Loading Догађаји

Гледићке планине се налазе на крајњем југу Шумадије између Крагујевца, Груже и Левича, а протежу се око 35 км у правцу северозапад-југоисток. Оне су, после Рудника, највише шумадијске планине. Највиши врх је Самар 922 мнв. Име су добиле по томе што се по народном предању са њих далеко гледа, а то је стварно истина, јер има много лепих видиковаца. По ведром дану је могуће видети Копаоник, Златибор, Рудник, Голију. Ове питоме планине су богате шумом, пашњацима, речним токовима, дивљим животињама. Тако су рецимо фотографије пејзажа Гледићких планина Александра Сарића из Крагујевца одабране на глобалном конкурсу Microsoft-a и налазе се на интернет страници Windows-a па их сви корисници овог оперативног система могу скинути за позадину својих монитора. На подручју Гледићких планина се налази велик број аутентичних старих српских кућа, од којих су неке старе и преко 200 година. Надморска висина ових планина је углавном између 300 и 700 м. што је погодно за узгој воћа, посебно шљиве.

Манастир Каленић

Манастир Каленић је један од најзначајнијих манастира у овом делу Србије. То је женски манастир Српске православне цркве и припада шумадијској епархији. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице. Изграђен је почетком 15. века у стилу моравске школе и један је од најлепших манастира свог доба. По ликовним вредностима се убраја међу најзначајније споменике културе у Србији. Црква је богато декорисана споља, а фреске спадају међу најбоље сачувана остварења живописа 15. века. У оквиру комплекса је могуће погледати богату ризницу, али и купити одличне манастирске производе.

Котизација: 1.700 динара за велики аутобус, а 2.000 динара за минибус. Котизација обухвата трошкове превоза и путарине.

Водич: Горан Стојановић МБ 520, тел. 062/294 026

Пријаве и све информације код водича акције.Телефонски позив после 17:00, СМС и Вајбер поруке током целом дана. У пријави доставите број планинарске картице, назив клуба и број мобилног телефона. Место на акцији резервишете уплатом целокупне котизације. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, у противном се котизација не враћа.

Опрема: Дубоке ципеле или патике за трекинг. Одећа прилагођена временским условима. Заштита од кише (кабаница, мањи кишобран или јакна) и сунца – шешир, качкет или марама. Резервна мајица, резервна обућа и чарапе. Вишак ствари остаје у превозу.

Храна и вода: На стазу је потребно понети најмање 2 литра воде! Храна из ранца.

Документа: лична карта, здравствена књижица и чланска картица са плаћеном чланарином. На акцији могу учествовати само планинари који поседују чланску картицу клуба који је члан ПСС-а или су поднели захтев за учлањење.

План

07:00  – полазак у суботу 23.октобра из Београда са паркиралишта испред „Сава Центра“ (улаз који гледа према Сави, улица Владимира Поповића).

10:00  –долазак у село Каленићки Прњавор и припрема за пешачење. Стаза је кружна и иде углавном макадамом и шумским путевима. Укупна дужина стазе је око 17 км са 550 м успона и спада у лакше стазе. Нема тешких успона, а обилује лепим видицима. На врху Самар ћемо направити дужу паузу.

Очекивано време доласка у Београд је око 22:00.

Акција се одржава у сарадњи са ПСД „Стара Пазова“, водич Горан Јока 064/257 34 08

Напомена: обавезно је ношење маски у превозу!

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству, уколико се тамо путује.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.