Loading Догађаји

„Сва ограничења која имамо су само она у нашим главама“

 Ако забасате до подрума неког од мојих колега или домаћина овогодишње турнеје по Словенији, исти ће највероватније изгледати као кућа из бајке о Ивици и Марици само ће уместо слаткиша, свуда висити комплетна планинарска и алпинистичка опрема, неколико различитих пари скија (турно, ланглауф и обичне..), неколико бицикала опет различитих техничких карактеристика, рукавице, кациге, обућа и одећа за сваки од наведених спортова, за све временске услове и сва годишња доба. 

Стога не изненађује чињеница да су баш у овој земљи рођени неки од највећих планинарских узора данашњице, добитници најпрестижније међународне награде „Златни цепин“ у чак обе категорије, од којих је ова друга за животно дело. 

Највећи утисак када је Словенија у питању је оно што се на сваком кораку осећа, а што је  вредно сваког поштовања: начин на који се воли, чува и поштује планина. 

Извињавамо се Јулијским Алпима: Триглаву и Јaловецу, много се извињавамо Мангарту и Присојнику али са групом ове године путујемо на највиши врх Камнишко – Савињских АлпаГРИНТОВЕЦ“ (2558 м.н.в.) и на врх „БРАНА“ (2253 м.н.в.).

 

Водичи: Исидора Радоњић, пл. водич, МБ 810 и Милан Љубојевић, алпиниста АОБ-а.

Број места ограничен на 16 учесника.

Документа: ВАЖЕЋИ ПАСОШ, чланска картица са маркицом за текућу годину, здравствена књижица и осигурање.

Опрема:  дубоке планинарске ципеле, планинарски ранац, камашне, кабаница, чеона лампа и резервне батерије, слојевита топла одећа, штапови и резервна одећа и обућа за све дане високогорске акције, кацига и комплет за самоосигурање.

Храна и вода: минимум 2, 5 литара воде дневно по успону; храна из ранца за све дане пута.

Цена превоза: 12.000,00 динара

(обухвата све трошкове превоза, свих путарина и паркинга за 4 дана путовања)

Туристичка такса: 2 евра по особи на дан.

Цена смештаја: 20 евра по особи и овај износ се плаћа директно у дому у Камнишкој Бистрици. Циљано смо бирали да будемо смештени у овом дому уместо у пл. дому на око 2000 метара како бисмо се у случају лоше прогнозе лакше организовали за успоне на алтернативне врхове који се не пењу из Камника и зато што се поред дома налази култна кафана ПРИ ЈУРЈУ у коју увек свраћају  сјајни локалци, алпинисти, ГСС, у којој су цене ниске за словеначке стандарде и што је овде бечка шницла највећа у СЛО. И најважније, јер се овде налази Ловачка кућа нашег краља Александра I Карађорђевића коју је почетком 20 века подигао за дружење са својим пријатељима па сам помислила, ако је наш краљ овде доводио своје пријатеље, могу и ја.

П.С. Локални специјалитет у кафани: ред Лашког, ред шнапса и ред штрукљи. 

Пријаве и инфо код  Исидоре Радоњић, (063 1 639 198, Вајбер). Учешће се потврђује уплатом целокупног износа на рачун друштва „Планинарски клуб Раднички“, Ђурићева 3а, 11000 Београд.

ВАЖНО!!!

Ова високогорска акција намењена је искључиво веома искусним планинарима који су одлично физички и кондиционо припремљени за свакодневне ВА успоне на врхове преко 2000 метара и који поседују сву неопходну опрему за високогорске успоне.

 

Гринтовец

Гринтовец

ПРОГРАМ

Четвртак 17.08.

Скуп свих учесника акције у 13.30 на паркингу код  Сава Центра.

Полазак из Београда у 14:00 часова како бисмо у планинарски дом у Камнишкој Бистрици стигли до 21:00, имали довољно  времена да се распакујемо, вечерамо и припремимо за најтежи успон који је планиран наредног дана.

Петак 18.08.  Гринтовец 2558 м, највиши врх Камнишко-Савињских Алпа

05:30   устајање

06:15   полазак колима ка паркингу ка В.концу  (900 м.н.в.)

07:00   полазак на успон ка Кокршком седлу (Чојзова коча на Кокршком седлу                            1793 м.н.в.) – незахтевно, маркирано

09:15   долазак на Кокршко седло

09:45   полазак ка биваку под Гринтовецом (бивак Павлета Камшерлеа 2100 м.н.в.)  –                  захтевно, мало сајли, маркирано

11:00   долазак на бивак

11:15   полазак на успон на Гринтовец (2558 м.н.в.) преко Млинарског седла – врло                   захтевно, клинови, сајле, маркирано

13:15   долазак на Гринтовец

13:45   полазак (повратак) на Кокршко седло преко Стрехе – незахтевно, маркирано

15:30   долазак на Кокршко седло

16:00   полазак ка паркингу ка В.концу

17:45   паркинг на В.концу

18:45   повратак у планинарски дом у Камнишкој Бистрици

Уукупно висинске разлике око 1750 м; стаза је кондиционо и технички веома захтевна.

Напомене:

  • времена за успон су дата према Словеначким мерилима тј, нормалним ходом и без пауза;
  • паузе које су убачене између деоница су велике и могу да се скрате;
  • време за силазак је орјентационо дат, може и брже;
  • ако је група уморна од пута или превеликог задржавања на граници предходне ноћи, успон и силазак са Гринтовеца ћемо „ослабити“ па ће се користити алтернативна рута преко Стрехе; у том случају, стаза је незахтевна ИЛИ ћемо првог дана изаћи на Брану а другог дана на Гринтовец.

Успон на Брану

Врх Брана

Субота 19.08. – Брана 2253 м

05:00   устајање

06:00   полазак колима ка паркингу Јерманца

07:00   полазак на успон ка Камнишком седлу (Камнишка коча на Камнишком седлу                  1864 м.н.в.) преко При Пастирјих ( 1430 м.н.в.) – незахтевно, маркирано

09:30   долазак на Камнишко седло

10:00   полазак на успон на Брану (2227 м.н.в.), делимично захтевно, пар сајли,                           маркирано

11:15   излазак на Брану

11:45   полазак (повратак) на Камнишко седло истим путем

12:45   долазак на Камнишко седло и одмор у дому

13:15   полазак ка паркингу Јерманца

14:15   паркинг Јерманца

15:15   долазак у дом на Камнишкој Бистрици

Укупан успон је 1353 м;  стаза је кондиционо и технички делимично захтевна.

Напомене:

  • времена за успон су дата према словеначким мерилима тј, нормаланим ходом и без пауза
  • паузе које су убачене између деоница су велике и могу да се скрате
  • време за силазак је орјентационо дат, може и брже;
  • ако група НЕ БУДЕ уморна од успона на Гринтовец предходног дана, уместо на Брану (2253 м.н.в.), другог дана акције можемо изаћи на СКУТУ (2352 м.н.в.) или ОЈСТРИЦУ (2350 м.н.в.). Детаљна сатница за оба алтернатиовна врха биће достављена само учесницима акције.

Недеља 20.08 – Бања Сновик  и повратак за Београд (резервни дан)

07:00                устајање

07:00-08:00     доручак

08:00 – 09:00  паковање

09:00               полазак из Камника за Бању Сновик

09:45               долазак у Бању Сновик

10:00-14:00     релаксација и одмор у Бањи Сновик на термалним затвореним и                                          отвореним  базенима

14:00               повратак за Београд

Напомена: У случају кише, било ког дана акције, постоји неколико резервних опција: посета Великој планини и излазак на највиши врх ове планине Градишче 1666 м.н.в. (незахтевно); излазак само на Кокршко или Камнишко седло (незахтевно); излазак на неки од врхова Караванки (Стол 2236 м.н.в.); посета дворцу краља Александра; посета Бохињу или Бледу; купање на мору;

Планирани долазак у Београд је у недељу у касним вечерњим часовима и зависи од дужине задржавања на граничним прелазима.

Напомена: Путопис са комплетним фотографијама које се односи на прошлогодишњу високогорску турнеју по СЛОВЕНИЈИ  можете погледати на ФБ страници Исидора Радоњић  или ОВДЕ 

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.