Loading Догађаји

Маја Харапит је јединствен и импресиван врх који се налази изнад долине Тет, у албанском делу Проклетија. Његов моћан и специфичан изглед буди пажњу планинара који га знатижељно гледају из Ропојанске долине. Планина је висока 2218м, а вертикални зид од 800 метара на јужном ободу планине сматра се
највећом стенским лицем на Балканском полуострву.
2009. године Бугарски спелеолози открили су најдужу хоризонталну пећину (дугу 2585 метара) у Албанији, као лежи управо испод јужног зида Харапита. Дубина пећине износи 346 метра. Врх и сама његова околина, сачињени су од храпавих стена, вртача, те малих усека и пећина. 2010. године немачки планинари и алпинисти преплавили су Маја Харапит и направили га туристичком атракцијом. Врх је постао симбол долине Тет, а на албанском „харапит“ значи тамно или арапско.

Петак, 27. септембар: Полазак у 6:00 часова из улице Агостина Нета, преко пута Делта ситија у правцу савског кеја. Долазак у Гусиње око 13- 14 часова, након чега правимо паузу од 1 сат за одмор, ручак и набавку намирница. План је да из Ропојанске долине кренемо најкасније у 15 часова на ову дводневну акцију. Све своје ствари носићемо са собом, укључујући и шаторе. Проћи ћемо целу Ропојанску долину као и корито Ропојанског језера, које је граница две земље, а затим настављамо ка катуну Руница. Пешачићемо све до сумрака, када ћемо поставити шаторе, дружити се уз логорску ватру и заноћити. Деоница није тешка, углавном се хода по равном терену који нема пуно успона, па ово не би требало да представља неки велики кондициони напор. Уколико нам време дозволи да дођемо до катуна Рунице, имаћемо и 250 м успона. треба понети са собом 2-3 литре воде, а на неколико места постоје и извори где ћемо моћи да  допунимо воду идућег дана. У зависности од темпа и јачине групе, препешачићемо 10-15км.

Субота 28. септембар: Устајемо у 6 часова, а полазимо на туру у 6:30. Целодневна данашња активност биће успон и спуст са Маја Харапита. Проћи ћемо напуштене албанске карауле и доћи до ледничког језера где се рачва пут за долину Тет и Маја Харапит. Обилазимо стрми зид и пењемо се до врха питомијим делом планине који нам неће бити видљив све док не дођемо до њега. Иако завршни успон није ризичан, треба бити јако опрезан због хода по оштром и назубљеном стењу. Повратак је истом стазом (уз мала одступања при силаску) до шатора, па следи паковање и повратак у долину Ропојане, где нас чека возило. Возимо се до Гусиња на вечеру, а затим и до долине Грбаја, где ћемо преноћити у планинарском дому „Бранко Котлајић“.

Недеља 29 септембар: Слободне активности у долини Грбаја до 14 часова, када полазимо за Београд. Слободно време може се искористити за успон до врха Волушница или неки од околних врхова, за шетњу по долини Грбаје или ручак у неком од етно-катуна. 
Долазак у Београд планиран је око 23 часа.

ЦЕНА: 50 евра. У цену улази: превоз са путаринама, организациони трошкови, храна и смештај возача. Ноћење у Грбаји плаћа свако себи: 4 еура, односно 3
еура за чланове „Радничког“. Боравак у шаторима поред дома износи 1 еуро дневно по  шатору и 1,5 евра дневно по особи у шатору за чланове  ПК „Раднички“, за све остале 2 евра дневно по  шатору и 1,50 евра дневно по особи у шатору. Такође, дневну таксу за национални парк од 1 еура плаћа свако себи. Приватни смештај је 10 еура по дану. 

ОПРЕМА: планинарске ципеле, шатор, врећа, подлога, чеона лампа, вода.

ДОКУМЕНТА: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину, путно осигурање, пасош или лична карта.

Пријаве  уз пун износ акције од 50 еура, сваког четвртка од 19 часова у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31. Без извршене уплате, пријава се сматра неважећом. У случају одустајања, пронаћи замену, у противном водич враћа половину суме, а код одустајања на дан акције, задржава се комплетна уплата.  

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .  Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич: Бојан Јелић 064/031-0146, МБ 675, bokijelic3@gmail.com