Loading Događaji

Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju karpatsko-balkanskoj grupi planina. Izgrađene su pretežno od škriljaca i krečnjaka. Imaju pravac pružanja zapad-istok i smeštene su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Prosečna visina je oko 900 metara, a najviša tačka iznosi 962 metra. Planine su bogate gustom šumom i mnogim rečnim izvorima, koji se spuštaju sa padina.

Kotizacija: 1500 dinara.

U kotizaciju su uračunati troškovi prevoza, putarine i troškovi vozača.

Oprema: zimske gojzerice, zimska slojevita odeća, rezervna odeća i obuća i oprema za kupanje (opciono)

Dokumentacija: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, zdravstvena knjižica

Hrana: iz ranca, poneti minimum 1l vode, restoran (opciono)

Vodič:  Nenad Carević, tel:  064-6840-137

Prijave kod vodiča uz uplatu punog iznosa akcije četvrtkom od 19-20 časova na redovnim sastancima kluba u ulici Đurićeva 3a na Zvezdari, zgrada iza Univereksport marketa. Moguća je i uplata preko računa. Bez izvršene uplate prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom uplaćeni iznos se ne vraća.

Plan   

Polazak u subotu 22.01.2022.g. u 07:00 iz Ustaničke 125c. Putujemo do gornjačke klisure i manastira Gornjak odakle nam i počinje tura. Staza se pruža uzvodno uz reku Mlavu, a zatim skreće u predivnu bukovu šumu kroz koju stižemo na vrh Ježevac 675 m odakle se pruža lep pogled na gornjačku klisuru i okolne vrhove. Istom stazom silazimo nazad. Dužina staze je  11 km, a visinska razlika 550m.

Staza je pogodna za sve uzraste i nije naročito zahtevna u kondicionom smislu. Po silasku pravimo pauzu u Banji Ždrelo za obrok i kupanje, ako bude zainteresovanih.

Cena karte za kupanje, za grupu od 10 ljudi, je 500 dinara..

Povratak za Beograd oko 20 časova,a dolazak do 22 časa.

Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju preporuka za primenu mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.