Loading Догађаји

Маја Фортит ( често називан и само Форца ) је ређе пењани врх Проклетија. Припада албанском делу Проклетија и налази се на самој граници са Црном Гором. Овај врх је како кондиционо тако и технички екстремно захтеван и експониран.

Због конфигурације терена и безбедности, број учесника ограничен је на 8 и овај број неће бити подложан променама. Такође долазак сопственим превозом није у оптицају.

Акција ће највероватније бити понављана на редовним клупским акцијама “Грбаја за свакога“, тако да ће бити прилике за све заинтересоване да учествују.

Маја Фортит-експонирани део

 

 

 

 

 

 

Петак-16. јул

Полазак у 7 часова из улице Агостина Нета, са паркинга преко пута Делта Ситија у правцу Савског Кеја. У Гусиње са успутним паузама долазимо до 16 часова. Правимо паузу од сат времена, како би се снабдели неопходним намирницама у локалним маркетима. Ка дому у Грбаји полазимо у 17 часова, где ћемо се сместити и имати слободне активности.

Субота-17. јул

Устајање у 6 часова, доручак и припрема за полазак. У 7 часова је полазак на акцију. Локални водич на овој акцији је пријатељ клуба, Дражен Марковић, врстан црногорски планинар који је уједно више пута и пењао Форцу. Од дома идемо до последње ливаде Грбаје, одакле се кроз шуму и сипар константним нагибом пењемо 3-4 сата до стене у подножју, одакле вертикала води на сам врх Форце. На том месту направићемо дужу паузу, одморити се и припремити за најтежи технички део стазе. Стављамо опрему, крећемо се пажљиво и на експонираним деловима постављаћемо осигурање (уже). Завршни успон на експонираним деловима трајаће око сат и по времена. Сам врх Фортита је невероватна, пространа травната ливада, са које се пружа моћан поглед на масив Проклетија. После дуге паузе на ливади на врху, повратак је истим путем. Дужина стазе у једном смеру износи свега 6 км, а савладаћемо 1400 м висинске разлике.

Након акције следи одмор и дружење у дому.

Више о детаљима и озбиљности самог успона можете прочитати у тексту који је написао наш велики пријатељ, Милан Радовић: 

Недеља- 18. јул

Ко жели може да пење лакше и питомије проклетијске врхове, као што су Волушница, Караула, Подгоја, Везирова брада… Долазак у дом обавезан је до 14 часова, када је полазак ка Гусињу и Београду. Долазак у Београд најкасније до 23:00.

 

Маја Фортит-ливада на врху

Котизација: 50 еура ( у котизацију је урачунат превоз са путаринама на бази 8 учесника, као и режије исхране и ноћења возача).

 

 

Ноћење: Цена ноћења је 5 еура и плаћа се на лицу места у дому. Пожељно је понети своју врећу.

Опрема: за високогорске успоне-шлем, појас, 3 карабинерa, гуртна од 120цм, 2 прусика, справица, штапови

Документа: пасош или лична карта, чланска картица са маркицом за текућу годину

Водич: Бојан Јелић (МБ 675), тел. 064 0310 146;  и-мејл: bokijelic3@gmail.com

Пријава уз обавезну уплату пуног износа у просторијама Радничког сваког четвртка на састанцима клуба од 19 часова, улица Војводе Шупљикца 31. Такође, могућа је и уплата преко рачуна-звати водича за детаље. У случају одустајања пронаћи замену, у противном водич враћа половину суме. У случају одустајања дан пре пута водич задржава комплетну суму.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf , као и  препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.