Loading Događaji

Polazak iz Beograda, u subotu 13.marta u 07:00 iz ulice Agostina Neta, parking preko puta Delta sitija, u pravcu Savskog keja. Putujemo do sela Vitovnica. Dolazak u Vitovnicu sa pauzom u Petrovcu na Mlavi je do 10 časova.

Polazna tačka naše trase kreće od manastira Vitovnica koji je inače poznat po velikom duhovniku, Ocu Tadeju, gde se nalazi i njegov grob.

Vrh Vrata – pogled sa Kobilje glave

Prvi vrh na koji ćemo se popeti su Vrata. Staza je pitoma, nije teška, pogodna je za uživanje i sve kategorije planinara. Ova staza se često koristi za vreme Homoljskog maratona i u tom cilju je i markirana i trasirana, da bi svi oni koji ne mogu ili ne žele da prevale veliku kilometražu maratona, uživali u čarima Homolja sa manje napora. Sa vrha Vrata pruža se lep pogled na deo venca Homoljskih planina. U slučaju pogodnog vremena, zadržaćemo se i malo duže na vrhu. Zatim nastavljamo šumskim stazama do vrha Kobilja glava, sa koga ćemo se spustiti u prelepu dolinu reke Vitovnice, čijim ćemo tokom doći na polaznu tačku – selo Vitovnicu.

Staza je ukupne dužine 15 kilometara i pešačenje će trajati oko 5 sati. Ukupna visinska razlika koju treba savladati je 760 mnv.

Pri povratku za Beograd, napravićemo pauzu u Petrovcu na Mlavi, ne dužu od jednog sata. Dolazak u Beograd između 21–22 č.

Kotizacija:  1500 dinara, na bazi 20 učesnika

                      1150 dinara, na bazi 40 i više učesnika

U kotizaciju je uračunat prevoz iznajmljenim vozilom, putarine, dnevnica i obrok vozača.

Oprema:  Adekvatna obuća, kamašne, čeona lampa, štapovi, zaštita od kiše, rezervna presvlaka, hrana iz ranca.

Dokumenta: članska kartica sa plaćenom članarinom za 2021. godinu

Vodič: Bojan Jelić,  MB 675, tel 064/031-0146, e-mail: bokijelic3@gmail.com

Prijave uz akontaciju od 1000 dinara, svakog četvrtka od 19-20č u prostorijama PD Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst. Moguća je i uplata preko računa. Bez uplaćene akontacije prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.

Napomena: obavezno je nošenje maski u prevozu!

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  kao i mera prevencije za sprečavanje epidemije izazvane virusom COVID-19 koje su na snazi  u momentu izvođenja putovanja. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana programa u zavisnosti od vremenskih prilika ili drugih okolnosti na terenu.