Loading Догађаји

ПK „РАДНИЧКИ“ Б Е О Г Р А Д
КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ 10-11.03.2018.
Планинарски подмладак Београда НА РАЈЦУ

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА и ГРАДСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ  ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ
ПОДМЛАДАК ПК РАДНИЧКИ „КЛИНЦИ ПЛАНИНЦИ“ ПОЗИВАЈУ ВАС НА АКЦИЈУ:

ПЛАНИНАРСКИ ПОДМЛАДАК БЕОГРАДА НА РАЈЦУ 

10-11. 03. 2018. године      
~  ОСМО ТРАДИЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ ~

Позивају се мали планинари свих београдских планинарских клубова на осмо традиционално окупљање на Рајцу – Рајској планини. Позивамо вас на дружење, планинарење и изучавање планине и природе или, како је један наш другар рекао, изучавање „планинологије“ – науке о планинама.

Клинци планинци су поносни на то што већ осму годину учимо и дружимо се са највећом учитељицом живота – природом.

Планина Рајац нас је различито дочекивала – једном је била одевена у снежнобелу, дебелу бунду, једном је била пролећна, питома, нежна, сунцем окупана. Понекад би нас дочекала огрнута маглом, као да се скрива, а једне године смо на њој слушали и звонко ударање ледом окићених грана…

На Рајцу нас увек чекају изненађења, али и традиционалне палачинке које спремају (осму годину за редом) наши другари, одрасли планинари на Добрим водама.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Крећемо у суботу 10.03.2018. из Скерлићеве улице у 08:00. Долазак на Рајац у 10 часова. Размештање по собама. Деца која иду са родитељима могу се сместити у собама са 2, 3 или 4 кревета, а они који иду сами у поткровљу и осталим собама.

Полазак на пешачку туру око 13 часова – РАЈСКЕ СТАЗЕ – планинарски дом – Дебело брдо – Чанак – Шумска кућа – Дом извиђача – планинарски дом „Чика Душко Јовановић“ – дужина стазе око 10 километара. Ручак у планинарском дому око 17 часова.

У вечерњим часовима „МИНИ ПЛАНИНАРСКА ШКОЛИЦА“ и квиз о планинарењу са наградама.

– Наш другар Борис Пишот, који држи обуке одраслим планинарима и курсеве о сигурном боравку у природи, научиће децу нека основна знања која би требало да имамо сви када боравимо на планини. Школица ће имати теоретски и показни део у природи.

1. Основни подаци о опреми и паковању ранца
2. Како се снабдети водом, пречишћавање и дезинфекција
3. Неколико кратких информација о помоћи приликом повређивања (жуљеви, оједи, опекотине од сунца, посекотине)
4. Како припремити огњиште и чај од борових иглица
5. Како направити импровизовано склониште
6. Како и деца могу безбедно користити нож када затреба
7. Припрема хлеба на отвореној ватри
8. Прикупљање коприве за вариво
9. Неколико основних чворова

Недеља 11.03.2018. године

Устајање у 07 часова,  доручак у 08:00.

Полазак на пешачку туру до Добрих вода (758м) преко врха Рајца (848м), дужина стазе 12 километара (у одласку и повратку).

Током пешачења Борис Пишот ће показати како одредити стране света и помоћу чега то можемо урадити, како направити склониште, запалити ватру без шибица… Деца ће бити активни учесници, Борисови помагачи. На Добрим водама чекаће нас окрепљење које спремају наши старији другари – палачинке и чај (за одрасле кафа). Повратак у дом на ручак између 15:30 и 16 часова. После ручка паковање, цртање, изложба дечјих радова. У Београду би требало да будемо око 20 часова.
 
Цена дводневног излета:

– За децу која бораве у 2,3 и 4-креветним собама са три оброка, спавањем и превозом – 2.400 динара.
– За децу која спавају у поткровљу са три оброка, спавањем и превозом – 2.000 динара (зa ову је варијанту потребно имати врећу за спавање).
– За одрасле три оброка, спавање и превоз – 2700 динара.

Деца показују своју радост и одушевљење природом и планином. Допустимо им да се слободно крећу на чистом ваздуху, оснажују и јачају своје тело и дух.

Одрасли, покажите да имате свест о томе ШТА  ПРИРОДА И СЛОБОДНО КРЕТАЊЕ ДЕЦИ ЗНАЧИ и подржите ову акцију.

ПРИЈАВЕ КОД ВОДИЧА: Јагода Новески – 060 751 32 97

и на састанцима у ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, четвртком у 19 часова, као и на састанцима у осталим планинарским клубовима.

За акцију је потребно уплатити аконтацију од 1.000 динара и имати планинарску картицу са уплаћеном чланарином за 2018-ту годину.

Влада републике Србије – Министарство омладине и спорта и град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.