Loading Догађаји

Јаловец је једна од најлепших и највиших планина Јулијских Алпа. Словенци га називају „Краљ словенских гора“, висок је 2645м и налази се изнад три алпске долине: Тренте, Тамара и Лошке Коритнице. Иако шести по висини врх у Словенији, налази се на грбу Планинарске организације Словеније. Са његовох врха се пружа изванредан поглед на највише врхове Јулијских Алпа.

Јаловец

Трошкови превоза:  100,00 € (превоз и путарина)

Цена ноћења: накнадно ће бити дефинисана после резервације планинарског дома (рачунати на цену од 35-40 € за две ноћи). Ко жели може да доплати полупансион.

Путно здравствено осигурање је обавезно: свако купује за себе

Документација: пасош, чланска картица са маркицом за 2022.г.

Опрема: појас, кацига, комплет за самоосигурање, прва помоћ, чеона лампа, штапови…

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466 тел. 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com                                                                  

Пријаве уз обавезну уплату превоза као и све додатне информације код водича.

Програм 

22.јул (петак): полазак у 16:00, са паркинга у улици Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута TC Delta City) према Савском кеју. Путујемо аутопутем преко Хрватске и Љубљане до Крањске Горе. Долазак у планинарски дом пре поноћи (накнадно ће бити дефинисано који дом), ноћење.

Заветишче под Шпичком

23.јул (субота): У 6:30, са превоја Вршич 1611м, крећемо на Јаловец. Првих два сата стаза иде по изохопси скоро без силаска и успона изнад долине Задња Трента добрим делом кроз шуму, наставља  успоном према склоништу Заветишче под Шпичком на 2064м докле нам треба 3,5 сати хода. После паузе од 30 мин и монтирања опреме (појас, кацига, комплет за самоосигурање), крећемо на ВРЛО захтеван завршни успон у трајању до 3 сата на врх Јаловец 2645м. Потребна је максимална концентрација и озбиљност све време успона. После паузе од 45 мин на врху са фантастичним погледом, силазак истом стазом са врха и назад до Вршича. Укупно трајање туре око 12 сати са паузама, висинска разлика око 1200м у успону и исто толико у силаску. Одлазак до планинарског дома, вечера, одмор и ноћење.

Велико Кладиво 2094 м

24.јул (недеља): За овај дан је планирана тура са много лакшим успоном по прелепом гребену са фантастичним видицама. После јутарњег одмора и доручка, око 9:00 полазак превозом преко Крањске Горе и Јесеница до Тржича и даље до полазне тачке успона на планину Кошута, која припада масиву Караванки на граници Словеније и Аустрије.  У 11:00 крећемо према планинарском дому на Кофцах 1488м (30 мин хода), и даље преко врха Мало Кладиво 2036м до врха Велико Кладиво 2094м. Успон од дома траје 2 сата, са око 600м успона. После паузе на врху, повратак до планин.дома где ћемо ручати и одморити се. Силазак до комбија и полазак у поподневним сатима према Београду, где би са успутним паузама требали стићи око поноћи.

О важећим условима уласка у Хрватску и Словенију вазаним за Цовид-19, пратити информације: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.