Loading Догађаји

Маганик је изузетно занимљива планина у средишњем делу Црне Горе између река Зета, Морача и Мртвица. Међу познаваоцима планина у региону сматра се скривеним благом и ретко посећеним пределом. Оивичена је дубоким кањонима и стрмим литицама висине и до 1000 метара и представља контраст између шумовитог подножја и стеновитих гребена љутог краса. Највиши врх је Међеђи врх, али праву посластицу  представља врх Трештени где се природа изванредно поиграла са стенама и извајала невероватне облике са разним скулптурама и дубоким јамама. Да је Питер Џексон знао за овај предео, верујемо да би један део филмске триологије Господар прстенова био снимљен баш на овом месту.

20.мај (четвртак): полазак у 23:00, са паркинга у улици Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута TC Delta City) према Савском кеју. Путујемо аутопутем до Прељине и даље преко Златибора, Бијелог Поља, Мојковца до Колашина.

Акција изненађења

21.мај (петак): тура изненађења! За овај дан је планирана тура на изузетно леп и ретко посећен врх.  На успон полазимо у 7:00, укупна висинска разлика у успону је 900м, дужина туре до 15км, трајање око 7 сати ако успемо да се одвојимо од свих лепих погледа и видиковаца током успона. Успон није технички захтеван, чиста егзотика!

Повратак до комбија и око 15:00 наставак вожње кроз кањон Мораче до скретања на локални асфалтни пут према Маганику још око 12км докле је могуће доћи минибусом. Полазак на успон са свом опремом макадамским путем у трајању до 2 сата (6 км) до локалитета Ђатло на 1325 м где ће нас чекати наши пријатеља и домаћини из ПК Високогорци ЦГ и где ћемо бити смештани наредна два дана. Укупан смештајни капацитет у два опремљена грађевинска контејнера је 2х8 кревета које ћемо поделити са породицама домаћина. Ми ћемо на коришћењу имати један објекат са 8 кревета (потребна врећа) за који ће предност смештаја имати даме, сви остали носе свој шатор и камп опрему. Дружење са домаћинима, ноћење.

Успон ка Међеђем врху

 22.мај (субота): У 9:00 полазак на успон  преко катуна Пољане на највиши врх Маганика-Међеђи врх 2139м са којег се пружа  фантастичан поглед, успон траје око 3,5 сата, висинска разлика 900м. После дуже паузе на врху повратак кружном стазом до нашег кампа. Дружење са домаћинима  уз логорску ватру.

23.мај (недеља): после доручка, полазак на лагану туру на видиковац Разбита јела са којег се пружа прелеп поглед на кањон Мртвице и Морачке планине и повратак до кампа. Паковање опреме и пешачење до нашег превоза (6км). Полазак за Београд у поподневним сатима где са успутним паузама стижемо око 23:00.

Битна информација (која ће многе занимати): успон на Трештени врх, због великих количина новог снега, вероватно неће бити могућ у периоду нашег боравка јер је опасност од пропадања у јаме огромна. Уколико неким чудом пролаз буде безбедан, проћи ћемо делом стазе докле буде могло, али тај успон у мају месецу свакако није наш примарни циљ.

Трештени

Поглед са Трештеног

 

 

 

 

 

 

Котизација:  5.500 дин. (укључује трошак превоза, путарине, смештај и исхрану за возача)

Цена ноћења: укупно 10 евра за 2 ноћења за све учеснике (да барем на симболичан начин помогнемо изградњу новог планинарског дома наших пријатеља) и плаћа се на лицу места.

Број учесника је ограничен на 18 пријава (минибус) и неће бити додатног проширења!

Документа: лична карта или пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2021.

Опрема: стандардна за врхове преко 2000м, камп опрема (ко не спава у објекту), врећа за спавање (за све учеснике), чеона лампа, камашне, штапови…

Храну за 3 дана боравка понети, нема продавница на планини.

Обавезно ношење заштитних маски у превозу све време путовања!

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466 ; телефон: 064 11 11 303;  e-mail: bojanplaninar@gmail.com                                                                            

Пријаве уз обавезну уплату превоза као и све додатне информације код водича,  или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четврком од 19:00 у ул.Војводе Шупљикца 31, Београд

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  као и мера превенције за спречавање епидемије изазване вирусом COVID-19 које су на снази  у моменту извођења путовања. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана програма у зависности од временских прилика или других околности на терену.