Loading Догађаји

Маганик је изузетно занимљива планина у средишњем делу Црне Горе између река Зета, Морача и Мртвица. Међу познаваоцима планина у региону сматра се скривеним благом и ретко посећеним пределом. Оивичена је дубоким кањонима и стрмим литицама висине и до 1000 метара и представља контраст између шумовитог подножја и стеновитих гребена љутог краса. Највиши врх је Међеђи врх, али праву посластицу  представља врх Трештени где се природа изванредно поиграла са стенама и извајала невероватне облике са разним скулптурама и дубоким јамама. Да је Питер Џексон знао за овај предео, верујемо да би један део филмске триологије Господар прстенова био снимљен баш на овом месту.

Међеђи врх

Трошкови превоза:  7.500 дин (укључује трошак превоза, путарине, смештај и исхрану за возача)

Цена ноћења: укупно 10 евра за 2 ноћења и плаћа се у дому (потребна врећа за спавање)

Документа: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за 2022.г.

Опрема: појас, кацига, комплет за самоосигурање, прва помоћ, чеона лампа…

Хранa: понети за 2 дана боравка, нема продајних објекатау близини.

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466; тел: 064 11 11 303;  e-mail: bojanplaninar@gmail.com   

Пријаве уз обавезну уплату превоза као и све додатне информације код водича или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четврком од 19:00 на адреси клуба: Ђурићева 3А, Звездара-Београд      

Успон ка Међеђем врху

ПРОГРАМ

30.09 (петак): полазак у 15:30, са паркинга у улици Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута TC Delta City) према Савском кеју. Путујемо аутопутем до Чачка и даље преко Златибора, Мојковца, Колашина кроз кањон Мораче до скретања на локални асфалтни пут према Маганику још око 15км докле је могуће доћи минибусом. Полазак на успон са свом опремом макадамским путем у трајању око једног сата  сата (Уколико буде могуће, изнајмићемо камион за превоз планинара и опреме од комбија до објекта где ћемо бити смештени) до локалитета Ђатло на 1325м где ћемо бити смештени у два опремљена грађевинска контејнера са по 8 кревета. Планинарски дом наших пријатеља из ПК Високогорци Црне Горе је тренутно у изградњи. Очекивано време доласка је око поноћи.

Смештај на Маганику

01.10 (субота): За овај дан је планиран је успон на Трештени врх (1980м), полазак у 8:00, успон траје око 5 сати, висинска разлика око 850 м. Успон је врло захтеван јер се прелази крашки терен пут дубоких јама и потребна је максимална опрезност у завршном делу успона. На најстрмијем делу стаза је обезбеђена сајлама (мини ферата) и потребно је коришћење техничке опреме.  Повратак у дом истом стазом у касним поподневним сатима, дружење уз логорску ватру, ноћење.

02.10 (недеља): У 7:00 полазак на успон преко катуна Пољане на највиши врх Маганика-Међеђи врх 2139м са којег се пружа фантастичан поглед на читав масив Морачких планина, Проклетије, Кучке планине… успон траје око 3,5-4 сата, висинска разлика 900м. После паузе на врху повратак истом или кружном стазом уколико будемо имали времена до нашег кампа. Паковање опреме и пешачење до превоза.

Полазак за Београд у поподневним сатима где би са успутним паузама требало да стигнемо око поноћи.

Воде нема на успонима, тако да је оба дана потребно понети довољну количину воде из смештаја.        

Трештени

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Поглед са Трештеног

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.