Loading Događaji

Kablar, 889 m, je prelepa planina udaljena 150 km od Beograda, koja zajedno sa planinom Ovčar, 985 m, gradi Ovčarsko- kablarsku klisuru kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Sa vrha planine pruža se impozantan vidikovac na vijugave meandre reke i na susedni Ovčar. 

Troškovi:  1500 din –  autobus ili 2000 din – minibus

(obuhvata prevoz iznajmljenim vozilom sa putarinama i obrok za vozača)

Dokumenta: članska kartica sa markicom za 2023. godinu, zdravstvena knjižica

Oprema: planinarske cipele ili patike za treking, zaštita od kiše, rezervna presvlaka.

Hrana i voda: hrana iz ranca  tokom ture, a po završetku ture  možete posetiti neki od obližnjih restorana.  Na turu poneti minimum 1,5 litar vode.

Vodič: Bojan Jelić, MB 675, tel 064/031-0146, i-mejl: bokijelic3@gmail.com

Prijave uz uplatu punog iznosa akcije, svakog četvrtka od 19-20 časova u prostorijama PK Radnički, Đurićeva 3a, Zvezdara, a moguća je i uplata preko računa. Bez izvršene uplate prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćen iznos se ne vraća.

Foto: Ada Karahasan

Foto: Ada Karahasan

Program

Polazak u subotu 28. januara u 6:30 iz ulice Dr. Agostina Neta, parking preko puta Delta Sitija u pravcu Savskog keja. Parking je najbliži zgradi Tehnomanije.

Planinarska akcija je pogodna za sve kategorije planinara sa prosečnom kondicijom. 

Putujemo autoputem Miloš Veliki do Ovčar Banje i na polaznu tačku pešačenja doći ćemo do 9 časova. Kako uspon, tako i silazak vršićemo lakšim i pitomijim stazama Kablara. Uspon će se vršiti stazom broj 3 koja svo vreme vodi kroz šumu, a spust stazom broj 4 preko Šanika, Mečkovog brda, pored manastira Ilinje i Blagoveštenje. Žurbe neće biti i sa odmorima i pauzama na atkraktivnim vidikovcima pešačenje ćemo završiti do 15 časova.

Dužina pešačenja iznosi oko 13 km sa 650 m visinke razlike.

Nakon toga imamo pauzu od 2 sata u Ovčar Banji. Slobodno vreme je individualno. Ovčar Banja ima nekoliko restorana uz obalu Morave, Velnes centar, kao i manastire u neposrednoj blizini. Svako može iskoristiti dvočasnovnu pauzu kako mu odgovara, nakon čega najkasnije u 17 časova polazimo ka Beogradu. Dolazak u Beograd je do 19: 30.

Foto: Ada Karahasan

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.