Loading Догађаји

25.01.2020. – планинарско-еколошка акција „ресторани зa птице“ – Мали Вукан – 725м. и Велики Вукан – 825м.                                                                    

ВУКАН је у саставу Хомољских планина, које припадају карпатско-балканској групи планина. Претежно су сачињене од шкриљца и  кречњака. Налазе се између Звишке котлине на северу и Жагубичке на југу. Правац пружања им је западно-источни. Врхови планине Вукан, над бајковитом Горњачком клисуром инспирисали су Ђ.Јакшића, да пешачећи по стрмим литицама, испева стихове „Oтаџбине“: 

И овај камен земље Србије,
Што претећ сунцу дере кроз облак,
Суморног чела, мрачним борама
О вековечности прича далекој…   

Крећемо у 07 часова из Скерлићеве улице (код Храма СВ.Саве), пут Пожаревца и Петровца на Млави  и затим ка Горњачкој клисури и чесми „Четири луле“.
Око 9 :30 излазимо из аутобуса, узимамо ранчеве и крећемо ка Малом Вукану, затим ка Великом Вукану, а онда се преко седла спуштамо ка селу Ждрело. Дужина стазе је око 9 км. На једном од одморишта правимо хранилице – ресторане за птице од природног материјала, које ћемо затим поставити у шуми док планинаримо. Боравак на планини бисмо требали да завршимо до 15:30, онда се превозимо до бање Ждрело, где из аутобуса узимамо торбе са опремом за купање (пешкир, папуче за базен, мишићи за непливаче, купаће…). Купање је предвиђено у интервалу од 16:30 до 18:30. Увек када су одлазили на живописно Хомоље ( Јежевац, Штубеј, Крилаш, Вукан ) КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ су поред планинарења, пливали и релаксирали се у термалној води Бање Ждрело. Али, ако неко не жели да плива, може да се одмара у бањском ресторану.  
На акцији ћемо се дружити и са нашим прослављеним бициклистом и планинаром Рајком Јанковићем, од кога можете чути занимљивости о његовим путовањима.  
Полазак за Београд је у 19 часова, где стижемо око 21:30.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .  Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.
Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Опрема: за планинарење – гојзерице, пресвлака, мали ранац са резервним чарапама и мајицом, вода, ужина, јакна, слојевито се обући. Ко има, нека понесе планинарске штапове.
За пливање – опрему за базен, за непливаче-мишиће или шлауф.

Обавезна чланска картица са плаћеном чланарином за 2020 годину – чиме се покрива и здравствено осигурање учесника акције.
Храна  – из ранца.    
Цена ове акције је 1250 дин. Пливање, (групна карта) свако плаћа по 400 дин. ( 700 дин, је када улазите сами.) 

Пријаве путем телефона, или на састанку  у клубу, четвртком од 19ч. -Пк Раднички- Војводе Шупљикца 31. (обавезна аконтација од 1000 дин, коју можете уплатити и постнет упутницом у пошти, на тел. 060 751 32 97).
Водич – Јагода Новески (ПСС МБ 467.) тел-060 751 32 97