Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Кајмакчалан је највиши врх планине Ниџе, на граничној линији Македоније и Грчке. Поред природне лепоте која је одликује, ова планина је и сведок херојства и витештва српске војске у Првом светском рату, где се одиграла пресудна битка за опстанак српске државе и окончање Првог светског рата. Поред планинарства овај успон имаће и своју поклоничку симболику.

Недалеко од планине налази се бања Лутраки са термалним изворима, водопадима и базенима. Нећемо пропустити прилику да уживамо и у овим благодетима природе.

Пелистер је највећи врх планине Баба у истоименом националном парку Пелистер. Преспанско језеро у подножју ове планине чини овај успон једним од најаткрактивнијих, а сама близина града Битоља омогућиће нам и брз повратак у град, где ћемо имати доста времена за упознавање историјских знаменитости прелепог Битоља.

Четвртак, 15.02.2018.

Полазак изнајмљеним возилом од општине Нови Београд у 7 часова. У Скопље долазимо у поподневним сатима, где ћемо се задржати два сата, посетити град и обићи његове знаменитости. Након тога настављамо ка Битољу, где се смештамо у хотелу „Широк Сокак“ у истоименој улици у самом центру града. На располагању су нам двокреветне и трокреветне собе. Слободно време у граду сходно свачијим жељама.

Петак, 16.02.2018.

Данашња активност је успон на Пелистер. Устајање у 5 сати, припрема и полазак. До врха води више стаза, а ми ћемо се одлучити за једну од следеће две варијанте. Прва – дужа варијанта је укупне дужине 28 километара. Иако је дугачка стаза, није напорна, успон је благ и постепен без изражених тешких деоница. Укупна висинска разлика је око 1250м, а успон и спуст трајаће 10 сати. Друга варијанта је доста краћа, али зато технички изузетно тешка и захтевна.

Поглед са Пелистера на Преспанско језеро, фото: Wikpedia/MartinDimitrievski

Старт је од хотела Молика на 1400 мнв, успон је константно стрм, оштар и захтева добру кондицију. Висинка разлика је 1200 мнв, а успон и спуст имају свега 14 километара. У зависности од расположења и јачине групе, одлучићемо се којим правцем ћемо ићи до врха. По завршетку акције, поново се враћамо у Битољ, где имамо време за слободне активности. Ноћење.

Субота, 17.02.2018.

Полазак ка Кајмакчалану у 6 сати. До полазне тачке, зимског центра Кајмакчалан возимо се 2 сата. Успон на врх са грчке стране спада у лакше. До врха ће нам требати не више од 2 сата лаганог хода. Након повратка истом стазом од ски центра настављамо ка бањи Лутраки, која је удаљена 30 км, где ћемо бити око 13 часова.

У импресивном природном окружењу налази се велики број природних термалних извора, језера, базена и водопада где се посетиоци купају у свим годишњним добима невезано за временске прилике. Температура воде је 37-38 степени. Око 19-20 часова, кренућемо натраг ка Битољу. Долазак у Битољ до 22 сата. Слободно време. Ноћење.

Бања Лутраки, фото: Wikipedia/C messier

Недеља, 18.02.2018.

Након устајања заједно ћемо обићи Српско војничко гробље из Првог светског рата, где ћемо положити венац и поклонити се прецима. У 12 часова полазак ка Београду. У повратку направићемо посету кањону Матке, удаљеном 15 км од центра Скопља. Направићемо краћу пешачку туру и уколико услови дозволе проћи чамцем кроз део кањона. Долазак у Београд око 22-23 часа.

 

ЦЕНА АКЦИЈЕ: 100 евра

У ЦЕНУ УКЉУЧЕНО: превоз изнајмљеним возилом са путаринама, три ноћења у хотелу „Широк Сокак“ у Битољу, таксе за национални парк, ноћење и храна возача, услуга локалног водича, организациони трошкови.

У ЦЕНУ НЕ УЛАЗИ: купање у бањи Лутраки (цена термалних извора на отвореном је 2 евра, у затвореном простору 3 евра), евентуална вожња бродићем у кањону Матке.

Документа: пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018. годину, путно осигурање.
Опрема: зимска за високогорске успоне – цепин, дерезе, резервна пресвлака.

ВОДИЧИ:

Биљана Лукић, тел 064/1156-276, lukicbil13@gmail.com
Бојан Јелић, тел 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Обавезна уплата аконтације 50 евра, у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.

У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћени новац се не враћа.