Loading Догађаји

Маја Језерце ( Језерски врх ) са својих 2694 метра нмв. највиши је врх масива Проклетија. Налази се на албанском делу Проклетија, уз саму границу са Црном Гором. Због непостојања путева, планинарских домова у самој близини врха, услед теже приступачности, као и апсолутне мистичне дивљине која окружује ову планину, планинари овај врх ређе посећују. Уз то и само пењање врха захтева изузетну физичку припремљеност. Зато Маја Језерце, због своје специфичности, напросто ужива култни статус међу планинарима.

На прилазима врху, по падинама и кулоарима, током већег дела године задржава се снег. Август и септембар су месеци када је планина сува, па успон бива релативно лакши и безбеднији.

Осим пењања на врх, планинари ће бити у прилици да доживе неописиву и јединствену природну лепоту, током целог пута ка врху. Планинска језера, горске очи, понирања река, нестварне долине и пропланци, погледи на горостасе Проклетија трајно ће се урезати у вама и учиниће да заувек заволите Проклетије.

 

Долина језера

 

 

 

 

 

 

План

Петак, 27. август – Полазак у 6 часова ујутру из улице Др Агостина Нета, паркинг преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја, најближе згради “Техноманије“.
Долазак у Гусиње између 14-15 часова. Кратко ћемо се задржати у граду, само за набавку намирница и основних ствари и врло брзо настављамо ка долини Ропојане, одакле ћемо започети наше пешачење ка крајњем циљу овог дана, долини језера, која задире у албанску територију. Правићемо кратке успутне паузе на понору реке Грље, Савином оку, а нешто дужу паузу направићемо код напуштене карауле Застан, где чемо се опскрбити водом за 2 дана, јер у долини језера извора пијаће воде нема. Након Застана имамо завршни мало тежи успон кроз шуму, након које избијамо у долину. Пешачење од почетка Ропојанске долине до долине језера, трајаће око 4 сата и потребно је савладати 800 м висинске разлике.

Долина Језера ( алб. Буни Језерцес ), налази се на 1800 мнв, састоји се од шест кристално чистих ледничких језера, и многи планинари сматрају је за најлепши кутак Проклетија. На ово нестварно место доћи ћемо око 20 часова, пред сам мрак. Постављамо камп и имамо време за одмор и слободне активности.
Важна напомена : За пренос ранчева и опреме унајмиће се коњи. Рента коња је индивидуална ствар, и ко жели свакако може своје ствари изнети сам. Саветујем да се ствари ставе на коње, како би што пре и што одморнији дошли до долине. Такође саветујем да свако понесе флаше са минимално 5 литара воде, коју ће наточити код карауле Застан ( на половини пута до језера ) и изнети је до кампа. Најам коња је оквирно 10-ак еура по особи.

Субота 28. август – Устајање у 7 часова, паковање и припрема за успон на Маја Језерце.
Полазак ка врху је у 8:00. Прва половина стазе води нас кроз долину језера, затим преко ледника, па до превоја након кога ћемо ући у кулоар, захтевнији део овог успона. Након кулоара излазимо на гребен, којим идемо све до самог врха. На врху ћемо најкасније бити до 13 часова и у случају лепог времена задржаћемо се подуже на врху, са кога се пружа сва моћ и раскош Проклетија. Повратак је истом стазом. Након повратка у долину имамо време за купање у језерима ко жели, одмор и слободне активности. Ноћење.

Недеља 29. август – Устајање у 6 часова, паковање и припрема за успон на Маја Бојс 2461м.
Врх је позициониран одмах изнад долине језера и до њега ће нам требати 3 сата хода, са 700 метара успона. Повратак је истом стазом и код нашег кампа бићемо до 11 часова. Након паковања шатора и опреме, полазак ка Ропојани и возилу је у 12 часова. Ко жели и у повратку може користити услуге коња. Код возила смо у 15 часова, након чега се пакујемо и крећемо ка Београду. Кратка пауза у Гусињу, око 30 минута. Долазак у Београд око поноћи.

Котизација: 50 евра ( обухвата превоз минибусом или комбијем, храна и смештај возача, као и накнада граничној полицији за боравак на територији Албаније)
У котизацију не улази: такса за боравак у националном парку 1 евро по дану, као и најам коња ( оквирно око 10 евра )

Храна: из ранца, понети флаше за укупно 5л воде

Опрема : планинарске ципеле, шатор, врећа, подлога, обавезан шлем (могуће задужити у ПК „Раднички“), чеона лампа, вода.

Документа: пасош или лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2021. годину. При пријављивању потребно је сликати прву страну пасоша и проследити је водичу.

Водич: Бојан Јелић МБ 675, тел 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Пријаве уз уплату пуног износа котизације сваког четвртка од 19 часова у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31. Без извршене уплате пријава није важећа. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, а у случају одустајања дан пре акције водич задржава комплетну суму.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Напомена: план се може мењати само у случају лошег времена, у противном план се неће мењати. Ко жели да прилагођава сатнице и план себи и својим потребама, нека се не пријављује за акцију и не зове. Такође, долазак сопственим превозом није опција.