Loading Догађаји

Планина Јабланик се налази северозападно од Повлена.  Ове две планине припадају Ваљевским планинама а раздваја  их седло на Дебелом Брду. Јабланик представља динарску планину, највиша тачка је висока 1274 м. Изузетно је питома и лепа у свако годишње доба, красе је предивни предели и диван поглед на суседни Медведник.

Превоз: 2.000 дин (обухвата превоз, путарине и исхрану за возача)

Документа: лична карта, чланска картица са маркицом за 2023.г, здравствена књижица

Опрема: стандардна за успоне у зимским условима- дубоке ципела, топла слојевита одећа, камашне, штапови, заштита од ветра и кише, чеона лампа..

Храна и вода: храна из ранца на тури, понети минимум 1,5 литар воде.

Водич: Марко Грујић;  тел: 064 165 99 08;  е-мејл: mrserpampur@gmail.com

Пријаве и све додатне информације код водича уз обавезну уплату превоза. У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа.

Програм

Полазак у суботу 11. фебруара у 7:00, улица Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута ТЦ Делта Цитy)  улицом према Сави. Путујемо до Ваљева и даље до превоја Дебело брдо успут правимо крацу паузу.

Дужина стазе је 15 км са 550 м успона и исто толико спуста.

Ова планинарска тура почиње од споменика Живану Ђурђевићу  на Дебелом Брду и води гребенским макадамским путем у правцу запада. Пре Змајевца и Јокиног брега скрећемо десно и директно преко гребена стижемо на  врх Јабланик (1275 мнв). Правимо дужу  паузу  и уживамо у погледу уколико нам то дозволе временски услови. Настављамо преко врха главним гребеном где стаза прелази у шумску влаку и макадамски пут. Одатле идемо  на пут који силази у долину реке Љубовиђе. Прелазимо реку и бираним стазама кроз шуму и ливаде изаћићемо на супротни гребен у место Змајевац. Укључујемо се на широки добро познати макадамски пут и њиме се враћамо на раскрсницу , где смо се претходно одвојили за врх Јабланик. Од раскрснице, повратак  до споменика познатим путем одакле превозом настављамо према  Ваљеву где ћемо успут направити паузу  за окрепљење у неком од ресторана.

Полазак за Београд око 18:00, очекивани долазак у Београд  око 20:00.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.