Loading Događaji

Od vremena neogena ( otprilike pre 26 miliona godina ) kraški procesi ali i tektonski poremećaji (depresije) načinili su od istočnog oboda južnog Kučaja veličanstveni Lazarev kanjon. On je jedan od „najneprohodnijih” kanjona u Srbiji, dugačak 5,5 km sa svoja četiri kraka Kovej, Vej, Demizlok i Mikulj i visinom od 300 – 500 metara, a najmanja širina kanjona je 4 m. Odlikuje se vertikalnim krečnjačkim stenama, jedinstven po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog reljefa, kao što su kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećine i jame. Na području Lazarevog kanjona otkriveno je više od 70 speleoloških objekata, prvenstveno pećina i jama. Najznačajnije pećine su Lazareva i Vernjikica. Flora ovog područja 1,5 puta je bogatija od flora Nacionalnih parkova Kopaonika, Šare i Đerdapa, a pet puta raznovrsnija od flore čitave Srbije. Lazarev kanjon je proglašen za Spomenik prirode i kao takav je pod zaštitom države.

Polazak u nedelju 4. oktobra u 6:00 sati sa parkinga na početku Sarajevske ulice. Poželjno je doći minimum 10 minuta pre polaska. Ide se autoputem preko isključenja za Paraćin i sela Zlot. Kod Lazareve pećine stižemo oko 9 časova gde slede kratke pripreme, točenje vode i slično. Zatim sledi ulazak u jedinstveni Lazarev kanjon, a koritom istoimene reke ponornice vodićemo vas u njegov obilazak sve do Lavljih vrata-uklještenih stena sa otvorom, posle kojih dalje nije moguće ići. Povratak je istom stazom nazad. Nakon izlaska iz kanjona obići ćemo pećinu Vernjikicu koja se nalazi iznad Lazareve pećine. U povratku, ako budemo imali sreće, možda nađemo i „vlaško zlato” u vidu izvanrednog kačkavalja sa ovog podneblja. U Beograd stižemo u kasnim večernjim satima. Tura nije tehnički zahtevna, a podrazumeva neophodnu fizičku kondiciju. Ukupna dužina staze oko 12 km, a visinska razlika 450 metara.

Lazarev kanjon

Lavlja vrata

U slučaju da vremenske prilike ne dozvole ulazak u kanjon, umesto Lavljih vrata ići će se na vidikovac iznad Lazarevog kanjona, gde se pruža pogled na sva četiri kraka kanjona + obilazak pećine Vernjikice.

Dokumenta: Lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Oprema: duge nogavice i rukave (ovom stazom se ređe ide, staza je korito Lazareve reke) planinarske cipele, kabanica, čeona lampa, štapovi, rezervna presvlaka, dovoljnu količinu tečnosti, hrane, osmeh na licu, dobro raspoloženje i ljubav prema prirodi i ljudima.

Napomena: Obavezno je nošenje maski tokom prevoza u skladu sa epidemiloškim preporukama!!

Kotizacija: 1800 dinara (akontacijom od 1000 dinara obezbeđujete mesto i siguran polazak).

Organizator, vodič i narator:  Života Lazarević, pomoćnik vodiča Uroš Kostić.

Upis i prijava putem broja 064 169 99 27 poziv ili sms, viber ili na e-mail: zilijenvozd@yahoo.com. Prilikom prijave poželjna je akontacija,a u slučaju odustajanja naći zamenu, u suprotnom novac se ne vraća. Prijavu i uplatu akontacije možete izvršiti i na sastanku planinarskog kluba četvrtkom od 19:00 časova, na adresi Ul. Vojvode Šupljikca 31 (Crveni krst) uz prethodnu konsultaciju sa vodičem.

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vodič zadržava pravo izmene plana i otkazivanja akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Srećan je onaj kome je majka priroda dala lepotu, jer ga ona svugde preporučuje i on nije stranac… J. V. Gete