Loading Догађаји

Михаило Мића Лазић(1954-2020) био је дете Радничког у сваком смислу те речи. Отац Мирослав и “чича“ Добрица Лазић, и сами истакнути чланови Радничког у то време, још као малог су га носили у ранцу по планинама и доводили на састанке у Раднички. На Проклетијама је уз остале великане Радничког учио основе алпинизма, те је тако већ у раној младости вршио озбиљне успоне (1972. са хрватским партнерима испео Триглавску Северну стену (Баварски смер дужине 1200 м), наредне 1973. са истом екипом Монблан ди Такил (4248 м) и Монблан (4807 m), 1978. Гросглокнер (3797 м) и 1979. зимски успон на Гран Парадизо (4061 м)). Мића, како смо ми волели да га зовемо, је растао уз плејаду асова која је подизала и изградила ПК Раднички (Бранко Котлајић, Звонко Блажина, Живојин Градишар и многи други..) и представљао је мост између “оних“ и “ових“ новијих генерација. Био је председник Планинарског клуба Раднички у више наврата, неко ко је свим срцем био везан за свој клуб у коме је са великом љубављу провео цео свој живот. Марљиво је бринуо да лик и дело наших асова не буду заборављени кроз вођење планинарског гласника и издаваштво клуба. Историју Радничког предано је преносио на млађе нараштаје, а свима нама је био други отац, искрен, емотиван и чврст у својим ставовима.

Управа клуба је одлучила да од 2021. године организује меморијалну акцију посвећену лику и делу Миће Лазића како би на симболичан начин одала почаст и захвалност овом дивном човеку који нас је све задужио. По жељи Мићине породице, супруге Мирјане и ћерке Анђелије,  меморијал ће бити одржан на теренима Хомоља, које је он највише волео и којима се често враћао. Позивамо вас све на дружење, шетњу и евоцирање успомена у знак сећања на нашег драгог Мићу.

Програм

Дужа стаза (19 км)

Полазак у суботу 29. маја у 7 часова са паркинга из улице Агостина Нета, који се налази преко пута Делта Ситија, у правцу Савскога кеја. Са успутном краћом паузом долазак у село Витовница биће до 9:30. Одвојићемо 30 минута за посету истоименом манастиру Витовница.

 

 

 

 

 

Нашу туру започињемо шетњом узводним током реке Витовнице где ћемо након неких 10 км, доћи до самог врела реке, које формира пуно малих каскада и токова, скривено и завучено испод врха Штубеј. На врелу реке ћемо се задржати мало дуже. Након тога излазимо и на сам врх Штубеј 940м, који је уједно и највиши врх венца Хомољских планина. Са Штубеја се спуштамо до пећине Церемошње где ћемо сви доћи најкасније до 17 часова. По доласку у Церемошњу имаћемо и заједничку посету пећини , а након тога и заједнички оброк у домаћинству које се налази уз саму пећину.

Тура није тешка и погодна је за све категорије планинара. Висинска разлика коју треба савладати у успону неће прећи 800 м, а километража стазе износи око 19 км. Повратак за Београд у 19 часова, где ћемо доћи најкасније до 22:00.

Пећина Церемошња

 

 

 

 

 

 

Краћа стаза (9 км)

За оне који желе краћу варијанту наставиће са возачем до пећине Церемошња одакле ће уследити успон на Штубеј. Повратак ка пећини је истим путем, а могуће је спајање обе групе на врху.  Укупна дужина стазе у оба смера је око 9 км. 

Котизација: 1600 динара до 20 учесника (минибус),

                      1300 динара  50 учесника (аутобус).

(Котизација обухвата превоз изнајмљеним возилом са путаринама , као и оброк за возача )

Опрема:  планинарске ципеле, штапови, заштита од сунца, заштита од кише, храна из ранца

Документа: планинарска картица са плаћеном чланарином за 2021 годину

У цену не улази:

-Улаз у пећину Церемошњу кошта 250 динара и плаћа се индивидуално.

-Оброк у домаћинству такође не улази у цену и плаћа га свако посебно. Планинарски пасуљ кошта 350 динара, традиционални Хомољски ручак ( качамак, пржен сир и месо са луком и паприком ) 500 дин, и половина порције пастрмке је 400 дин. Уз сва јела иде и салата. Потребно је раније се изјаснити за оброк, како би домаћини могли да се спреме и организују.

Водичи: Александра Цветковић МБ 769 и Бојан Јелић МБ 675

Пријаве: Јелена Карамарковић, 066/8751138, мејл: info@pk-radnicki.rs

Пријава је валидна уз уплату пуног износа и може се извршити сваког четвртка од 19-20ч у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст или позвати контакт особу. У случају одустајања пронаћи замену, у противном, враћа се само половина суме. У случају одустајања на дан акције, задржава се комплетна уплата.

Напомена: Обавезно је ношење маски за лице у превозу!!

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  као и мера превенције за спречавање епидемије изазване вирусом COVID-19 које су на снази  у моменту извођења путовања. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Организатор задржава право измене плана програма у зависности од временских прилика или других околности на терену.