Loading Догађаји

Гљиварење је вид рекреације са вишеструким бенефитима за људе. Поред тога што време проводимо у шетњи по бајковитим теренима најређе насељене територије у Србији, планини Јужни Кучај, такође ћемо сакупљати јестиве гљиве, сремуш и остале дарове природе као храну или лек уз стручан надзор искусних гљивара и природњака.

У Јужном Кучају преовладава букова или храстова шума, па је могуће наћи вргање (boletus pinophilus, boletus edulis), лисичарке, сунчанице, ћуранов реп, разне врсте аманита, русула….

Водич:  Ненад Царевић, тел. 064 6840137

Трошкови превоза:  2700 динара (обухватају превоз најмљеним возилом, путарине, исхрана за возача)

Документација: чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта и здравствена картица

Опрема: мали ранац, гојзерице, одећа прилагођена временским условима и заштита од ветра и евентуалних падавина.

Храна и вода: храна из ранца, по завршетку пешачења  дружење и спремање убраних печурака. Понети  2л воде на туру.

Пријаве и инфо код водича на телефон или сваког четвртка од 19 часова у просторијама ПК Раднички, ул. Ђурићева 3а. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, јер се уплаћена аконтација не враћа нити се може заменити за другу акцију.

Програм

Полазак у суботу 20. априла 2024. у 07:00, са паркинга у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“). Доћи десетaк минута раније како бисмо кренули на време.

Путујемо преко Свилајнца, Деспотовца до Ресавице где би, уз успутну паузу, требало да стигнемо до 09:30 и где ће нас дочекати наш домаћин Дарко и повести у брање печурака на неки од оближњих  терена у Јужном Кучају.

Наш циљ нису врхови, већ тражење јестивих или лековитих гљива.

Повратак у Београд до 23:00.

*Водич задржава право измене плана услед непредвиђених околности.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.