Loading Догађаји

Крените са нама до најпознатијег видиковца на Каблару, доживите лепоту коју пружа ова планина и јединствена клисура и уживајте у већ познатом погледу на вијугаве меандре Западне Мораве. Овчарско-кабларска клисура као један од најлепших региона Србије, плени природном лепотом, захваљујући чудесном и неукротивом току Западне Мораве која се пробила кроз ипресивне литице Овчара и Каблара и створила три јединствена меандра, од којих два представљају геоморфолошки феномен „укљештене меандре“. Називају је још “Мала српска света гора“ због мноштво манастира скривених у густом зеленилу које краси Овчар и Каблар, а лековити извори и Овчар Бања, који се налазе у оази зеленила, мира и тишине чине овај регион јединственим, чија се лепота најбоље може видети са врха планина.

 7:00 : Полазак са главне железничке станице код плаве локомотиве, долазак 15 минута раније како бисмо кренули на време. Путујемо са успутним паузама преко Ибарске магистрале и Чачка до Овчар бање. 
10:00: Долазак у Овчар бању и спремање за успон.
10:15: Крећемо на успон код манастира Никоље и планинарског дома „Каблар“, користећи стазу број 3. Дужина стазе до видиковца је око 5,5 км, а висинска разлика коју ћемо прећи износи 600 м. Стаза води кроз шуму и два мала села, на пар места је благи успон, спада у лакше стазе за успон на Каблар и лаганим ходом до видиковца стиже се за око 2 сата.
12:15: Стижемо на врх Каблара (885 mnv), где правимо већу паузу за предах, одмор, ужину, фотографисање и уживање у погледу.


12:45: Спуштамо се живописном стазом бр 4, која води кроз шуму и шљивике до манастира Благовештење и Овчар бање. Стаза је лагана, дужине око 6 км, коју са кратким паузама прелазимо за око 2 сата.
Стаза је кружна, а укупна дужина (успон и спуст) је око 11,5 км и потребна је средња физичка кондиција.
15:30: Након пешачења одлазимо на купање и опуштање у затвореном базену у Wellnes центру Каблар са лековитом бањском водом температуре 38˚C. У склопу центра је и ресторан, кафе бар, сауна, па постоји могућност упражњавања остале понуде коју овај центар пружа. Све информације о центру можете погледати на следећем линку http://www.wellnesscentar-kablar.com/
18:00: Полазак за Београд. Очекивано време доласка је око 21 сат.

Кондициона тежина: 5/10

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут, штапови, заштита од ветра и евентуалне кише, батеријска (пожељно чеона) лампа са резервним батеријама, купаћи костим, одећа слојевита примерена временским условима.

ЦЕНА: 1700 дин (минибус, 20 особа) – превоз и организацијски трошкови.

У цену није укључено: 
– улазница за базен (300 динара)
– улазница за сауну (800 дин сат времена)
– индивидуални трошкови

РОК ПРИЈАВЕ до 21. октобра , телефоном или мејлом.

ВОДИЧ: Александра Цветковић, тел. 064/8951330. aleksandrac.vr@gmail.com