Loading Догађаји

Спојити на одмору планину и море прави је ужитак, да не говоримо о утицају на наш организам, подизању имунитета… Камп и боравак у шатору је за децу узбудљиво дешавање, једна авантура из које ће моћи доста тога да науче, почевши од паковања опреме, постављања  шатора, паљења логорске ватре…, до јачања и оснаживања непосредне везе са природом.

Током боравка на планини, шатори ће бити постављени уз Планинарски дом “Бранко Котлајић“ у долини Грбаје (планинарски дом је у власништву нашег клуба – ПК  “РАДНИЧКИ”.) Моћи ћемо да користимо кухињу и купатила дома. Пет дана у овој предивној долини ћемо искористити за планинарење на врхове изнад долине (Подгоја 2021 м, гребенска тура Попадија –Талијанка- Волушница), да обиђемо Ропојанска врата, да посетимо водопад Грље и Савино око… то предивно врело у облику ока, које избија на 1000 м висине…Биће ту и неких других изненађења. Успут ћемо учити о планинском биљу и сушити га за чај, учити плетење основних чворова, имати неколико креативних радионица.

Током боравка на мору бићемо смештени у Кампу “МАСЛИНА“, Буљарице. Ту је највећа плажа на Будванској ривијери, заштићена је од 1968. год. као споменик природе и боравак ће се састојати од активности пливања и занимација везаних за море (правилно дисање и пливање, роњење на дах, одбојка у води… ) као и лаганог ходања ка Чању, Петровцу на мору, излета до Котора и  которске тврђаве (Жањев до), Јегоровим степеницама изнад манастира Прасквица, излета до Св. Стефана.

Проклетије

Попадија –Талијанка- Волушница

Програм

За овај пут потребно је да се јаве родитељи који би возили сопствене аутомобиле, а били спремни да повезу још једну одраслу особу и двоје, троје деце. 

Полазак у суботу 13.07. у раним јутарњим сатима, најкасније у 06:00 (место поласка договарамо накнадно). Око 16 часова бисмо стигли у Грбају, а претходно у Гусињу обавили куповину неопходних намирница. Градић је удаљен 7км од нашег дома, уз кога смо смештени, тако да ће бити лако да се неке намирнице докупе, ако буде требало. Ритам дана у кампу би се састојао од устајања у 7:00, заједничког доручка, успона, уживања на планини и искуственог учења, ручак око 16:00, радионица и лагане вечере, окупљања око логорске ватре (детаљан план по данима учесници ће добити на време).

У среду 17. 07. после доручка пакујемо шаторе и опрему, ранчеве и одлазимо ка мору, ка Буљарици и Кампу “Маслина“, где ћемо подићи наше шаторе. У поподневним часовима, већ бисмо се брчкали у мору, око 16  часова имали ручак у оближњем ресторану Галеб, упознавање са активностима које следе идућих дана…дружење.

Боравак на мору завршавамо 21.07. када се после паковања, купања, ручка, враћамо кући где бисмо требали стићи до поноћи.

Камп “Маслина“ Буљарице

Преузето са: “Camping Maslina“

Камп “Маслина“ Буљарице

Водичи: Јагода Новески, планин.водич МБ 467 и васпитач и Владимир Костић планин. водич и проф. физичке културе

Цена: 260 евра

(обухватала све трошкове у Грбаји и Буљарицама- превоз, храну, боравиш. таксе, улазницу у Национални парк ПРОКЛЕТИЈЕ што се плаћа по дану, места за шаторе, организационе трошкове, трошкове излета).

Одраслима, који би возили аутомобиле цена се умањује.

Документа

За децу: пасош и сагласност оба родитеља за путовање, здравствена картица, путно осигурање за све дане, чланска планинарска картица са маркицом за 2024.г.

Одрасли могу прелазити границу са личном картом.

Опрема:

Шатор и камп опрема (ако шатор немате, у клубу може повољно да се изнајми), врећа за спавање, подлошка.

Одећа-слојевита за планину, тања јакна, гојзерице за планинарење, мали ранац за једнодневне излете са бочицама за воду, заштита од сунца (капа, шешир) и од кише (кабаница).

За море – све што треба за плажу, довољно пресвлака, патике, посуде и прибор за јело. Прибор за личну хигијену, заштита од сунца.  

Пријаве закључно са 01.07.2024. код водича на тел. Јагода Новески 060 751 32 97 или на маил – caomehus@gmail.com. и тел. Влада Костић – 060 359 33 32.  

Напомена: Волели бисмо да се што пре оформи група, тим пре што група коју водимо треба да броји двадесетак деце.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.