Loading Догађаји

Каблар, 889 м, је прелепа планина удаљена 150 км од Београда, која заједно са планином Овчар, 985 м, гради Овчарско- кабларску клисуру кроз коју протиче река Западна Морава. Са врха планине пружа се импозантан видиковац на вијугаве меандре реке и на суседни Овчар. 

Трошкови:  1500 дин –  аутобус или 2000 дин – минибус

(обухвата превоз изнајмљеним возилом са путаринама и оброк за возача)

Документа: чланска картица са маркицом за 2023. годину, здравствена књижица

Опрема: планинарске ципеле или патике за трекинг, заштита од кише, резервна пресвлака.

Храна и вода: храна из ранца  током туре, а по завршетку туре  можете посетити неки од оближњих ресторана.  На туру понети минимум 1,5 литар воде.

Водич: Бојан Јелић, МБ 675, тел 064/031-0146, и-мејл: bokijelic3@gmail.com

Пријаве уз уплату пуног износа акције, сваког четвртка од 19-20 часова у просторијама ПК Раднички, Ђурићева 3а, Звездара, а могућа је и уплата преко рачуна. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћен износ се не враћа.

Фото: Ада Карахасан

Фото: Ада Карахасан

Програм

Полазак у суботу 28. јануара у 6:30 из улице Др. Агостина Нета, паркинг преко пута Делта Ситија у правцу Савског кеја. Паркинг је најближи згради Техноманије.

Планинарска акција је погодна за све категорије планинара са просечном кондицијом. 

Путујемо аутопутем Милош Велики до Овчар Бање и на полазну тачку пешачења доћи ћемо до 9 часова. Како успон, тако и силазак вршићемо лакшим и питомијим стазама Каблара. Успон ће се вршити стазом број 3 која сво време води кроз шуму, а спуст стазом број 4 преко Шаника, Мечковог брда, поред манастира Илиње и Благовештење. Журбе неће бити и са одморима и паузама на аткрактивним видиковцима пешачење ћемо завршити до 15 часова.

Дужина пешачења износи око 13 км са 650 м висинке разлике.

Након тога имамо паузу од 2 сата у Овчар Бањи. Слободно време је индивидуално. Овчар Бања има неколико ресторана уз обалу Мораве, Велнес центар, као и манастире у непосредној близини. Свако може искористити двочасновну паузу како му одговара, након чега најкасније у 17 часова полазимо ка Београду. Долазак у Београд је до 19: 30.

Фото: Ада Карахасан

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.