Loading Događaji

Maganik je izuzetno zanimljiva planina u središnjem delu Crne Gore između reka Zeta, Morača i Mrtvica. Među poznavaocima planina u regionu smatra se skrivenim blagom i retko posećenim predelom. Oivičena je dubokim kanjonima i strmim liticama visine i do 1000 metara i predstavlja kontrast između šumovitog podnožja i stenovitih grebena ljutog krasa. Najviši vrh je Međeđi vrh, ali pravu poslasticu  predstavlja vrh Trešteni gde se priroda izvanredno poigrala sa stenama i izvajala neverovatne oblike sa raznim skulpturama i dubokim jamama. Da je Piter Džekson znao za ovaj predeo, verujemo da bi jedan deo filmske triologije Gospodar prstenova bio snimljen baš na ovom mestu.

Međeđi vrh

Troškovi prevoza:  7.500 din (uključuje trošak prevoza, putarine, smeštaj i ishranu za vozača)

Cena noćenja: ukupno 10 evra za 2 noćenja i plaća se u domu (potrebna vreća za spavanje)

Dokumenta: lična karta ili pasoš, članska kartica sa markicom za 2022.g.

Oprema: pojas, kaciga, komplet za samoosiguranje, prva pomoć, čeona lampa…

Hrana: poneti za 2 dana boravka, nema prodajnih objekatau blizini.

Vodič: Bojan Milovanović, MB 466; tel: 064 11 11 303;  e-mail: bojanplaninar@gmail.com   

Prijave uz obaveznu uplatu prevoza kao i sve dodatne informacije kod vodiča ili na redovnim sastancima u prostorijama PK Radnički četvrkom od 19:00 na adresi kluba: Đurićeva 3A, Zvezdara-Beograd      

Uspon ka Međeđem vrhu

PROGRAM

30.09 (petak): polazak u 15:30, sa parkinga u ulici Dr. Agostina Neta -Novi Beograd (preko puta TC Delta City) prema Savskom keju. Putujemo autoputem do Čačka i dalje preko Zlatibora, Mojkovca, Kolašina kroz kanjon Morače do skretanja na lokalni asfaltni put prema Maganiku još oko 15km dokle je moguće doći minibusom. Polazak na uspon sa svom opremom makadamskim putem u trajanju oko jednog sata  sata (Ukoliko bude moguće, iznajmićemo kamion za prevoz planinara i opreme od kombija do objekta gde ćemo biti smešteni) do lokaliteta Đatlo na 1325m gde ćemo biti smešteni u dva opremljena građevinska kontejnera sa po 8 kreveta. Planinarski dom naših prijatelja iz PK Visokogorci Crne Gore je trenutno u izgradnji. Očekivano vreme dolaska je oko ponoći.

Smeštaj na Maganiku

01.10 (subota): Za ovaj dan je planiran je uspon na Trešteni vrh (1980m), polazak u 8:00, uspon traje oko 5 sati, visinska razlika oko 850 m. Uspon je vrlo zahtevan jer se prelazi kraški teren put dubokih jama i potrebna je maksimalna opreznost u završnom delu uspona. Na najstrmijem delu staza je obezbeđena sajlama (mini ferata) i potrebno je korišćenje tehničke opreme.  Povratak u dom istom stazom u kasnim popodnevnim satima, druženje uz logorsku vatru, noćenje.

02.10 (nedelja): U 7:00 polazak na uspon preko katuna Poljane na najviši vrh Maganika-Međeđi vrh 2139m sa kojeg se pruža fantastičan pogled na čitav masiv Moračkih planina, Prokletije, Kučke planine… uspon traje oko 3,5-4 sata, visinska razlika 900m. Posle pauze na vrhu povratak istom ili kružnom stazom ukoliko budemo imali vremena do našeg kampa. Pakovanje opreme i pešačenje do prevoza.

Polazak za Beograd u popodnevnim satima gde bi sa usputnim pauzama trebalo da stignemo oko ponoći.

Vode nema na usponima, tako da je oba dana potrebno poneti dovoljnu količinu vode iz smeštaja.        

Trešteni

Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju preporuka za primenu mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Pogled sa Treštenog

Molimo da se ne prijavljuju osobe sa posebnim prohtevima, nervozni, svadljivi, nespremni na kompromise, koji sve podređuju ličnom komforu, a nemaju osećaj za timski duh i potrebe drugih ljudi.