Loading Догађаји

Напомена: за ову акцију потребна је добра кондиција, активан ход

Од времена неогена (отприлике пре 26 милиона година) крашки процеси али и тектонски поремећаји (депресије) начинили су од источног обода јужног Кучаја величанствени Лазарев кањон. Он је један од „најнепроходнијих” кањона у Србији, дугачак 5,5 км са своја четири крака Ковеј, Веј, Демизлок и Микуљ и висином од 300 – 500 метара, а најмања ширина кањона је 4 м. Одликује се вертикалним кречњачким стенама, јединствен по разноврсности површинских и подземних облика крашког рељефа, као што су крашке долине, вртаче, шкрапе, каменице, пећинне и јаме. На подручју Лазаревог кањона откривено је више од 70 спелеолошких објеката, првенствено пећина и јама. Најзначајније пећине су Лазарева и Верњикица. Флора овог подручја 1,5 пута је богатија од флора Националних паркова Копаоника, Шаре и Ђердапа, а пет пута разноврснија од флоре читаве Србије. Лазарев кањој је проглашен за Споменик природе и као такав је под заштитом државе. Не пролази се кањоном реке пошто је то не(могућа) мисија, бар не у пролеће.

Полазак у недељу 7. јуна у 6:00 сати са паркинга на почетку Сарајевске улице, доћи бар 10 минута пре поласка. Долазак у село Злот предвиђен је око 9:00 часова. После кратке припреме следи полазак маркираном стазом до гребена Малиника, месту званом Гаурафрђен фунд. Са овог места пружа се фантастичан погледа на четири крака Лазаревог кањона као и на планину Ртањ, Тупижницу, Велики крш, Борски стол итд. После тога силазимо на Ковеј до домаћинства породице Мустецић. Ако будемо имали среће можда нађемо и влашко злато,а о чему се ради нека остане мала тајна.. У Београд стижемо у касним вечерњим сатима. Тура није технички захтевна, али подразумева неопходну физичку кондицију. Укупна дужина стазе је око 20 км, висинска разлика 650 метара.

Цена 2000 динара (аконтацијом од 1000 динара обезбеђујете место и сигуран полазак).

Организатор, водич и наратор Живота Лазаревић. Упис и пријава путем броја 064 169 99 27 позив или СМС, Вајбер или на е-адресу: zilijenvozd@yahoo.com. Приликом пријаве пожељна је аконтација,а  у случају одустајања наћи замену, у супротном новац се не враћа. Пријаву и уплату аконтације можете извршити и на састанку планинарског клуба четвртком од 19:00 часова, Војводе Шупљикца 31 (Црвени крст) уз претходну консултацију са водичем.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2020. годину.

Опрема: Планинарске ципеле, кабаница, чеона лампа, штапови, резервна пресвлака, заштита од сунца, довољну количину течности, хране, осмех на лицу и добро расположење.

Храна: из ранца

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности.

Учесници на акцију полазе на сопствену одговорност, уз придржавање препорука за наставак тренажног процеса у свим спортским објектима врхунских спортиста и осталих спортиста у систему спорта Републике Србије, а са циљем примена мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19,  као и уз придржавање мера Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: хттп://www.псс.рс/wп-цонтент/уплоадс/2015/11/6-правилник-о-безбедности.пдф. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Срећан је онај коме је мајка природа дала лепоту, јер га она свугде препоручује и он није странац… Ј. В. Гете