Loading Događaji

„Sva ograničenja koja imamo su samo ona u našim glavama“

 Ako zabasate do podruma nekog od mojih kolega ili domaćina ovogodišnje turneje po Sloveniji, isti će najverovatnije izgledati kao kuća iz bajke o Ivici i Marici samo će umesto slatkiša, svuda visiti kompletna planinarska i alpinistička oprema, nekoliko različitih pari skija (turno, langlauf i obične..), nekoliko bicikala opet različitih tehničkih karakteristika, rukavice, kacige, obuća i odeća za svaki od navedenih sportova, za sve vremenske uslove i sva godišnja doba. 

Stoga ne iznenađuje činjenica da su baš u ovoj zemlji rođeni neki od najvećih planinarskih uzora današnjice, dobitnici najprestižnije međunarodne nagrade „Zlatni cepin“ u čak obe kategorije, od kojih je ova druga za životno delo. 

Najveći utisak kada je Slovenija u pitanju je ono što se na svakom koraku oseća, a što je  vredno svakog poštovanja: način na koji se voli, čuva i poštuje planina. 

Izvinjavamo se Julijskim Alpima: Triglavu i Jalovecu, mnogo se izvinjavamo Mangartu i Prisojniku ali sa grupom ove godine putujemo na najviši vrh Kamniško – Savinjskih AlpaGRINTOVEC“ (2558 m.n.v.) i na vrh „BRANA“ (2253 m.n.v.).

 

Vodiči: Isidora Radonjić, pl. vodič, MB 810 i Milan Ljubojević, alpinista AOB-a.

Broj mesta ograničen na 16 učesnika.

Dokumenta: VAŽEĆI PASOŠ, članska kartica sa markicom za tekuću godinu, zdravstvena knjižica i osiguranje.

Oprema:  duboke planinarske cipele, planinarski ranac, kamašne, kabanica, čeona lampa i rezervne baterije, slojevita topla odeća, štapovi i rezervna odeća i obuća za sve dane visokogorske akcije, kaciga i komplet za samoosiguranje.

Hrana i voda: minimum 2, 5 litara vode dnevno po usponu; hrana iz ranca za sve dane puta.

Cena prevoza: 12.000,00 dinara

(obuhvata sve troškove prevoza, svih putarina i parkinga za 4 dana putovanja)

Turistička taksa: 2 evra po osobi na dan.

Cena smeštaja: 20 evra po osobi i ovaj iznos se plaća direktno u domu u Kamniškoj Bistrici. Ciljano smo birali da budemo smešteni u ovom domu umesto u pl. domu na oko 2000 metara kako bismo se u slučaju loše prognoze lakše organizovali za uspone na alternativne vrhove koji se ne penju iz Kamnika i zato što se pored doma nalazi kultna kafana PRI JURJU u koju uvek svraćaju  sjajni lokalci, alpinisti, GSS, u kojoj su cene niske za slovenačke standarde i što je ovde bečka šnicla najveća u SLO. I najvažnije, jer se ovde nalazi Lovačka kuća našeg kralja Aleksandra I Karađorđevića koju je početkom 20 veka podigao za druženje sa svojim prijateljima pa sam pomislila, ako je naš kralj ovde dovodio svoje prijatelje, mogu i ja.

P.S. Lokalni specijalitet u kafani: red Laškog, red šnapsa i red štruklji. 

Prijave i info kod  Isidore Radonjić, (063 1 639 198, Vajber). Učešće se potvrđuje uplatom celokupnog iznosa na račun društva „Planinarski klub Radnički“, Đurićeva 3a, 11000 Beograd.

VAŽNO!!!

Ova visokogorska akcija namenjena je isključivo veoma iskusnim planinarima koji su odlično fizički i kondiciono pripremljeni za svakodnevne VA uspone na vrhove preko 2000 metara i koji poseduju svu neophodnu opremu za visokogorske uspone.

 

Grintovec

Grintovec

PROGRAM

Četvrtak 17.08.

Skup svih učesnika akcije u 13.30 na parkingu kod  Sava Centra.

Polazak iz Beograda u 14:00 časova kako bismo u planinarski dom u Kamniškoj Bistrici stigli do 21:00, imali dovoljno  vremena da se raspakujemo, večeramo i pripremimo za najteži uspon koji je planiran narednog dana.

Petak 18.08.  Grintovec 2558 m, najviši vrh Kamniško-Savinjskih Alpa

05:30   ustajanje

06:15   polazak kolima ka parkingu ka V.koncu  (900 m.n.v.)

07:00   polazak na uspon ka Kokrškom sedlu (Čojzova koča na Kokrškom sedlu                            1793 m.n.v.) – nezahtevno, markirano

09:15   dolazak na Kokrško sedlo

09:45   polazak ka bivaku pod Grintovecom (bivak Pavleta Kamšerlea 2100 m.n.v.)  –                  zahtevno, malo sajli, markirano

11:00   dolazak na bivak

11:15   polazak na uspon na Grintovec (2558 m.n.v.) preko Mlinarskog sedla – vrlo                   zahtevno, klinovi, sajle, markirano

13:15   dolazak na Grintovec

13:45   polazak (povratak) na Kokrško sedlo preko Strehe – nezahtevno, markirano

15:30   dolazak na Kokrško sedlo

16:00   polazak ka parkingu ka V.koncu

17:45   parking na V.koncu

18:45   povratak u planinarski dom u Kamniškoj Bistrici

Uukupno visinske razlike oko 1750 m; staza je kondiciono i tehnički veoma zahtevna.

Napomene:

  • vremena za uspon su data prema Slovenačkim merilima tj, normalnim hodom i bez pauza;
  • pauze koje su ubačene između deonica su velike i mogu da se skrate;
  • vreme za silazak je orjentaciono dat, može i brže;
  • ako je grupa umorna od puta ili prevelikog zadržavanja na granici predhodne noći, uspon i silazak sa Grintoveca ćemo „oslabiti“ pa će se koristiti alternativna ruta preko Strehe; u tom slučaju, staza je nezahtevna ILI ćemo prvog dana izaći na Branu a drugog dana na Grintovec.

Uspon na Branu

Vrh Brana

Subota 19.08. – Brana 2253 m

05:00   ustajanje

06:00   polazak kolima ka parkingu Jermanca

07:00   polazak na uspon ka Kamniškom sedlu (Kamniška koča na Kamniškom sedlu                  1864 m.n.v.) preko Pri Pastirjih ( 1430 m.n.v.) – nezahtevno, markirano

09:30   dolazak na Kamniško sedlo

10:00   polazak na uspon na Branu (2227 m.n.v.), delimično zahtevno, par sajli,                           markirano

11:15   izlazak na Branu

11:45   polazak (povratak) na Kamniško sedlo istim putem

12:45   dolazak na Kamniško sedlo i odmor u domu

13:15   polazak ka parkingu Jermanca

14:15   parking Jermanca

15:15   dolazak u dom na Kamniškoj Bistrici

Ukupan uspon je 1353 m;  staza je kondiciono i tehnički delimično zahtevna.

Napomene:

  • vremena za uspon su data prema slovenačkim merilima tj, normalanim hodom i bez pauza
  • pauze koje su ubačene između deonica su velike i mogu da se skrate
  • vreme za silazak je orjentaciono dat, može i brže;
  • ako grupa NE BUDE umorna od uspona na Grintovec predhodnog dana, umesto na Branu (2253 m.n.v.), drugog dana akcije možemo izaći na SKUTU (2352 m.n.v.) ili OJSTRICU (2350 m.n.v.). Detaljna satnica za oba alternatiovna vrha biće dostavljena samo učesnicima akcije.

Nedelja 20.08 – Banja Snovik  i povratak za Beograd (rezervni dan)

07:00                ustajanje

07:00-08:00     doručak

08:00 – 09:00  pakovanje

09:00               polazak iz Kamnika za Banju Snovik

09:45               dolazak u Banju Snovik

10:00-14:00     relaksacija i odmor u Banji Snovik na termalnim zatvorenim i                                          otvorenim  bazenima

14:00               povratak za Beograd

Napomena: U slučaju kiše, bilo kog dana akcije, postoji nekoliko rezervnih opcija: poseta Velikoj planini i izlazak na najviši vrh ove planine Gradišče 1666 m.n.v. (nezahtevno); izlazak samo na Kokrško ili Kamniško sedlo (nezahtevno); izlazak na neki od vrhova Karavanki (Stol 2236 m.n.v.); poseta dvorcu kralja Aleksandra; poseta Bohinju ili Bledu; kupanje na moru;

Planirani dolazak u Beograd je u nedelju u kasnim večernjim časovima i zavisi od dužine zadržavanja na graničnim prelazima.

Napomena: Putopis sa kompletnim fotografijama koje se odnosi na prošlogodišnju visokogorsku turneju po SLOVENIJI  možete pogledati na FB stranici Isidora Radonjić  ili OVDE 

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.