Loading Догађаји

Михаило Мића Лазић(1954-2020) био је дете Радничког у сваком смислу те речи. Отац Мирослав и “чича“ Добрица Лазић, и сами истакнути чланови Радничког у то време, још као малог су га носили у ранцу по планинама и доводили на састанке у Раднички. На Проклетијама је уз остале великане Радничког учио основе алпинизма, те је тако већ у раној младости вршио озбиљне успоне (1972. са хрватским партнерима испео Триглавску Северну стену (Баварски смер дужине 1200 м), наредне 1973. са истом екипом Монблан ди Такил (4248 м) и Монблан (4807 m), 1978. Гросглокнер (3797 м) и 1979. зимски успон на Гран Парадизо (4061 м)). Мића, како смо ми волели да га зовемо, је растао уз плејаду асова која је подизала и изградила ПК Раднички (Бранко Котлајић, Звонко Блажина, Живојин Градишар и многи други..) и представљао је мост између “оних“ и “ових“ новијих генерација. Био је председник Планинарског клуба Раднички у више наврата, неко ко је свим срцем био везан за свој клуб у коме је са великом љубављу провео цео свој живот. Марљиво је бринуо да лик и дело наших асова не буду заборављени кроз вођење планинарског гласника и издаваштво клуба. Историју Радничког предано је преносио на млађе нараштаје, а свима нама је био други отац, искрен, емотиван и чврст у својим ставовима.

Управа клуба је одлучила да од 2021. године организује меморијалну акцију посвећену лику и делу Миће Лазића како би на симболичан начин одала почаст и захвалност овом дивном човеку који нас је све задужио. По жељи Мићине породице, супруге Мирјане и ћерке Анђелије,  меморијал ће бити одржан на теренима Хомоља, које је он највише волео и којима се често враћао. Позивамо вас све на дружење, шетњу и евоцирање успомена у знак сећања на нашег драгог Мићу.

Планиране су 3 стазе (прилагођено свим узрастима)

Краћа стаза: 4км     Средња стаза: 10 км     Дужа стаза: 20км

Водопад Ваљавице

Трошкови превоза: 1600 динара (минибус)

                                      1300 (аутобус)

Исхрана: храна из ранца (сендвичи, воће, суво воће, слаткиш), минимум 1,5л воде. Након завршетка туре планиран је касни ручак у Етно крчми “Ђуринац“ која се налази одмах поред цркве. На менију је пасуљ са/без меса, салата, сомун, цена је 600 динара. Уз пријаву за акцију обавезно нагласити да ли се пријављујете и за оброк. Оброк се плаћа се на лицу места.

Документа:  чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта, здравствена књижица

Опрема: мали ранац за храну и воду, гојзерице (пл. ципеле са дебљим ђоном), слојевита одећа, кабаница за кишу, шешир или качкет за заштиту од сунца

Воденица

Водичи: Исидора Радоњић МБ 810  тел. 063/1639198 

                    Горан Стојановић МБ 520

                    Бојан Јелић МБ 675

Пријаве код водича на број 063/1639198 уз уплату целокупног износа сваког четвртка од 19-20 часова на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички, Ђурићева 3а, објекат иза Универекспорт маркета, улаз на браон врата, поткровље. У случају одустајања пронаћи замену, у противном, новац се не враћа. 

План

Црква цара Константина и царице Јелене

Полазак је у суботу 28. маја у 07 часова ујутру са паркинга код Устаничке 125ц.  Путоваћемо ауто-путем преко Пожаревца и Петровца на Млави, ка селу Бистрица. Направићемо кратку паузу на некој од успутних бензинских станица. У село стижемо око 09:30 одакле крећу све три групе.

Краћа стаза 4км

На стазу се креће из села Бистрица сеоским путем поред истоимене реке на којој се налазе многобројне бистричке воденице (село са највише воденица у Србији), а неке су старе и по 200 година. Ова стаза је лака и практично нема неког значајног успона. Након 2 км стиже се до цркве Св. Цара Константина и царице Јелене.  Испод цркве се налази јако леп и уређен простор за излетиште са чесмом, фудбалским тереном, старим предметима и позорницом која се користи у време сеоског сабора.На 200м од цркве се налази водопад Ваљавице који ћемо обићи и затим се враћамо назад до цркве. Они који не могу даље, остају овде до краја дана. Време могу провести у шетњи по околини. У близини  је Етно Крчма “Ђуринац“ где се можете освежити. Организован ручак је планиран касно поподне по повратку осталих учесника са акције.

Лукин камен 515м

Средња стаза 11км

Стаза је погодна за децу, родитеље и оне са средњом физичком кондицијом.

Почетак је исти као и за краћу стазу. На 200м од цркве се налази водопад Ваљавице који ћемо обићи а затим даље стаза води сеоским путевима преко Доњег и Горњег лаза ка Лукином камену. Ова стаза је такође лака и нема великих успона. Растојање од цркве  до Лукиног камена је 3 км. Са Лукиног камена (515 мнв) се пружа леп поглед ка манастиру Решковица и долини реке Решковице. У близини Лукиног камена је стена на којој је постављен манастирски крст коме се може прићи и сликати. Након краћег задржавања за сликање и одмор, креће се назад сеоским путевима ка бистричкој цркви. Укупна дужина стазе са повратком до аутобуса је 11км и висинском разликом од 430м у успону.

Дужа стаза 20км

Велики Суморовац 912м

*Ова стаза је намењена планинарима са добром физичком кондицијом.

Почетак је исти као и за краћу и средњу стазу. По доласку на Лукин камен 515 м планирамо дужу паузу пошто је сам врх Велики Суморовац (912 м) у шуми. Суморовац важи за најшумовитију планину на Хомољу. Од Лукиног камена до највише тачке на нашој акцији нема маркација и стаза је зарасла, али проходна. Са врха се спуштамо на другу страну, кружном стазом, имаћемо прилике и да уживамо у погледу на околне Хомољске планине. Након 5,5 км долазимо до манастира Решковица из XIV века, задужбину кнеза Лазара. Направићемо краћу паузу за обилазак самог манастира и упознавање са истим. До одморишта где се сви налазимо остаје још 4 км, од тога је један километар након паузе константна узбрдица. Укупна дужина стазе је 20 км  са 880м  успона. Предвиђено време обиласка је 7 сати.  Планиран долазак у одмориште је око 17 часова где се можемо окрепити у Етно крчми “Ђуринац“.  Полазак назад за Београд је око 19 часова, а долазак је планиран до 22:00.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Клуб задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.