Loading Догађаји

Једна од најчистијих река Европе, Градац, представља свакако прави бисер природе и наше земље. Прелеп је у свако доба године и свако ко га једном посети, остаје затечен његовом лепотом и поново му се враћа.

Водич: Ненад Царевић МБ 576, тел. 064-6840-137

Трошак превоза: 2000 дин

(обухвата превоз најмљеним возилом, путарине и оброк за возача)

Документација: лична карта, чланска картица са маркицом за текућу годину

Опрема: понети обућу за гажење реке, стандардна обућа за планинарење, слојевита одећа, заштита од сунца и кише.

Храна и вода: храна из ранца, понети 2 литра воде..

Пријаве и информације код водича на телефон. Пријава је валидна са уплатом целокупног износа за превоз. У случају отказивања наћи замену јер се уплаћени износ не враћа нити се може пренети на неку другу акцију.

Програм

Полазак у суботу 13.07.2024. са паркинга у Устаничкој 125ц (Коњарник), тачно у 8:00. Доћи 15 минута раније како би смо кренули на време. Путујемо ка Ваљеву уз успутну паузу до реке Градац и почетне тачке пешачења.

Крећемо се наизменично десном и левом страном клисуре, уживајући у необичној лепоти једне од најчистијих река Европе. Прву паузу правимо код Вајата и коњичког клуба, у непосредној близини Дегурићке пећине, одакле практично почиње кањон, и ту се, уколико временски услови то дозволе, можемо расхладити уз познати фрапе од малине и купање по жељи.

И на даље правимо успутне паузе за одмор и купање. Кањон Градца је питом, у смислу да нема препрека за које је потребно више од пешачења, осим што ћемо реку десетак пута прегазити. Стаза је означена, времена ће бити довољно и за фоткање и за пливање.

Ова траса је препорука свакоме ко жели да ужива уз реку. Они којима одговара мање пешачења и напора, туру ће завршити код етно домаћинства близу манастира Ћелије, или се одморити на прелепој ливади код Еко бивака. Они који буду расположени за више акције, наставиће све до Јаког извора.

Пре повратка, посећујемо манастир Ћелије, познат по једном од највећих православних духовника – архимандрита, богослова и филозофа Јустина Поповића – горостасне фигуре, интелектуалца и мудраца који је у овом манастиру, изолован и одбачен од комунистичких власти, живео и стварао од 1947. до 1979. године.

Пењање уз степенице од манастира је вероватно и најтежи део ове туре, а ту нас чека превоз који ће нас одвести до ресторана на заслужен одмор и закуску по жељи.

Полазак за Београд  до 20 часова.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.