Loading Догађаји

Од времена неогена ( отприлике пре 26 милиона година ) крашки процеси али и тектонски поремећаји (депресије) начинили су од источног обода јужног Кучаја величанствени Лазарев кањон. Он је један од „најнепроходнијих” кањона у Србији, дугачак 5,5 км са своја четири крака Ковеј, Веј, Демизлок и Микуљ и висином од 300 – 500 метара, а најмања ширина кањона је 4 м. Одликује се вертикалним кречњачким стенама, јединствен по разноврсности површинских и подземних облика крашког рељефа, као што су крашке долине, вртаче, шкрапе, каменице, пећине и јаме. На подручју Лазаревог кањона откривено је више од 70 спелеолошких објеката, првенствено пећина и јама. Најзначајније пећине су Лазарева и Верњикица. Флора овог подручја 1,5 пута је богатија од флора Националних паркова Копаоника, Шаре и Ђердапа, а пет пута разноврснија од флоре читаве Србије. Лазарев кањон је проглашен за Споменик природе и као такав је под заштитом државе.

Полазак у недељу 4. октобра у 6:00 сати са паркинга на почетку Сарајевске улице. Пожељно је доћи минимум 10 минута пре поласка. Иде се аутопутем преко искључења за Параћин и села Злот. Код Лазареве пећине стижемо око 9 часова где следе кратке припреме, точење воде и слично. Затим следи улазак у јединствени Лазарев кањон, а коритом истоимене реке понорнице водићемо вас у његов обилазак све до Лављих врата-укљештених стена са отвором, после којих даље није могуће ићи. Повратак је истом стазом назад. Након изласка из кањона обићи ћемо пећину Верњикицу која се налази изнад Лазареве пећине. У повратку, ако будемо имали среће, можда нађемо и „влашко злато” у виду изванредног качкаваља са овог поднебља. У Београд стижемо у касним вечерњим сатима. Тура није технички захтевна, а подразумева неопходну физичку кондицију. Укупна дужина стазе око 12 км, а висинска разлика 450 метара.

Лазарев кањон

Лавља врата

У случају да временске прилике не дозволе улазак у кањон, уместо Лављих врата ићи ће се на видиковац изнад Лазаревог кањона, где се пружа поглед на сва четири крака кањона + обилaзaк пећине Верњикице.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2020. годину.

Опрема: дуге ногавице и рукаве (овом стазом се ређе иде, стаза је корито Лазареве реке) планинарске ципеле, кабаница, чеона лампа, штапови, резервна пресвлака, довољну количину течности, хране, осмех на лицу, добро расположење и љубав према природи и људима.

Напомена: Обавезно је ношење маски током превоза у складу са епидемилошким препорукама!!

Котизација: 1800 динара (аконтацијом од 1000 динара обезбеђујете место и сигуран полазак).

Организатор, водич и наратор:  Живота Лазаревић, помоћник водича Урош Костић.

Упис и пријава путем броја 064 169 99 27 позив или sms, вибер или на e-mail: zilijenvozd@yahoo.com. Приликом пријаве пожељна је аконтација,а у случају одустајања наћи замену, у супротном новац се не враћа. Пријаву и уплату аконтације можете извршити и на састанку планинарског клуба четвртком од 19:00 часова, на адреси Ул. Војводе Шупљикца 31 (Црвени крст) уз претходну консултацију са водичем.

Учесници на акцију полазе на сопствену одговорност, уз придржавање препорука за наставак тренажног процеса у свим спортским објектима врхунских спортиста и осталих спортиста у систему спорта Републике Србије, а са циљем примена мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19,  као и уз придржавање мера Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: хттп://www.псс.рс/wп-цонтент/уплоадс/2015/11/6-правилник-о-безбедности.пдф. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана и отказивања акције у случају непредвиђених околности.

Срећан је онај коме је мајка природа дала лепоту, јер га она свугде препоручује и он није странац… Ј. В. Гете