушку гору, Нови Сад, Дунав, Срем, Бачку, Магарчев брег.
Слободно време проводимо у Сремских Карловцима, а полазак за Београд је планиран у вечерњим сатима.

Цена акције: 1000 динара (са собом понети и додатни новац, да би се платила улазница за национални парк, уколико буде неопходно).

Организатор, водич  и наратор: Живота Лазаревић.
Упис и пријава путем броја  064 169 99 27 sms, вибер на или на e-mail zilijenvozd@yahoo.com,

Пријаве сваког четвртка од 19-20 часова у прпсторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст, приликом пријаве пожељна је аконтација.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Опрема: Планинарске ципеле, кабаница, резервна пресвлака, фото апарат, осмех на лицу, расположење.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .  Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности