Loading Događaji

Maganik je izuzetno zanimljiva planina u središnjem delu Crne Gore između reka Zeta, Morača i Mrtvica. Među poznavaocima planina u regionu smatra se skrivenim blagom i retko posećenim predelom. Oivičena je dubokim kanjonima i strmim liticama visine i do 1000 metara i predstavlja kontrast između šumovitog podnožja i stenovitih grebena ljutog krasa. Najviši vrh je Međeđi vrh, ali pravu poslasticu  predstavlja vrh Trešteni gde se priroda izvanredno poigrala sa stenama i izvajala neverovatne oblike sa raznim skulpturama i dubokim jamama. Da je Piter Džekson znao za ovaj predeo, verujemo da bi jedan deo filmske triologije Gospodar prstenova bio snimljen baš na ovom mestu.

20.maj (četvrtak): polazak u 23:00, sa parkinga u ulici Dr. Agostina Neta -Novi Beograd (preko puta TC Delta City) prema Savskom keju. Putujemo autoputem do Preljine i dalje preko Zlatibora, Bijelog Polja, Mojkovca do Kolašina.

Akcija iznenađenja

21.maj (petak): tura iznenađenja! Za ovaj dan je planirana tura na izuzetno lep i retko posećen vrh.  Na uspon polazimo u 7:00, ukupna visinska razlika u usponu je 900m, dužina ture do 15km, trajanje oko 7 sati ako uspemo da se odvojimo od svih lepih pogleda i vidikovaca tokom uspona. Uspon nije tehnički zahtevan, čista egzotika!

Povratak do kombija i oko 15:00 nastavak vožnje kroz kanjon Morače do skretanja na lokalni asfaltni put prema Maganiku još oko 12km dokle je moguće doći minibusom. Polazak na uspon sa svom opremom makadamskim putem u trajanju do 2 sata (6 km) do lokaliteta Đatlo na 1325 m gde će nas čekati naši prijatelja i domaćini iz PK Visokogorci CG i gde ćemo biti smeštani naredna dva dana. Ukupan smeštajni kapacitet u dva opremljena građevinska kontejnera je 2h8 kreveta koje ćemo podeliti sa porodicama domaćina. Mi ćemo na korišćenju imati jedan objekat sa 8 kreveta (potrebna vreća) za koji će prednost smeštaja imati dame, svi ostali nose svoj šator i kamp opremu. Druženje sa domaćinima, noćenje.

Uspon ka Međeđem vrhu

 22.maj (subota): U 9:00 polazak na uspon  preko katuna Poljane na najviši vrh Maganika-Međeđi vrh 2139m sa kojeg se pruža  fantastičan pogled, uspon traje oko 3,5 sata, visinska razlika 900m. Posle duže pauze na vrhu povratak kružnom stazom do našeg kampa. Druženje sa domaćinima  uz logorsku vatru.

23.maj (nedelja): posle doručka, polazak na laganu turu na vidikovac Razbita jela sa kojeg se pruža prelep pogled na kanjon Mrtvice i Moračke planine i povratak do kampa. Pakovanje opreme i pešačenje do našeg prevoza (6km). Polazak za Beograd u popodnevnim satima gde sa usputnim pauzama stižemo oko 23:00.

Bitna informacija (koja će mnoge zanimati): uspon na Trešteni vrh, zbog velikih količina novog snega, verovatno neće biti moguć u periodu našeg boravka jer je opasnost od propadanja u jame ogromna. Ukoliko nekim čudom prolaz bude bezbedan, proći ćemo delom staze dokle bude moglo, ali taj uspon u maju mesecu svakako nije naš primarni cilj.

Trešteni

Pogled sa Treštenog

 

 

 

 

 

 

Kotizacija:  5.500 din. (uključuje trošak prevoza, putarine, smeštaj i ishranu za vozača)

Cena noćenja: ukupno 10 evra za 2 noćenja za sve učesnike (da barem na simboličan način pomognemo izgradnju novog planinarskog doma naših prijatelja) i plaća se na licu mesta.

Broj učesnika je ograničen na 18 prijava (minibus) i neće biti dodatnog proširenja!

Dokumenta: lična karta ili pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021.

Oprema: standardna za vrhove preko 2000m, kamp oprema (ko ne spava u objektu), vreća za spavanje (za sve učesnike), čeona lampa, kamašne, štapovi…

Hranu za 3 dana boravka poneti, nema prodavnica na planini.

Obavezno nošenje zaštitnih maski u prevozu sve vreme putovanja!

Vodič: Bojan Milovanović, MB 466 ; telefon: 064 11 11 303;  e-mail: bojanplaninar@gmail.com                                                                            

Prijave uz obaveznu uplatu prevoza kao i sve dodatne informacije kod vodiča,  ili na redovnim sastancima u prostorijama PK Radnički četvrkom od 19:00 u ul.Vojvode Šupljikca 31, Beograd

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  kao i mera prevencije za sprečavanje epidemije izazvane virusom COVID-19 koje su na snazi  u momentu izvođenja putovanja. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana programa u zavisnosti od vremenskih prilika ili drugih okolnosti na terenu.