Loading Događaji

Mihailo Mića Lazić(1954-2020) bio je dete Radničkog u svakom smislu te reči. Otac Miroslav i “čiča“ Dobrica Lazić, i sami istaknuti članovi Radničkog u to vreme, još kao malog su ga nosili u rancu po planinama i dovodili na sastanke u Radnički. Na Prokletijama je uz ostale velikane Radničkog učio osnove alpinizma, te je tako već u ranoj mladosti vršio ozbiljne uspone (1972. sa hrvatskim partnerima ispeo Triglavsku Severnu stenu (Bavarski smer dužine 1200 m), naredne 1973. sa istom ekipom Monblan di Takil (4248 m) i Monblan (4807 m), 1978. Grosglokner (3797 m) i 1979. zimski uspon na Gran Paradizo (4061 m)). Mića, kako smo mi voleli da ga zovemo, je rastao uz plejadu asova koja je podizala i izgradila PK Radnički (Branko Kotlajić, Zvonko Blažina, Živojin Gradišar i mnogi drugi..) i predstavljao je most između “onih“ i “ovih“ novijih generacija. Bio je predsednik Planinarskog kluba Radnički u više navrata, neko ko je svim srcem bio vezan za svoj klub u kome je sa velikom ljubavlju proveo ceo svoj život. Marljivo je brinuo da lik i delo naših asova ne budu zaboravljeni kroz vođenje planinarskog glasnika i izdavaštvo kluba. Istoriju Radničkog predano je prenosio na mlađe naraštaje, a svima nama je bio drugi otac, iskren, emotivan i čvrst u svojim stavovima.

Uprava kluba je odlučila da od 2021. godine organizuje memorijalnu akciju posvećenu liku i delu Miće Lazića kako bi na simboličan način odala počast i zahvalnost ovom divnom čoveku koji nas je sve zadužio. Po želji Mićine porodice, supruge Mirjane i ćerke Anđelije,  memorijal će biti održan na terenima Homolja, koje je on najviše voleo i kojima se često vraćao. Pozivamo vas sve na druženje, šetnju i evociranje uspomena u znak sećanja na našeg dragog Miću.

Program

Duža staza (19 km)

Polazak u subotu 29. maja u 7 časova sa parkinga iz ulice Agostina Neta, koji se nalazi preko puta Delta Sitija, u pravcu Savskoga keja. Sa usputnom kraćom pauzom dolazak u selo Vitovnica biće do 9:30. Odvojićemo 30 minuta za posetu istoimenom manastiru Vitovnica.

 

 

 

 

 

Našu turu započinjemo šetnjom uzvodnim tokom reke Vitovnice gde ćemo nakon nekih 10 km, doći do samog vrela reke, koje formira puno malih kaskada i tokova, skriveno i zavučeno ispod vrha Štubej. Na vrelu reke ćemo se zadržati malo duže. Nakon toga izlazimo i na sam vrh Štubej 940m, koji je ujedno i najviši vrh venca Homoljskih planina. Sa Štubeja se spuštamo do pećine Ceremošnje gde ćemo svi doći najkasnije do 17 časova. Po dolasku u Ceremošnju imaćemo i zajedničku posetu pećini , a nakon toga i zajednički obrok u domaćinstvu koje se nalazi uz samu pećinu.

Tura nije teška i pogodna je za sve kategorije planinara. Visinska razlika koju treba savladati u usponu neće preći 800 m, a kilometraža staze iznosi oko 19 km. Povratak za Beograd u 19 časova, gde ćemo doći najkasnije do 22:00.

Pećina Ceremošnja

 

 

 

 

 

 

Kraća staza (9 km)

Za one koji žele kraću varijantu nastaviće sa vozačem do pećine Ceremošnja odakle će uslediti uspon na Štubej. Povratak ka pećini je istim putem, a moguće je spajanje obe grupe na vrhu.  Ukupna dužina staze u oba smera je oko 9 km. 

Kotizacija: 1600 dinara do 20 učesnika (minibus),

                      1300 dinara  50 učesnika (autobus).

(Kotizacija obuhvata prevoz iznajmljenim vozilom sa putarinama , kao i obrok za vozača )

Oprema:  planinarske cipele, štapovi, zaštita od sunca, zaštita od kiše, hrana iz ranca

Dokumenta: planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2021 godinu

U cenu ne ulazi:

-Ulaz u pećinu Ceremošnju košta 250 dinara i plaća se individualno.

-Obrok u domaćinstvu takođe ne ulazi u cenu i plaća ga svako posebno. Planinarski pasulj košta 350 dinara, tradicionalni Homoljski ručak ( kačamak, pržen sir i meso sa lukom i paprikom ) 500 din, i polovina porcije pastrmke je 400 din. Uz sva jela ide i salata. Potrebno je ranije se izjasniti za obrok, kako bi domaćini mogli da se spreme i organizuju.

Vodiči: Aleksandra Cvetković MB 769 i Bojan Jelić MB 675

Prijave: Jelena Karamarković, 066/8751138, mejl: info@pk-radnicki.rs

Prijava je validna uz uplatu punog iznosa i može se izvršiti svakog četvrtka od 19-20č u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst ili pozvati kontakt osobu. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom, vraća se samo polovina sume. U slučaju odustajanja na dan akcije, zadržava se kompletna uplata.

Napomena: Obavezno je nošenje maski za lice u prevozu!!

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wpcontent/uploads/2015/11/6-pravilnikobezbednosti.pdf  kao i mera prevencije za sprečavanje epidemije izazvane virusom COVID-19 koje su na snazi  u momentu izvođenja putovanja. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Organizator zadržava pravo izmene plana programa u zavisnosti od vremenskih prilika ili drugih okolnosti na terenu.