Loading Догађаји

Кањон Цврцке налази се педесетак километара југоисточно од Бања Луке према Котор Варошу. Кањон почиње узводно од мјеста Вечићи и простире се све до горњег тока Цврцке. Почетно место на стази кањона је село Врбањци, које се налази око 8 км од Котор Вароша.

Кањон је место нетакнуте природе и заштићени предео Републике Српске.

Трошкови: 90 евра (минибус, 20 особа)

Трошкови обухватају:

– превоз,

– смештај и храна за возача

– рафтинг-плаћа се појединачно на лицу места

– 2 ноћења у дому- плаћа се појединачно на лицу места

Документа: пасош или лична карта, чланска картица са маркицом за текућу годину, путно осигурање

Опрема: трекинг патике, резервне патике/сандале за воду, врећа за спавање, велики ранац, мали ранац, заштита од ветра, кише, заштита од сунца (крема, наочаре, качкет), купаћи костим, батеријска лампа(пожељно чеона)  са резервним батеријама, пресвлака

Храна: из ранца или у локалним ресторанима, понети мин. 1,5 литар воде

Водич: MB 769 Александра Цветковић , у сарадњи са ПД „Чичак“ Челинац; тел: 064/8951330

ПРИЈАВЕ и информације телефоном или мејлом. Рок за пријаве до 01.јула.

Програм

Петак 08. јул

16:30 Полазак са паркинга у Скерлићевој улици, код Храма Светог Саве, долазак 15 минута раније како бисмо кренули на време.

Крећемо се аутопутем ка Загребу и одвајамо се ка граничном прелазу Сремска Рача. Настављамо пут кроз Бијељину, Брчко и Модричу до Бања Луке. 

23:00 Долазак у планинарски дом Ардолине Мале у Челинцу, спавамо и одмарамо за предстојеће авантуре.

Субота 09. јул

07:30 Силазак до центра Челинца одакле путујемо до Врбањаца где се улази у кањон Цврцке и пешачи до места Митровићи поред Кнежева где нас чека аутобус за Бања Луку.

Ради се о прелепом једнодневном излету у кањону реке Цврцке, који повезује Кнежево и Котор Варош. Кроз кањон се могу доживети праве чари природе од пећина, водених букова, преко стеновитих литица и слапова. У самом кањону налази се и неколико старих воденица, извора и мноштво водопада.

Тежина ове акције је средње тешка, хода се по разноврсном терену (углавном коритом реке 8-9 сати хода), а на појединим местима се гази кроз воду дубине преко појаса, док се на појединим местима морамо попети уз мање технички захтевне стене (које ће бити додатно осигуране ужетом). Успут ћемо обићи једну мању пећину, а дужу паузу ћемо имати на атрактивном месту за купање. Укупна дужина стазе је око 17км.

Неопходна опрема за овај дан:

Обућа за ходање кроз воду ( патике са добрим ђоном који се не клиза), ранац једнодневни до 30л, купаћи костим, храна за један дан, вода 2л, сунчане наочаре, крема за сунчање, чеона лампа. Суву одећу и обућу оставите у бусу да имате после акције за пресвлачење. Све у ранцу ставити у водо-непропусне кесе.

Након завршетка пешачења, враћамо се у Челинац. Правимо паузу у маркету и настављамо до дома. Ноћимо.

Недеља, 10. јул

8:00: : Буђење, доручак.

9:00: Полазак до РК Еxтреме Рафтинг клуба. Припрема и облачење за рафтинг.

До 11:00 најкасније полазак организованим превозом до Бијелог потока где је полазна тачка рафтинг спуста. У питању је рафтинг у дужини од 9км најлепшим делом рафтинг стазе на Врбасу, окруженој стеновитим природним амбијентом. Трајање спуста зависи од водостаја реке (минимум 2,5h до 3h)

14:00: Рафтинг се завршава у кампу РК Еxтреме где се пресвлачимо и ручамо.

16:00: Крећемо назад  истим путем преко Бања Луке, настављамо пут према Београду, очекивано време доласка је око 22:00.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.