Loading Догађаји

ПК Раднички  вас и у октобру води на Проклетије, јер је овај планински масив подједнако леп и неодољив у јесен.

 

 

 

 

 

Петак 1. октобар

Полазак са паркинга из улице Др. Агостина Нета у 08 часова ујутру. Паркинг се налази преко пута Делта Ситија у правцу Савскога кеја, најближе је згради Техноманије. Долазак у Гусиње између 17 и 18 часова, где правимо паузу за набавку намирница и других потрепштина. Настављамо ка долини Грбаје где се смештамо у Планинарски дом “Бранко Котлајић“. Слободне активности током вечери.

 

 

 

 

 

Субота 2. октобар

I опција-Северни врх (2460 м)

У 6:30 је полазак на успон на Северни врх (2460 м). Стаза је стрма, на пар места обезбеђана сајлом и кондиционо тешка, али је зато прави изазов и престиж за оне који обожавају адреналин и кретање по стеновитим стазама. Са врха се пружа незабораван поглед на све стране-долина Ропојане, Маја Језерце, Ђеравица, Маја Бојс, Харапит, Комови, Бјеласица и многи други непрегледни врхови.. Очекивано време изласка на врх је 11:00. Висинска разлика је око 1300 м, дужина стазе 10 км. Након дуже паузе на врху следи повратак у дом. Смештај и одмор, дружење уз логорску ватру.

II опција- Волушница- Талијанка – Попадија

У 7 часова полазак на кружну туру, Волушница- Талијанка – Попадија. Тура је лака и изузетно лепа, и свако са иоле просечном кондицијом може са уживањем проћи ову стазу. Од дома настављамо буковом шумом где ћемо прво попети Волушницу 1879м, а затим Талијанку 2056 м, као и Попадију 2057м, након чега се спуштамо до водопада , а затим кроз шуму до дома. Тура је целодневна и са паузама на врховима трајаће око 10 сати. Висинска разлика је 1200 мнв. Након акције, слободно време за дружење у дому.

Виситорско језеро

 

 

 

 

 

Недеља 3. октобар

Устајање у 6 часова, паковање и полазак ка Гусињу. Извршићемо успоне на врхове Виситора , који спада у питомије проклетијске планине. Стаза је добрим делом колски пут, након чега се избија на предивну голет са кога се пружа величанствен поглед на Плавско језеро и околину. Попећемо Сметни врх 2198м, као и оближњу Бандеру 2211м. Након тога запутићемо се на ретко пењани врх Маја Мехит 2051м, са кога се пружа диван поглед на цело Гусиње. Тура ће трајати 5-6 сати. Полазак за Београд најкасније до 15 часова. Долазак око поноћи.

Котизација: 40 еура.

Котизација обухвата превоз минибусом са путаринама, исхрана и ноћење за возача, организациони трошкови.

Смештај: ноћење се плаћа на лицу места, 500 динара чланови Радничког, а 5 евра сви остали

Улазак у Национални парк Проклетије: плаћа се дневна такса од 1 еуро по особи.

Документа : пасош или лична карта, планинарска картица са плаћеном чланарином за 2021 годину.

Опрема : топла и слојевита, за високогорске успоне, потребно је понети своју врећу за спавање.

Храна и вода : дом поседује опремљену кухињу где се може припремати храна, на успоне носити минимум 2л воде.

Водич: Бојан Јелић МБ 675, Исидора Радоњић МБ 810 и Марко Грујић

Напомена: обавезно је ношење маски у превозу!

Услови за улазак у Црну Гору: https://mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje

Пријаве, уплате и све додатне информације код водича: контакт телефон: 064 031 0146, e-mail: bokijelic3@gmail.com или на састанцима сваког четвртка од 19-20 часова, улица Војводе Шупљикца 31. Пријава је валидна уз уплату пуног износа акције, без извршене уплате пријава није важећа. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, а у случају одустајања дан пре акције водич задржава комплетну суму.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству, уколико се тамо путује.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.