Loading Događaji

Gledićke planine se nalaze na krajnjem jugu Šumadije između Kragujevca, Gruže i Leviča, a protežu se oko 35 km u pravcu severozapad-jugoistok. One su, posle Rudnika, najviše šumadijske planine. Najviši vrh je Samar 922 mnv. Ime su dobile po tome što se po narodnom predanju sa njih daleko gleda, a to je stvarno istina, jer ima mnogo lepih vidikovaca. Po vedrom danu je moguće videti Kopaonik, Zlatibor, Rudnik, Goliju. Ove pitome planine su bogate šumom, pašnjacima, rečnim tokovima, divljim životinjama. Tako su recimo fotografije pejzaža Gledićkih planina Aleksandra Sarića iz Kragujevca odabrane na globalnom konkursu Microsoft-a i nalaze se na internet stranici Windows-a pa ih svi korisnici ovog operativnog sistema mogu skinuti za pozadinu svojih monitora. Na području Gledićkih planina se nalazi velik broj autentičnih starih srpskih kuća, od kojih su neke stare i preko 200 godina. Nadmorska visina ovih planina je uglavnom između 300 i 700 m. što je pogodno za uzgoj voća, posebno šljive.

Manastir Kalenić

Manastir Kalenić je jedan od najznačajnijih manastira u ovom delu Srbije. To je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve i pripada šumadijskoj eparhiji. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice. Izgrađen je početkom 15. veka u stilu moravske škole i jedan je od najlepših manastira svog doba. Po likovnim vrednostima se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Crkva je bogato dekorisana spolja, a freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka. U okviru kompleksa je moguće pogledati bogatu riznicu, ali i kupiti odlične manastirske proizvode.

Kotizacija: 1.700 dinara za veliki autobus, a 2.000 dinara za minibus. Kotizacija obuhvata troškove prevoza i putarine.

Vodič: Goran Stojanović MB 520, tel. 062/294 026

Prijave i sve informacije kod vodiča akcije.Telefonski poziv posle 17:00, SMS i Vajber poruke tokom celom dana. U prijavi dostavite broj planinarske kartice, naziv kluba i broj mobilnog telefona. Mesto na akciji rezervišete uplatom celokupne kotizacije. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, u protivnom se kotizacija ne vraća.

Oprema: Duboke cipele ili patike za treking. Odeća prilagođena vremenskim uslovima. Zaštita od kiše (kabanica, manji kišobran ili jakna) i sunca – šešir, kačket ili marama. Rezervna majica, rezervna obuća i čarape. Višak stvari ostaje u prevozu.

Hrana i voda: Na stazu je potrebno poneti najmanje 2 litra vode! Hrana iz ranca.

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica i članska kartica sa plaćenom članarinom. Na akciji mogu učestvovati samo planinari koji poseduju člansku karticu kluba koji je član PSS-a ili su podneli zahtev za učlanjenje.

Plan

07:00  – polazak u subotu 23.oktobra iz Beograda sa parkirališta ispred „Sava Centra“ (ulaz koji gleda prema Savi, ulica Vladimira Popovića).

10:00  –dolazak u selo Kalenićki Prnjavor i priprema za pešačenje. Staza je kružna i ide uglavnom makadamom i šumskim putevima. Ukupna dužina staze je oko 17 km sa 550 m uspona i spada u lakše staze. Nema teških uspona, a obiluje lepim vidicima. Na vrhu Samar ćemo napraviti dužu pauzu.

Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 22:00.

Akcija se održava u saradnji sa PSD „Stara Pazova“, vodič Goran Joka 064/257 34 08

Napomena: obavezno je nošenje maski u prevozu!

Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju preporuka za primenu mera prevencije i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kao i mera koje su propisane u inostranstvu, ukoliko se tamo putuje.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.