Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže, na graničnoj liniji Makedonije i Grčke. Pored prirodne lepote koja je odlikuje, ova planina je i svedok herojstva i viteštva srpske vojske u Prvom svetskom ratu, gde se odigrala presudna bitka za opstanak srpske države i okončanje Prvog svetskog rata. Pored planinarstva ovaj uspon imaće i svoju pokloničku simboliku.

Nedaleko od planine nalazi se banja Lutraki sa termalnim izvorima, vodopadima i bazenima. Nećemo propustiti priliku da uživamo i u ovim blagodetima prirode.

Pelister je najveći vrh planine Baba u istoimenom nacionalnom parku Pelister. Prespansko jezero u podnožju ove planine čini ovaj uspon jednim od najatkraktivnijih, a sama blizina grada Bitolja omogućiće nam i brz povratak u grad, gde ćemo imati dosta vremena za upoznavanje istorijskih znamenitosti prelepog Bitolja.

Četvrtak, 15.02.2018.

Polazak iznajmljenim vozilom od opštine Novi Beograd u 7 časova. U Skoplje dolazimo u popodnevnim satima, gde ćemo se zadržati dva sata, posetiti grad i obići njegove znamenitosti. Nakon toga nastavljamo ka Bitolju, gde se smeštamo u hotelu „Širok Sokak“ u istoimenoj ulici u samom centru grada. Na raspolaganju su nam dvokrevetne i trokrevetne sobe. Slobodno vreme u gradu shodno svačijim željama.

Petak, 16.02.2018.

Današnja aktivnost je uspon na Pelister. Ustajanje u 5 sati, priprema i polazak. Do vrha vodi više staza, a mi ćemo se odlučiti za jednu od sledeće dve varijante. Prva – duža varijanta je ukupne dužine 28 kilometara. Iako je dugačka staza, nije naporna, uspon je blag i postepen bez izraženih teških deonica. Ukupna visinska razlika je oko 1250m, a uspon i spust trajaće 10 sati. Druga varijanta je dosta kraća, ali zato tehnički izuzetno teška i zahtevna.

Pogled sa Pelistera na Prespansko jezero, foto: Wikpedia/MartinDimitrievski

Start je od hotela Molika na 1400 mnv, uspon je konstantno strm, oštar i zahteva dobru kondiciju. Visinka razlika je 1200 mnv, a uspon i spust imaju svega 14 kilometara. U zavisnosti od raspoloženja i jačine grupe, odlučićemo se kojim pravcem ćemo ići do vrha. Po završetku akcije, ponovo se vraćamo u Bitolj, gde imamo vreme za slobodne aktivnosti. Noćenje.

Subota, 17.02.2018.

Polazak ka Kajmakčalanu u 6 sati. Do polazne tačke, zimskog centra Kajmakčalan vozimo se 2 sata. Uspon na vrh sa grčke strane spada u lakše. Do vrha će nam trebati ne više od 2 sata laganog hoda. Nakon povratka istom stazom od ski centra nastavljamo ka banji Lutraki, koja je udaljena 30 km, gde ćemo biti oko 13 časova.

U impresivnom prirodnom okruženju nalazi se veliki broj prirodnih termalnih izvora, jezera, bazena i vodopada gde se posetioci kupaju u svim godišnjnim dobima nevezano za vremenske prilike. Temperatura vode je 37-38 stepeni. Oko 19-20 časova, krenućemo natrag ka Bitolju. Dolazak u Bitolj do 22 sata. Slobodno vreme. Noćenje.

Banja Lutraki, foto: Wikipedia/C messier

Nedelja, 18.02.2018.

Nakon ustajanja zajedno ćemo obići Srpsko vojničko groblje iz Prvog svetskog rata, gde ćemo položiti venac i pokloniti se precima. U 12 časova polazak ka Beogradu. U povratku napravićemo posetu kanjonu Matke, udaljenom 15 km od centra Skoplja. Napravićemo kraću pešačku turu i ukoliko uslovi dozvole proći čamcem kroz deo kanjona. Dolazak u Beograd oko 22-23 časa.

 

CENA AKCIJE: 100 evra

U CENU UKLJUČENO: prevoz iznajmljenim vozilom sa putarinama, tri noćenja u hotelu „Širok Sokak“ u Bitolju, takse za nacionalni park, noćenje i hrana vozača, usluga lokalnog vodiča, organizacioni troškovi.

U CENU NE ULAZI: kupanje u banji Lutraki (cena termalnih izvora na otvorenom je 2 evra, u zatvorenom prostoru 3 evra), eventualna vožnja brodićem u kanjonu Matke.

Dokumenta: pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu, putno osiguranje.
Oprema: zimska za visokogorske uspone – cepin, dereze, rezervna presvlaka.

VODIČI:

Biljana Lukić, tel 064/1156-276, lukicbil13@gmail.com
Bojan Jelić, tel 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Obavezna uplata akontacije 50 evra, u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.

U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćeni novac se ne vraća.